Sotii Nicu si Valerica Chiriac acuza medicii de la maternitatea din Barlad de malpraxis, dupa ce primul lor copil a murit la cinci zile de la nastere. Parintii bebelusului Iustin Leonard Andrei, mort in prima zi a lunii iunie, acuza cadrele medicale de neglijenta in serviciu declarand ca acestea nu au supravegheat copilul, care s-a sufocat.
Valerica Chiriac a nascut un baietel pe data de 27 mai, la ora 14.30, in conditii absolut normale. Bebelusul avea 3,6 kg, era perfect sanatos, primind nota 9 la nastere. Sarcina Valericai a decurs absolut normal. In dimineata zilei de 30 mai, Valerica Chiriac a alaptat pruncul si a plecat in salon. Asistenta de serviciu i-a spus ca “nu este voie ca mamele sa stea cu nou-nascutii”, desi la maternitatile din tara aceasta regula nu mai este valabila. La doua ore de la alaptare, femeia a fost anuntata ca este o problema cu copilul, fapt pentru care a fost trimis la Maternitatea “Cuza-Voda” din Iasi. “Pe 30 mai, la ora 5.00, l-am alaptat, la ora 6.00 l-am lasat dormind, pe o parte, urmand sa vina cineva sa il puna la fototerapie. La ora 8.00 a venit o asistenta si mi-a zis ca s-a intamplat ceva cu copilul meu, ca este grav si ca trebuie sa fie dus la Iasi. Chiar mi-a zis ca am avut noroc ca a fost gasit de o asistenta, care s-a dus sa ia analizele unui alt copil si l-a vazut pe copilul meu vanat la fototerapie. Deci nu era supravegheat absolut deloc!

A fost dus la Iasi, dar acolo nu s-a mai putut face nimic, a murit pe 1 iunie. Toti medicii de la Iasi ma intrebau ce s-a intamplat la Barlad, pentru ca avea o hemoragie cerebrala foarte mare”, plangea Valerica Chiriac.
Dr. Gabriela Danis, directorul medical al Spitalului de Urgenta “Elena Beldiman”, a declarat ca, in acest caz, conducerea spitalului s-a autosesizat si a declansat o ancheta interna. “La noi s-a prezentat o familie de tineri si ne-a expus o situatie din care reiesea ca cineva, la un moment dat, nu si-ar fi facut datoria, lucru care trebuie probat. Copilul aflat la fototerapie ar fi trebuit supravegheat permanent. Se pare ca nu a fost asa. Vom vedea, in urma anchetei, ce timpi au fost depasiti, ce proceduri nu au fost respectate. Ce pot eu sa promit este ca ancheta va fi corecta si, daca exista vreun vinovat in acest caz, acesta va plati”, a precizat dr. Danis.
Parintii copilului au declarat ca vor depune o reclamatie la Colegiul Medicilor din Romania si ca vor da in judecata unitatea sanitara din Barlad.