Un studiu realizat de medicii clujeni arată că majoritatea preşcolarilor au lipsă de calciu şi vitamina D, nu mănâncă suficiente fructe şi nici legume.

Copiii preşcolari au o dietă săracă în fructe, legume şi lactate, arată un studiu realizat, în premieră, de medicii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţeganu“, din Cluj-Napoca. În schimb, preferă dulciurile şi mezelurile. Nici uleiurile sănătoase din peşte, măsline, nuci nu fac parte din alimentaţia micuţilor, acceptată fiind, mai degrabă, margarina.

Peste jumătate dintre micuţi au lipsă de fier

În aceste condiţii, s-a dovedit că 93% dintre copiii participanţi la studiu aveau carenţe de calciu, 40% prezentau deficit de fier, 99,7% nu aveau suficientă vitamina D. „Dacă înainte întâlneam mulţi copii subnutriţi, acum avem de-a face cu micuţi supraponderali, în urma hipernutriţiei la care sunt expuşi. Părinţii nu înţeleg că hrana cu multe calorii nu înseamnă şi o alimentaţie sănătoasă“, a comentat medicul Adrian Georgescu, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“, din Bucureşti.

În România, aproximativ 30% dintre copii sunt supraponderali ori obezi, procent încă scăzut, dacă îl comparăm cu cel din Marea Britanie, unde mai mult de jumătate dintre micuţi au greutatea peste limită. Potrivit medicilor, şi la noi, copiii tind să crească în greutate atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Până acum, gradul cel mai ridicat de copii cu dezvoltare dizarmonioasă s-a înregistrat în Bucureşti.

Mezelurile, preferate deoarece nu trebuie gătite

Potrivit studiului, doar 16% dintre copii primesc zilnic legume şi numai 18% au parte de fructe în fiecare zi. Nici la capitolul lactate rezultatele nu au fost mai bune: numai 27% primesc zilnic lapte, 10% iaurt şi 10% brânză. Întrebaţi fiind despre motivele care îi fac pe copii să respingă laptele, părinţii chestionaţi au răspuns că micuţilor nu le plac astfel de produse şi că ele nu sunt sănătoase.

„Această mentalitate este complet greşită. Laptele de mamă niciodată nu va fi suficient pentru un copil. Uimitor este că părinţii preferă să le dea copiilor mezeluri pentru că acestea nu necesită preparare“, a observat medicul pediatru Adrian Georgescu. Studiul a arătat, de asemenea, că numai 15% dintre copii consumă carne albă şi 6% carne roşie. Şi aceasta din urmă este importantă în alimentaţia copilului, deoarece conţine fier, un element cheie în dezvoltarea mintală a copilului. Nici cerealele sănă- toase, fără zahăr, uleiuri şi unt nu fac parte din alimentaţia de bază a preşcolarilor, doar două treimi dintre aceştia primind cantităţi suficiente de astfel de produse. La consumul de ouă, rezultatele studiului au fost ceva mai bune: 56% dintre copii primesc câte un ou, de două-trei ori pe săptămână.

RECOMANDARE

Corectaţi din timp dieta copiilor!

În urma acestui studiu, specialiştii atrag atenţia că o alimentaţie nesănătoasă în copilărie are efecte negative pe termen lung. Este vorba de dezvoltarea nearmonioasă a copilului (ex.: deformarea oaselor), dar şi de un organism mai fragil, mai expus riscurilor de a face boli.

„Este esenţial să corectaţi, din timp, erorile nutriţionale“, avertizează medicul Andrei Achimaş, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţeganu“, din Cluj-Napoca, coordonatorul studiului. Cercetarea s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, alimentaţia copiilor fiind urmărită atât în timpul săptămânii, cât şi în weekenduri. Datele au fost culese din 36 de unităţi din mediul urban şi 23 de unităţi din mediul rural.