mama_puscarie

“Am lăsat acasă trei copii mici, care se zbat acum în sărăcie! Vă rog, eliberaţi-mă!”, sunt cuvintele disperate ale unei mame închise în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova, cuvinte adresate preşedintelui Băsescu, singurul care îi poate semna graţierea. Angelica Pârvan nu a omorât pe nimeni şi nici nu a fost prinsă la furat. Femeia se face vinovată de faptul că, neavând bani, nu a putut plăti pensia alimentară fiicei sale din prima căsătorie.

“Când dosarul va fi gata, îl voi înainta preşedintelui. Am primit o pedeapsă cu închisoarea de doi ani şi uite, abia au trecut patru luni! M-au luat din casă cu hainele de pe mine, în papuci şi halat. M-au minţit că mă duc până la secţia de poliţie dar, de acolo, m-au băgat într-o dubă şi m-au aruncat în puşcărie”, spune femeia, plângând.

Angelica Pârvan are 31 de ani şi este din comuna Ioneşti, judeţul Gorj. Calvarul femeii a început în 2001, când s-a căsătorit cu Eugen, un bărbat care i-a făcut viaţa de coşmar. “Când venea băut acasă, avea chef de scandal. Că nu-i bună mâncarea, că nu-i curat, că nu muncesc şi nu avem bani. Numai eu ştiu cât am suferit. Aveam palmele învineţite de la dat cu sapa, de la plivit via, de la cărat căldări cu apă. Eu ţineam toată gospodăria, iar el nu ştia decât să bea şi să mă lovească. După un timp, am rămas însărcinată cu Vasilica. Speram că, dacă va fi tată, îi va veni mintea la cap. Da de unde! Bătăile au continuat chiar şi cu copilul de faţă!”. Pentru că nu a mai putut suporta bătăile, Angelica a fugit de acasă şi s-a ascuns la tatăl ei.

“A doua zi, m-am întors să-mi iau fetiţa care, pe atunci, avea 3 ani. Dar nu mi-a dat-o. M-a ameninţat că, dacă îi mai calc în bătătură, o să mă omoare în bătaie. Din acea zi, nu mi-am mai strâns niciodată copilul în braţe”. După alte câteva luni, bărbatul a divorţat de ea şi a câştigat fetiţa în instanţă.“Am fost obligată să plătesc o pensie alimentară de 350 de mii de lei vechi, bani pe care nu i-am avut”.

Angelica a fost dată din nou în judecată şi a primit un an de închisoare cu suspendare. “Între timp, fostul soţ a murit, iar eu m-am judecat cu soacra. Până m-au săltat de acasă”, plânge femeia.

Uite cum trăiesc cei trei copii ai femeii

Cei trei copii locuiesc, împreună cu tatăl lor, în comuna Stolojani din Gorj, într-o casă sărăcăcioasă, care parcă stă să se dărâme. Copiii trăiesc în condiţii greu de imaginat. În cele două cămăruţe este mizerie, iar pe jos praf amestecat cu pământ. Hăinuţele le sunt mici şi murdare. Jucării au foarte puţine şi toate sunt stricate.

De desene animate nici nu-şi mai amintesc pentru că, spun ei, televizorul este şi el stricat. Citiţi în ziarul de mâine povestea celor trei fraţi care îşi aşteaptă mama să vină, din nou, acasă.

Cei mici sunt în grija tatălui

“După divorţ, am continuat să muncesc, să îngrijesc de gospodăria tatălui, iar apoi l-am cunoscut pe Costel, cu care am alţi trei copii. Pe Cristi, de 6 ani, pe Florin, de 4 ani şi pe Marius, de numai 2 ani. Cu banii ne descurcam cât de cât, pentru că tatăl copiilor mei muncea. Acum, cei mici au rămas numai în grija lui. Omul meu stă numai acasă. Cum să-i lase singuri şi să plece la muncă?”, se vaită Angelica.

