Ministerul Educaţiei nu ştie câte unităţi preşcolare neautorizate funcţionează în Capitală

Părinţii riscă să-şi lase copiii pe mâna unor necunoscuţi care nu se ocupă de educaţia lor, ci de golirea buzunarelor celor mari.

Deficitul de locuri în grădiniţele bucureştene a fost speculat la maximum de afacerişti. Aceştia au profitat de dezinteresul statului şi şi-au deschis 52 de grădiniţe particulare. Doar că „au uitat” să mai obţină şi autorizaţia Ministerului Educaţiei. Astfel, în acest moment, sute sau poate mii de copii bucureşteni sunt înscrişi în grădiniţele particulare, care funcţionează ilegal, iar patronii câştigă bani frumoşi de pe urma părinţilor acestora. Campion la grădiniţe neautorizate este sectorul 2 – 15, urmat de sectorul 1 – 14, sectorul 6 – 8, sectorul 3 – 7, sectorul 4 – 6 şi sectorul 5 – 3.

Secretul afacerii o reprezintă imaginea. La grădiniţa neautorizată MECT, Little Einstein School, din sectorul 1, părinţii sunt atraşi cu o ofertă incredibilă. Faţă de grădiniţele de stat, unde sunt înghesuiţi chiar şi 40 de copii într-o grupă, aici numărul maxim este de 8 copii. Sunt predate engleza, germana şi franceza şi există şi cursuri opţionale de balet, dans de societate, actorie sau tenis. De asemenea, grădiniţa asigură şi transportul copiilor „din orice punct al oraşului”. Dacă mai adaugi la ofertă poziţionarea centrală, foarte aproape de Guvern, şi curtea interioară de 500 mp., unde copiii se pot juca, eşti convins pe deplin că merită să alegi această grădiniţă. Preţurile sunt la fel ca peste tot: între 600 lei şi 1.200 lei.

Venitul lunar pe care îl poate obţine o grădiniţă particulară este de minimum 12.000 de euro. Calculul e simplu: dacă grădiniţa are 3 grupe a câte 15 copii, iar taxa de şcolarizare este de 1.000 lei pentru program prelungit, patronul câştigă 45.000 lei, adică 12.228 euro. Din aceşti bani, bineînţeles că trebuie să plătească salariile angajaţilor, mâncarea pentru copii, transportul – dacă este cazul, dările către stat etc. Oricum, rămân câteva mii, bani care intră în propriul buzunar. Anual, fără să punem la socoteală cele 3 luni de vară, plus încă una pentru vacanţele de Crăciun şi Paşte, se ajunge la suma de 97.824 de euro, asta în cazul în care cursul euro este de 3,68 lei. Cum cursul euro mai mult creşte decât scade, patronul unei astfel de afaceri cu educaţia poate ajunge la o sumă de cel puţin 100.000 de euro.

MECT nu verifică grădiniţele neautorizate

La Ministerul Educaţiei problema grădiniţelor particulare ilegale era o necunoscută. În nici o lege sau ordonanţă nu scrie că Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar este obligată să verifice dacă în ţară există unităţi de învăţământ care funcţionează fără acordul MECT. De acest lucru însă răspund, prin Legea Învăţământului, inspectoratele şcolare.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, evident că nu a verificat care este situaţia din propria ogradă. „Pentru noi, aceste grădiniţe nu există, deoarece nu sunt în evidenţa noastră. Dacă aflăm că există o grădiniţă neautorizată sau dacă suntem sesizaţi, le cerem să aplice legea sau mergem la poliţie. Înainte de 2006 erau inspectoratele şcolare care se sesizau imediat. Între timp, ARACIP nu a mai primit sesizări”, ne-a declarat Constanţa Mihăilă, vicepreşedintele ARACIP. Un motiv ar putea fi şi felul în care se deschid aceste unităţi. „Oamenii îşi spun că, dacă au casă şi cumpără trei măsuţe, îşi fac grădiniţă şi au profit, dar acesta este ilegal. Unii dintre ei denumesc respectivele grădiniţe centre de supraveghere, iar pentru asta nu au nevoie de autorizare”, a mai adăugat Constanţa Mihăilă.

Conform legii, patronii grădiniţelor ilegale pot răspunde civil, contravenţional sau penal. Cel care trebuie să sesizeze poliţia este Ministerul Educaţiei sau orice persoană fizică/juridică. În acest moment, lucrurile sunt cât se poate de clare: afacerea cu grădiniţe particulare este un sat fără câini.

Info plus:

Cereţi actele grădiniţei!

Orice părinte, care decide să opteze pentru o grădiniţă particulară, trebuie să se informeze mai întâi. Constanţa Mihăilă, vicepreşedinte ARACIP, le recomandă părinţilor să ceară direct actele de autorizare sau acreditare. „Părintele e primul care trebuie să ceară directorului grădiniţei autorizaţia sanitară şi cea de funcţionare. Se poate informa, de asemenea, pe site-ul ARACIP dacă respectiva unitate este sau nu autorizată/acreditată”, ne-a declarat aceasta. Dacă nu face acest lucru se expune unor riscuri inutile. „Părintele nu are nici o garanţie că acel copil va primi educaţia de calitate pentru care plăteşte”, a mai adăugat aceasta.

Spre norocul lor, la înscrierea în clasa întâi, şcoala nu cere acte de studii, deoarece actele de studii nu se eliberează la grădiniţă. (E.L.)

Grădiniţele ilegale din Bucureşti

Sectorul 1: Little Einstein School, Diamond Kids, Domino, Mini Terra, Teddybar, AristoKids, Salut, Winnie, Biene Maja, Pitiriki, Raza Soarelui, Dreams World, Tom Degeţel, Wonder Kids
Sectorul 2: Simsala Grimm, Bell, Kids First, Golden Kids, Dani’s Children, Happy Place, Brotăcel, Dino, Crionera, Universcult, La petite ecole, Oxigen sport, Maria, Tonya, Necta Kids
Sectorul 3: Îngeraşul meu, Noel, ABCDino, Condor, Kinder Planet, A&M Kids Club, Diana
Sectorul 4: Barbă-Cot, Doris, Aniela Asociaţia Club Boreal, Children’s Academy, Tic-Pitic
Sectorul 5: Conil Kindergarten, Peştişorul auriu, Maryland
Sectorul 6: Maryland, Rikki-Tikki, Scooby&Friends, Marienkafer, Asociaţia pentru Educaţie Dana, Loreley, Dreams World, Curcubeul veseliei
*Conform Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar

„În cel mult o săptămână, vom contacta toate aceste grădiniţe pentru a vedea despre ce e vorba. Le vom da o avertizare dură pentru că trebuie să obţină autorizaţia de funcţionare de la ARACIP. Dacă nu se supun legii, vom sesiza organele de urmărire penală”  -  Constanţa Mihăilă  (vicepreşedinte ARACIP)

GANDUL