Chinuită de dorul de Patrick - fiul poliţistului Cristian Cioacă şi al Elodiei Ghinescu, avocata dispărută - bunica puştiului de nici patru anişori şi-a luat inima în dinţi şi, vineri după-amiaza, s-a dus să-l vadă la grădiniţă, la Piteşti. Femeia susţine că mica şi emoţionanta reuniune de familie s-a transformat într-un episod trist, pigmentat cu accente de violenţă verbală şi a­meninţări, al cărui principal personaj ar fi fost Cioacă.

Puţin du­pă ora 16.00, Emi­lia şi Robert Ghi­­­nescu, ma­­­­ma şi, res­­­­­pectiv, fra­­tele Elo­diei, însoţiţi de avo­cata Crina Radu şi de cea mai bună prietenă a Elo­diei, au trecut pragul gră­diniţei Arpe­­chim din Pi­teşti, a­­colo un­de este înscris Pa­trick, băie­ţe­lul lui Cioa­­că. Femeia a sperat că va pu­tea să-şi strân­gă nepotul la piept, să-şi aline astfel suferinţa u­nei bunici căreia fostul ginere îi inter­zi­ce să se apropie de băieţel. Tul­bu­­rătoarea întâl­­nire dintre micuţ şi bunica sa a a­vut loc pe ho­lu­rile grădiniţei, acolo unde femeia a îngenuncheat şi a sărutat mâ­nu­­ţele copilaşului. “Pa­trick s-a bucurat când m-a văzut. I-am dat câteva fruc­te şi o maşinuţă”, ne-a de­clarat în exclusivitate E­mi­lia.

Cioacă şi-a ameninţat fosta soacră în grădiniţa unde e înscris fiul său

Nu­mai că, sus­­ţine a­ceasta, sce­­nele tandre s-au transformat în­­tr-un circ  atunci când şi-a făcut a­pa­riţia Cristian Cioacă, venit să-şi ia copilul de la grădi­niţă. “Cioacă s-a su­părat că m-a găsit aco­lo şi a avut o des­cărcare ner­­voa­să. Nu i-a pă­­­sat de co­pil, ca­re s-a speriat rău şi a început să plângă. A ţipat la noi şi ne-a a­me­­­nin­ţat. «Ple­­caţi, că vă crăp ca­pul cu asta!», striga ca un a­pucat, agi­tând în aer ma­şi­nuţa pe care i-am adus-o ne­potului meu. Am plecat, dar pe drum a sunat-o pe prietena Elodiei, pe care a ame­nin­­ţat-o că o să vadă ea. Prin a­ceasta mi-a transmis că un copil nu se creşte cu fructe şi maşinuţe…”, a a­dăugat bunica lui Patrick.

Cioaca castiga,Elodia Ghinescu ajunge la Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala va trebui, conform deciziei de ieri luate de Tribunalul Brasov, sa decida intr-unul din dosarele care il privesc pe politistul Cristian Cioaca si conflictele acestuia cu parintii Elodiei Ghinescu, dupa ce Cioaca a sustinut ca cererea bunicilor materni, care au cerut in instanta recunoasterea dreptului de a-l vizita pe nepotul lor, este neconstitutionala. Tribunalul, dupa deliberare, s-a vazut nevoit sa trimita cauza spre solutionare Curtii Constitutionale. Pe de alta parte, acelasi tribunal a decis ca procesul de divort deschis de Cristian Cioaca impotriva sotiei sale sa se judece in localitatea de domiciliu a reclamantului, respectiv la Pitesti. Una peste alta, Cioaca a obtinut doua victorii.

