Fumătorii din suburbia londoneză Redbridge nu vor mai putea adopta copii, au decis consilierii locali

Consiliul local al unei suburbii londoneze a decis, săptămâna aceasta, să interzică fumătorilor să mai adopte copii, din cauza riscului de expunere a minorilor la fumatul pasiv, relatează Reuters. Măsura, care va intra în vigoare începând cu anul 2010, a fost aspru criticată de organizaţiile care militează pentru drepturile fumătorilor şi ale părin- ţilor adoptivi, fiind considerată discriminatorie.

Consilierii din Redbridge susţin însă că dispun de argumente ştiin- ţifice potrivit cărora expunerea copiilor la fumatul pasiv poate provoca, în timp, probleme respiratorii şi chiar cancer pulmonar. Ei s-au pronunţat în favoarea adopţiei orfanilor de către o familie de fumători doar în situaţii excepţionale, fără ca acestea să fie însă clar definite. Fumătorii vor fi informaţi în legătură cu noua măsură, cea mai restrictivă de până acum din Marea Britanie, şi vor primi asistenţă din partea autorităţilor pentru a renunţa la fumat.

O decizie controversată

„Suntem conştienţi că aceasta este o problemă dificilă, deoarece unele persoane vor considera că decizia reprezintă o încălcare a libertăţilor personale“, a recunoscut Michael Stark, un consilier local în Redbridge.

Potrivit cotidianului „The Daily Mail“, măsura adoptată de consilierii din Redbridge s-ar putea extinde la nivelul întregii ţări. În prezent, circa 17.000 de copii din Marea Britanie se află în îngrijirea unor părinţi adoptivi.

Organizaţia The Fostering Network, care reprezintă mai multe asociaţii de părinţi adoptivi, apreciază că numărul persoanelor care adoptă copii ar putea scădea cu până la 10.000 după intrarea în vigoare a măsurii.

La rândul lor, mai multe grupuri de lobby pentru companiile producă toare de ţigări consideră că respectiva măsură se înscrie într-o „campanie în desfăşurare de stigmatizare a fumătorilor“. „Va duce la excluderea persoanelor care ar putea fi părinţi excepţionali. Dacă o persoană dispune de calităţile şi abilităţile necesare pentru a fi un părinte adoptiv, atunci autorităţile nu ar trebui să o împiedice doar pentru simplul fapt că fumează o ţigară în grădină sau noaptea când iese în oraş“, a declarat purtătorul de cuvânt al unui astfel de grup. Sociologul Patricia Morgan a subliniat, de asemenea, că „este mult mai bine pentru un copil să fie în grija unor părinţi adoptivi decât într-un orfelinat“. „Avem nevoie de mai puţine măsuri stupide şi de mai mulţi părinţi adoptivi“, a insistat Morgan.