Ustensilele care ar trebui să-i ajute pe micuţi să meargă le forţează articulaţiile în momentele în care ei nu sunt pregătiţi pentru mers.

Premergătoarele le fac viaţa mai uşoară părinţilor, dar pot afecta articulaţiile micuţilor, avertizează medicii pediatri. În locul lor, specialiştii recomandă folosirea ţarcurilor cu margini rotunjite, care permit copilului să se aşeze atunci când oboseşte. Dacă, totuşi, nu vreţi să renunţaţi la premergătoare, nu-i lăsaţi pe copii în ele mai mult de 10-15 minute. Specialiştii sunt însă de acord cu folosirea marsupiilor, dar numai după ce copilul a făcut şase luni.

Întârzie mersul

Premergătoarele nu sunt recomandate micuţilor, deoarece riscă să forţeze articulaţiile care nu sunt pregătite pentru mers. Unii specialişti susţin chiar că, din cauza premergătoarelor, copiii riscă să înceapă să meargă mai târziu.

„Premergătorul poate fi util mamelor pentru că nu mai sunt nevoite să-l ţină pe micuţ în braţe, dar cel mai bun este ţarcul cu margini rotunjite. Astfel, copilul se ridică atunci când simte că poate, face câţi paşi poate şi, când oboseşte, se aşază în funduleţ“, explică Radu Spătaru, medic specializat în chirurgie şi ortopedie pediatrică la clinica MedLife din Bucureşti. Nici hamurile nu sunt foarte agreate de medici, pentru că îi pot forţa pe copii să meargă sau să stea în picioare mai mult decât sunt pregătiţi.

„Cea mai bună este atitudinea naturală, iar copilul trebuie lăsat să meargă atunci când poate şi cât poate. În plus, din cauza protecţiei oferite de ham, sunt inhibate mecanismele de protecţie a organismului“, mai spune medicul. Avantajul constă în faptul că părinţii au un control mai mare asupra copilului şi îl fereşte de eventualele accidente.

„Nu recomand nimănui să folosească hamul“

Părinţii care „au experimentat“ nu se declară prea încântaţi de el. „Nu recomand nimănui să folosească hamul la un copil care învaţă să meargă, după experienţa pe care am avut-o cu fetiţa mea. Avea peste un an şi mergea deja bine, însă afară îi puneam hamul să nu fugă departe de mine. La un moment dat, am lăsat-o pe picioarele ei şi nu am mai ţinut de ham. Ea s-a bazat că o ţin eu şi a căzut fără să se sprijine în mâini, cum făcea în mod normal. S-a lovit la cap într-o pietricică şi i-a curs ceva sânge. M-am speriat foarte tare, şi de atunci nu am mai folosit hamul, am ţinut-o doar de mână“, povesteşte Valentina Neacşu, mama unei fetiţe care acum are 4 ani.

Singurele agreate de specialişti sunt marsupiile. Acestea le permit mămicilor să poarte copilul ca într-un rucsac, dar în faţă, oferindu-le micuţilor senzaţia de confort şi de linişte, deoarece sunt lipiţi de mama lor.

Marsupiile, indicate după 6 luni

„În plus, datorită poziţiei picioarelor «crăcănate», marsupiile favorizează dezvoltarea articulaţiilor şoldului. Purtarea acestui tip de ham ar trebui să înceapă pe la vârsta de 6 luni, când copilul începe să stea în funduleţ. Sub această vârstă, nu sunt recomandate, deoarece coloana vertebrală nu este pregătită“, adaugă medicul Spătaru. Puteţi folosi marsupiile până pe la vârsta de 8-9 luni, când micuţul va începe să meargă.

“Cea mai bună este atitudinea naturală, iar copilul trebuie lăsat să meargă atunci când poate şi cât poate.”, Radu Spătaru, medic

STUDIU

Premergătoarele încetinesc dezvoltarea copiilor

Fiecare 24 de ore de folosire a premergătorului întârzie dezvoltarea micuţilor cu aproximativ trei zile, potrivit unui studiu citat de BBC News. Cercetarea a fost realizată pe un grup de 190 de copii sănătoşi, de specialiştii de la University College School of Physiotherapy at Mater Hospital, din Dublin (Irlanda). Alţi specialişti de la The Chartered Society of Physiotherapists sunt de părere că premergătoarele afectează inclusiv abilităţile vizuale ale micuţilor, dar şi performanţa la teste simple de memorie.

COMENTARIU
E adevarat, walkers-urile se mai vand inca in SUA, in canada vanzarea lor e interzisa. DAR American Academy for Pediatrics, precum si National Association of Children’s Hospitals (ambele din SUA) au cerut interzicerea lor.