Comunicat de presa

Campania nationala de combatere a violentei in familie

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor - T.A.T.A. considera ca violenta domestica este un fenomen cu efecte distructive asupra societatii, care nu se opreste in spatele usilor inchise, ci se propaga si se insinueaza afectand intreaga societate, pe fiecare dintre noi, chiar daca alegem sa inchidem ochii si sa ne acoperim urechile.

Asociatia T.A.T.A. deruleaza permanent Campania nationala de combatere a violentei in familie, alaturandu-se organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale care lupta impotriva acestui flagel.

Asociatia va sustine eforturile si programele Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei (http://www.anpf.ro ), subliniind ca de regula ambii parinti se fac vinovati de acte de violenta domestica (verbala sau fizica), atat taticii cat si mamicile fiind implicati in asemenea cazuri grave, cu repercusiuni teribile asupra dezvoltarii psiho-emotionale a copilului.

Campaniile anterioare, studiile realizate si evaluarile statistice au revelat faptul ca violenţa poate fi prezentă şi în familiile care nu se confruntă cu o viată nesigură marcată de stresul supravieţuirii sau care au un nivel crescut de educaţie. Există parteneri violenţi care nu sunt consumatori de alcool sau drog. În 18% din cauzele de parteneri violenţi, acestia nu au avut o copilărie marcată de abuzuri. Victimelor le este frică sau jenă să anunţe poliţia sau consideră că nu vor fi ajutate. Sau se tem de birocratia investigatiilor si a procedurilor implicate. Un procent de 65% din victimele violenţei în familie declară că au fost agresate de mai mult de o singură dată. 25% dintre victime sunt barbati. Cuvintele sunt arme puternice ce pot răni la fel de tare ca şi loviturile propriu-zise. Marea majoritate a agresorilor trec uşor de la ameninţări, intimidări emoţionale,  la bătaie. De foarte multe ori agresiunile verbale si fizice sunt reciproce. In cadrul proceselor de divort sunt inscenate sau fabricate “agresiuni”, pentru a se produce probe sub forma certificatelor medico-legale.

Copiii care traiesc intr-o familie violenta ajung sa dezvolte aceleasi comportamente ca si parintii lor. Indiferent de varsta, copiii sunt invatati ca violenta este o metoda eficienta de a controla alti oameni. Studiile au aratat ca adolescentii care traiesc intr-un mediu violent sunt urmatoarea generatie de agresori si victime.

La varsta prescolara, copiii cred ca totul se invarte in jurul lor si este provocat de ei. Daca sunt martori ai violentelor sau abuzului, pot crede ca ei le-au provocat. Unele studii au aratat ca baietii prescolari au cele mai mari rate ale agresivitatii si cele mai multe probleme somatice, fata de alte grupe de varsta. (http://www.protectiasocialaalba.ro ).

Violenţa domestică este o ameninţare sau provocare, petrecută în prezent sau în trecut, a unei răniri fizice în cadrul relaţiei dintre partenerii sociali, indiferent de statutul lor legal sau de domiciliu. Atacul fizic sau sexual poate fi însoţit de intimidări sau de abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care aparţin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potenţiale surse de sprijin; ameninţări făcute la adresa altor persoane semnificative pentru victimă, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei, alimentelor, deplasărilor, telefonului şi altor surse de îngrijire şi protecţie.

Taticul Marian Dragulescu se implica in campanie

Asociatia T.A.T.A. s-a implicat in solutionarea rapida a crizei cu care se confrunta familia Dragulescu. Ca membru al asociatiei, tatal Marian Dragulescu a primit consiliere de urgenta, fiind dornic sa faca toate demersurile necesare pentru a solutiona criza familiala si pentru a-si proteja copiii afectati de tensiunile din cuplul parental.

Constient de gravitatea problemei cu care se confrunta, domnul Dragulescu a apelat la consilierea psihologica oferita de o specialista in psihoterapie familiala. Programul de consiliere are scopul sa-l incurajeze sa reflecteze si sa constientizeze asupra problemelor cu care se confrunta, sa inteleaga cauza, originea acestor probleme. Odată conştientizată problema, se are în vedere trecerea la acţiunea de schimbare a comportamentului său în vederea depăşirii, rezolvării situaţiei problematice. Actul de consiliere este condus de către specialist, însă decizia asupra schimbării personale aparţine întotdeauna victimei/agresorului.

Regretand abordarile gresite care au caracterizat viata de cuplu parental, fiind constient ca violenta fizica si verbala reciproca traumatizeaza atat cei doi parinti cat mai ales copiii aflati la varste fragede, taticul Marian Dragulescu a apelat la ajutorul specialistilor pentru a avea o relatie civilizata si de parteneriat cu mama copiilor sai, dorind ca impreuna cu aceasta sa le asigure minorilor conditii optime de crestere si educare.

Asociatia T.A.T.A. a avut rolul de mediator in acest caz dramatic si astfel doamna Larisa Dragulescu a fost de acord sa se implice alaturi de sotul sau in programul de consiliere psihologica urmat deja de acesta si sa faca demersurile necesare pentru ca tensiunea din cuplu, care a degenerat in violente verbale si fizice reciproce, sa dispara si cei doi parinti sa fie animati doar de dorinta de a proteja interesele propriilor copii. Domnul Marian Dragulescu isi doreste sa fie implicat activ in cresterea si educarea copiilor sai, urmand ca relatiile sale personale cu Beatrice Maria (4 ani) si cu Richard Alexandru (1 an si 11 luni) sa se desfasoare atat la domiciliul mamei de la Resita cat si la domiciliul sau de la Bucuresti.

