9 decembrie 2008

Comunicat de presa

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a sanctionat

primele spitale pentru discriminarea tatilor

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. a avut castig de cauza in dosarele instrumentate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) ca urmare a plangerilor formulate de organizatia taticilor impotriva spitalelor bucurestene “Grigore Alexandrescu” si “Victor Gomoiu”.

Prin Hotararea nr. 649/2008, Colegiul Director al CNCD a decis ca interdicţia de a se interna în calitate de însoţitor o altă persoană în afara mamei reprezintă discriminare, ca se impune sancţionarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, prin Ulmeanu Coriolan, director, cu 600 RON. O copie a hotărârii se va comunica părţilor, Ministerului Sănătăţii Publice şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bucureşti (pentru recuperarea amenzii datorate către stat).

Asociatia T.A.T.A. a reclamat faptul ca spitalele discriminau tatii, deoarece permiteau doar mamelor sa-si insoteasca copiii bolnavi internati. La avizierul Spitalului “Grigore Alexandrescu” era postat anuntul conform caruia “copiii se vor interna cu mame pana la varsta de 3 ani inclusiv”, “Mama – nu rude”. (http://www.t-a-t-a.ro/legislatie/asistenta-medicala/ )

Managerul Spitalului “Grigore Alexandrescu”, dr. Coriolan Ulmeanu, a recunoscut refuzul internării persoanelor de sex masculin în spital, invocând urmatoarele justificări pentru această diferenţiere: spitalele de pediatrie nu au circuite separate pentru tate şi mame, mai ales grupuri sanitare şi duşuri; spitalele de pediatrie au aprobate în structură patrui pentru însoţitoare-mame; există cazuri în care mama alăptează, iar pentru mama aflată în această ipostază este imoral şi jenant ca în momentul alăptării să fie prezent un bărbat în salon; sunt îngrijiri medicale în care mama este implicată în mod activ şi care sunt acceptate de copil cu mai multă uşurinţă sub supravegherea mamei; în sistemul medical sunt angajate mai multe femei ca şi asistenţi medicali; nu este singurul spital de copii din ţară care a impus această regulă.

Colegiul Director al CNCD a constatat ca prin efectul legislatiei in vigoare (Hotărârea de Guvern nr. 1.842/2006) serviciile hoteliere standard în spital sunt disponibile şi acoperite pentru „însoţitorii” copiilor bolnavi până la 3 ani, fără nici o deosebire, astfel încât în cauză nu se pot reţine distincţii pe bază de sex, între însoţitorul bărbat şi însoţitorul femeie, i.e. tata sau mama, cuprinse în acte cu caracter obligatoriu.

CNCD a reactionat cu promptitudine si cu profesionalism, argumentand impecabil sanctionarea spitalelor care discrimineaza tatii, dupa cum urmeaza:

“Practica de a interzice taţilor internarea cu minorul în spital poate avea ca efect o gravă încălcare a accesului la acordarea serviciilor de sănătate pentru copii (conform legislaţiei din România, interesul suprem al copilului trebuie să primeze).

Colegiul director este de opinie că în principiu, o deosebire între părinţi, în sensul că tatăl nu poate fi cazat la internarea pacientului minor sub 3 ani, în comparaţie cu mama, căreia i se permite internarea, pe simplul considerent al sexului, circumstanţă care s-ar putea materializa prin impunerea unui ordin, reguli sau dispoziţii la internarea într-o unitate medicală, trebuie să fie justificată de considerente foarte puternice şi obiective pentru atingerea unui scop legitim.

În lipsa unor astfel de considerente, o atare deosebire poate îmbraca forma unui tratament diferit, şi subsecvent a unei discriminări pe criteriul de sex.(…)

Afirmaţia conform căreia „sunt îngrijiri medicale în care mama este implicată în mod activ”, nu reprezintă o justificare obiectivă, având în vedere faptul că taţii au dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului; mai mult, în unele situaţii copii nu au mamă. Relaţia dintre mamă şi copil nu poate fi privilegiata de nici o autoritate sau instituţie faţă de relaţia dintre tată şi copil. Singurii care pot decide cine să acorde îngrijirea medicală pentru copil sunt părinţii sau tutorii legali, nicidecum un spital. Sublinierea „Mama – nu rude” arată că reclamatul, în mod eronat, exlude posibilitatea ca un copil să fie crescut de o altă persoană decât mama.

Colegiul director a reţinut prevederile art. 97 din Codul Familiei, potrivit cărora „Ambii părinţi au aceleaşi drepturi şi îndatoriri faţă de copiii lor minori, fără a deosebi după cum aceştia sînt din căsătorie, din afară căsătoriei, ori înfiaţi. Ei exercita drepturile lor părinteşti numai în interesul copiilor.”(…)

Alte justificări invocate nu sunt legitime („nu suntem singurul spital de copii din ţară care a impus această regulă”). Faptul că şi alţii discriminează nu poate fi acceptată ca o justificare a discriminării.” (Hotararea CNCD nr. 649/2008)

Hotararea nr. 631/2008 a CNCD recomanda Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Dr. Victor Gomoiu” Bucuresti sa depuna toate diligentele pentru a inlatura elementele discriminatorii astfel incat parintii sa isi poata exercita drepturile asupra minorilor in conditii de egalitate.

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. solicita tuturor spitalelor -care interzic tatilor sa-si insoteasca copiii bolnavi internati - sa renunte la asemenea practici discriminatorii si sa se conformeze cadrului legal existent si hotararilor CNCD.

In caz contrar, Asociatia T.A.T.A. va actiona in justitie managerii spitalelor, cerand stabilirea unor daune consistente. Romania este singurul stat european care mai are inca asemenea interdictii ilegale in reteaua spitaliceasca, fiind astfel incalcate grav drepturile copiilor si ale tatilor acestora. Asemenea practici abuzive si discriminatorii pun in pericol viata copiilor, fiind inregistrat la Baia Mare decesul unui baietel ramas nesupravegheat in salon ca urmare a faptului ca nu s-a permis tatalui sa-si insoteasca copilul bolnav in spital.

Informatii suplimentare se pot obtine la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.tata.org.ro/ si http://www.t-a-t-a.ro/ .

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici

HOTĂRÂREA NR. 649 din 04.12.2008