Cioaca a reusit sa incline balanta in favoarea sa. Deciziile de ieri ale Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov, unde s-a judecat apelul la decizia de a transfera dosarul de divort de la Brasov la Pitesti si exceptia de neconstitutionalitate cu privire la cererea bunicilor materni de a-l vizita pe fiul Elodiei, ridicata de avocata lui Cioaca, au fost admise de instanta. Procesul asupra dreptului de vizitare a fost intentat de catre bunicii materni ai micutului, având in vedere faptul ca baietelul se afla in custodia politistului Cristian Cioaca, acuzat de uciderea Elodiei Ghinescu. Instanta a deliberat vreme de o saptamana asupra celor doua cauze.  Astfel, un banal proces de divort are sanse sa duca la modificarea unei legi organice, dupa ce Maria Vasii, cea care il reprezinta pe Cioaca in procesele civile, a reclamat instantei din Brasov ca cererea parintilor Elodiei Ghinescu de a-si vizita nepotul este neconstitutionala, acest drept fiind unul care trebuie acordat exclusiv parintilor, nu si bunicilor. Conform celor afirmate de avocata familiei Ghinescu, Marilena Radu, instanta nu avea o alta solutie decat aceea de a sesiza Curtea Constitutionala.  “Tribunalul nu putea face altceva, in conditiile in care s-a ridicat aceasta exceptie de neconstitutionalitate. Trimiterea dosarului la Curte era o decizie la care ne asteptam, nu o mai putem constata, dar care este o aberatie. Cioaca beneficiaza de un favor de timp pe care nu-l merita. Instanta i-a dat castig de cauza, dar asta nu inseamna ca acesta a castigat razboiul. A castigat doar timp! O sa discut cu parintii Elodiei si o sa vedem ce avem de facut mai departe. Trist este ca la mijloc este un copil, traumatizat deja prea mult, care insa la un moment dat va creste si va putea judeca singur cine a gresit, cine a abuzat de el! Parintii Elodiei sunt extrem de tristi, copilul Elodiei, Patrik, fiind singura lor ratiune de a exista, singura lor legatura cu fiica lor, ucisa de Cristian Cioaca, fapt evident pentru toata lumea. Trist este ca acesti parinti si bunici chinuiti vor mai avea de asteptat inca 6-12 luni de zile pana ce Curtea Constitutionala se va pronunta. In final, victoria nu poate fi decat de partea noastra!”, a afirmat avocata Marilena Radu.

Divort la Pitesti
Domiciliat initial la Brasov, Cioaca s-a mutat la Pitesti dupa disparitia Elodiei. Procesul de divort a fost dechis de acesta dupa ce si-a schimbat, in acte, domiciliul. In aceste conditii, instanta a considerat ca este justificata cererea acestuia ca procesul in care Cioaca cere desfacerea casatoriei de avocata Elodia Ghinescu sa fie judecat de instanta competenta, de pe raza orasului in care Cioaca locuieste. Decizia Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov a luat in calcul si faptul ca Cioaca este cel care a deschis actiunea de divort, iar decizia este una definitiva si irevocabila.

Interesul copilului
Avocata Maria Vasii a sustinut ca a fost necesara sesizarea Curtii Constitutionale, dat fiind faptul ca nu exista o prevedere legala clara care sa dea dreptul bunicilor sa ceara, in instanta, drept de vizitare a nepotului. Concret, este vorba despre Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, articolul 14, paragraful 3, al carui text afirma: “Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile, ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decât in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului”. Prejudiciile morale au fost considerate acuzele aduse de bunici politistului. Se pare ca decizia de a se apela la Curtea Constitutionala a fost o sugestie a avocatului Florentin Sorescu. Acesta a refuzat sa-l reprezinte pe Cioaca in procesele civile, dar sfaturile lui s-au dovedit benefice politistului.i

Cea mai mediatizata disparitie
Cazul avocatei Elodia Ghinescu, disparuta fara urma la finele lui august anul trecut, este cel mai mediatizat de acest gen. Procurorii au o serie de indicii care alimenteaza varianta ca politistul Cristan Cioaca este cel responsabil de moartea si disparitia Elodiei Ghinescu. Cu toate acestea, in ciuda anchetei, a cautarilor si probelor, procurorul Marius Iacob nu a dispus inca trimiterea in judecata a lui Cioaca, acesta incercånd descoperirea cadavrului Elodiei Ghinescu. Cazul este oricum unul fara precedent pentru procurorii si instantele din Romånia.