Domnul Marian Dragulescu se va implica si in Campania T.A.T.A. de combatere a violentei in familie, considerand ca agresiunea verbala si/sau fizica nu este niciodata o solutie pentru problemele de cuplu si dorind sa le impartaseasca si celor aflati in situatii similare experienta personala atat sub aspectul ei nefericit de pana la escaladarea conflictului in cadrul cuplului parental, cat si sub aspectul pozitiv al solutiilor gasite cu ajutorul specialistilor si recomandabile tuturor celor aflati in situatii limita ca agresori sau ca victime. Asociatia T.A.T.A. apreciaza si dorinta mamei celor doi copii de a se implica in aceeasi campanie, ambii parinti fiind constienti ca acuzatiile reciproce si atribuirea catre celalalt a unei cote mai mari de vinovatie este un demers nociv pentru toti cei implicati, copii si parinti.

Patroana Gradinitei „Casa Fericirii” s-a implicat in solutionarea cazului Tudorache

Asociatia T.A.T.A. saluta implicarea responsabila a doamnei Adriana Bahmuteanu in solutionarea fericita a cazului Tudorache. Taticul Alexandru Tudorache reclamase recent ca sotia sa ii restrictionase drastic accesul la proprii copii, inscriindu-i la gradinita patronata de tandemul Bahmuteanu-Zivari si cerand conducerii acestei unitati scolare sa nu relationeze cu tatal celor doi baieti de 4 si de 5 ani.

Dupa ce in prealabil comunicarea tatalui cu patronatul gradinitei nu a fost una ideala, doamna Bahmuteanu si avocata gradinitei au fost de acord sa-si conjuge eforturile cu cele ale Asociatiei T.A.T.A. si sa medieze intre cei doi parinti, pentru ca acestia sa gaseasca o solutie benefica pentru cei doi copii.

Implicarea patronatului gradinitei a fost salutara si eficace, cei doi parinti trecand peste sincopa familiala care-i afecta pe prichindei, iar tatal reocupandu-si locul meritat si dorit in viata celor doi baieti. Incepand cu weekendul trecut, copii se afla timp de o saptamana in grija tatalui la domiciliul acestuia, urmand ca cei doi parinti sa aiba cel putin pe termen mediu o custodie comuna asupra celor doi si sa dezvolte o relatie civilizata de cuplu parental.

Un tata cere custodia fiului sau grav bolnav, considerand ca mama copilului ii pune acestuia viata in pericol - Cazul Iahn

Asociatia T.A.T.A. face apel la autoritatile competente sa solutioneze un caz dramatic, in care sanatatea si viata unui baietel bolnav de la nastere sunt puse in pericol ca urmare a conflictului existent intre parintii sai si a dorintei mamei de a se razbuna pe fostul sot prin intermediul copilului lor.

Aceasta acuzatie adusa de tatal copilului, domnul Roberth Iahn, este sustinuta de probe, care ar trebui sa determine interventia urgenta a autoritatilor abilitate. Taticul Iahn incearca cu disperare sa obtina custodia micutului sau, pentru a-i oferi o asistenta medicala de calitate si conditii optime de crestere si educare.

Tatal o considera incapabila pe fosta sa sotie sa se ocupe de copil deoarece nu-i asigura ingrijirea necesara si mama baiatului a primit din partea medicilor diagnosticul “episod psihotic si tulburare de personalitate borderline”, respectiv “tulburare afectiva recurenta si episod depresiv cu elemente psihotice”.

Copilul a fost diagnosticat de la varsta de 8 luni cu Hemipareza spastica stanga, iar in luna august 2008 s-a adaugat si diagnosticul Epilepsie cu crize partiale.

Actele medicale emise de spitalul M.S.Curie (Budimex) mentioneaza clar ca minorul a fost insotit de fiecare data la tratamentul de recuperare in mod sustinut numai de catre tatal sau. In timpul procesului de divort, baiatul in varsta de 4 ani i-a fost incredintat temporar tatalui, dar justitia a decis in final ca minorul sa revina mamei, iar tatal sa aiba doar program de vizitare. In mod cu totul neintemeiat instanta nu a retinut atasamentul mai mare si dorinta minorului de a ramane cu tatal sau.

Asadar tatal a avut pana in luna septembrie a anului curent legaturi personale cu minorul in primele 2 zile ale fiecarei saptamani si in concedii. Tatal, in cele 2 zile pe saptamana, ducea minorul la tratament terapeutic la Centrul National de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “dr. N. Robanescu”, conform tuturor recomandarilor medicale emise pentru recuperarea handicapului minorului.

Mama copilului, doamna Georgeta Constantin, refuza categoric ca in cele 3 zile lucratoare in care are minorul in grija sa continue tratamentul pe care tatal - luni si marti - il face la acest centru recomandat. Mai mult, in ultimele doua saptamani, mama copilului a refuzat sa il mai incredinteze tatalui, acesta solicitand ajutorul Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor si facand apel la autoritatile competente sa intervina pentru a-i salva copilul de la un regim de viata total nepotrivit starii sale de sanatate.

Informatii suplimentare se pot obtine la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.t-a-t-a.ro/ .

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici