Cam tot ce s-a petrecut pana acum in viata micutului Cosmin pare sa fie indreptat impotriva sa. La cei patru ani ai sai, el nu stie decat de spitale, tratamente - pentru hemipareza cu care a fost diagnosticat la varsta de sase luni - si durere. Nici cand va deveni constient nu-si va putea aminti lucruri frumoase, si asta pentru ca parintii, in loc sa puna securea in cui pentru sanatatea lui, nu fac decat sa se lupte si sa incerce sa-l atraga de o parte a baricadei.

Cosmin are patru ani si toata viata si-a petrecut-o prin spitale. La sase luni dupa nastere a fost diagnosticat cu o hemipareza care necesita tratament constant si de lunga durata. Sansa lui la o viata normala pare refuzata insa de parintii sai, care s-au despartit si acum folosesc copilul ca pe un obiect de negociere. Micutul a fost incredintat mamei, care a fost diagnosticata, la randul ei, cu probleme psihice si care a recurs la tratamente alternative pentru copilul sau. Doua zile pe saptamana, cat este in compania tatalui sau, Cosmin  merge la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului pentru a face kinetoterapie si ergoterapie. In restul saptamanii, mama sa sustine ca il trateaza in alte clinici si ca ea stie mai bine ce-i trebuie copilului. Medicii le-au explicat parintilor de la bun inceput ca pentru a avea sanse de recuperare, micutul Cosmin trebuie sa urmeze tratamentele fara intrerupere si, daca este cazul, chiar pana aproape de varsta majoratului. ”Dupa nastere, fosta mea sotie a fost diagnosticata cu probleme psihice si apoi cu tulburari de personalitate. Mai grav este insa ca ea a disparut de acasa aproape doi ani si jumatate. Apoi a aparut din senin, m-a dat in judecata si a primit custodia copilului”, povesteste Robert Iahn, tatal copilului.  Omul nu-si explica de ce instanta a considerat, in pofida unui diagnostic de tulburari de personalitate si tendinte violente, a hotarat sa incredinteze copilul mamei. “Principalul este ca ea nu il duce la tratament si nu se ocupa de el. Dovada este ca, la inceputul acestui an, doi medici independenti au ajuns la concluzia ca starea lui Cosmin s-a agravat si au propus interventii chirurgicale. Noroc ca am primit si eu dreptul sa stau cu el doua zile pe saptamana si pentru ca l-am dus la tratament, starea lui s-a ameliorat partial”, mai spune tatal lui Cosmin.

Copilul, victima colaterala a razboiului dintre parinti
Prima reactie a mamei lui Cosmin, cand am intrebat-o despre starea fiului sau, a fost sa-si acuze fostul sot. “El v-a pus la treaba asta penibila, numai el poate sa faca asa ceva. Deja m-am obisnuit cu salile de judecata, asa ca faceti ce vreti ca il dau si pe el, va dau si pe voi in judecata”, ne-a spus Georgeta Constantin, fosta Iahn. Din actele depuse la dosar de tatal lui Cosmin reiese ca micutul este tratat de catre mama cu diferite tipuri de masaje si terapii ocupationale. “Ce face ea este mai rau decat daca l-ar lasa in pace! Asa mi-au explicat medicii unde merg cu el acum pentru kinetoterapie”, spune Robert Iahn. “Pai, crede el (n.r., tatal) sau stiu ei (n.r., medicii) ce tratamente ii fac eu? Cum poate cineva sa creada ca stie mai bine decat o mama ce este bun pentru copilul ei”, ne-a explicat Georgeta Constantin. Chiar daca nu a vrut sa dezvaluie ce tratamente urmeaza micutul sau la ce clinici il duce, ea ne-a asigurat ca stie ce face si ca nu e cazul ca cineva sa-si bata capul cu problemele ei.

Problemele psihice ale mamei nu reprezinta o piedica
Imediat dupa nastere, mama lui Cosmin a fost internata, in spital si diagnosticata cu tulburari de personalitate. “A stat o perioada si in camera de izolare, pentru ca era in stare sa se raneasca singura”, ne-a spus fostul sot al Georgetei. Tot tatal spune ca, dupa externare, femeia a plecat de acasa si si-a abandonat copilul doi ani si jumatate. Intre timp, a cerut divortul si custodia copilului. Instanta a decis sa i le acorde pe amandoua. “Si asta chiar daca am depus la dosar suficiente dovezi ca, din punct de vedere psihic, ea nu e in stare sa creasca copilul si chiar ca ii va face mai mult rau”, spune Robert Iahn. In ultimul an, femeia i-a intentat aproape zece procese pe diferite motive, infirmate succesiv de organele de ancheta. In replica, mama lui Cosmin a pornit un potop de acuze la adresa fostului sot, despre care ne-a spus ca minte de ingheata apelele, vrea sa-i ia copilul inapoi pe nedrept si ii chinuie pe amandoi cu fiecare ocazie. Dosarul prin care tatal spera ca isi va recupera copilul si, spune el, va reusi sa-l duca la tratamente asa cum trebuie, este in apel acum la Tribunalul Bucuresti. Termenul la care situatia s-ar putea lamuri in favoarea micutului, care pe langa boala trebuie sa suporte si lupta dintre parinti, se lasa insa asteptat.

Un copil care este condamnat sa fie victima
Cam tot ce s-a petrecut pana acum in viata micutului Cosmin pare sa fie indreptat impotriva sa. Din cei patru ani petrecuti pe lume, el nu poate retine decat spitale, tratamente pentru hemipareza cu care a fost diagnosticat la varsta de sase luni si durere. “Deocamdata este imperativ ca justitia sa urgenteze rezolvarea cazului. Oricum toata aceasta poveste nu este decat impotriva copilului si, pana la urma, chiar impotriva parintilor. Tot ce conteaza este ca ei sa se trezeasca la realitate pana nu va fi prea tarziu pentru micut”, ne-a explicat sociologul Marius Pieleanu. Tot el ne-a spus ca, din pacate, astfel de cazuri sunt foarte dese, iar copiii devin mereu victime in razboiul dintre parinti. Practic, sunt copii condamnati fara vina.