“Eliberare condiţionată abia în anul 2010″

“Deţinuta Angelica Pârvan a fost închisă la începutul lunii august, anul trecut. În cazul în care nu va obţine graţierea, Angelica va fi propusă pentru comisia de eliberare condiţionată abia în anul 2010, la începutul lui ianuarie”, ne-a declarat inspectorul principal Denisa Ganea, ofiţer secretariat din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova

click5

Mama a a patru copii, arestata pentru neplata pensiei alimentare

♦ O femeie din Gorj, mama a patru minori, a fost condamnata la doi ani de inchisoare cu executare pentru ca nu poate plati pensia alimentara pentru primul copil. Ea a fost chemata in judecata pentru desfacerea casatoriei de fostul sot, care intre timp a decedat. Instanta i-a incredintat acestuia din urma copilul si a obligat-o pe mama la plata unei pensii alimentare. Femeia nu a avut bani sa plateasca, drept pentru care instanta a decis condamnarea ei la inchisoare pentru neplata pensiei

♦ Initial, magistratii gorjeni au condamnat-o la un an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. Angelica Parvan a incercat sa-si refaca viata si a mai dat nastere la trei copii cu un alt barbat. Fostul sot a facut o noua plangere penala impotriva ei pentru neplata pensiei. Timp de sase ani, Angelica nu a stiut de acest dosar penal si s-a trezit condamnata, de data aceasta cu executarea pedepsei. A lasat in urma, in grija noului sot, alti trei copii intr-o saracie lucie

♦ Fata pentru care Angelica Parvan nu poate plati pensia alimentara a fost data in grija de justitie bunicii, mama fostului sot. Aceasta are o pensie de 600 de lei si din acesti bani traiesc amandoua. Ceilalti trei copii, care stau cu noul sot al Angelicai, sunt supravegheati de tatal acestuia si mananca te miri ce, fara a face mofturi. Tatal lor munceste ca zilier prin sat si isi asteapta acasa sotia, sperand sa fie eliberata mai repede. Singura ei sansa ar fi un decret de gratiere

Drama vietii femeii incepe la vârsta la care alte fete muncesc pe rupte pentru a-si asigura un viitor cât mai fericit: 17 ani. In timp ce tinerele de seama ei erau preocupate de examenul de Bacalaureat si apoi de cel de la facultate, Angelica a facut alt pas „important“ in viata: s-a maritat la 17 ani, vârsta pâna la care a facut doar opt clase, dupa cum spune ea. „Era mai mare cu mult decât mine. El avea atunci vreo 40 de ani, iar eu 17“. Duritatile au aparut nu mult dupa nunta. Conform cutumei omului simplu, sotul Angelicai a prins a-i aplica corectii fizice neintârziat. „Ma batea, se purta cu mine foarte urât“, isi aminteste aceasta. Printre pumni, palme si alte lovituri, cei doi au conceput primul copil, o fetita. Era in 1996, când a venit pe lume Vasilica Raluca. Nici copilul nu s-a dovedit a fi un liant intre cei doi, agresiunile verbale si fizice asupra mamei continuând. Mai mult, la nici 4 ani ai fetitei, tatal acesteia a intentat divort. La proces, justitia incredinteaza copilul spre crestere tatalui. „M-am luptat cât am putut sa-mi iau copilul, nu s-a putut. Fata a ramas in grija lui!“, a spus Angelica Pârvan. Femeia a fost obligata la plata pensiei alimentare a minorei.

«Nu am avut cu ce sa platesc, sunt amarâta»
In viata Angelicai, lucrurile nu s-au oprit odata cu divortul si pierderea copilului . Din nefericire, ea nu a trimis fetei bani, asa cum ar fi trebuit. „Nu am avut cu ce sa platesc, sunt amarâta”. Fostul sot a actionat-o in judecata pe mama Ralucai, facându-i si plângere penala pentru neplata pensiei alimentare. In final, femeia a fost condamnata la un an de inchisoare cu suspendare si obligata sa-i plateasca fetei sale toate obligatiile. Ramasa singura, Angelica si-a refacut viata, recasatorindu-se si stabilindu-se intr-un satuc de lânga Turceni, judetul Gorj. Din noua casnicie, Angelica Pârvan, ca asa se numeste acum, are trei copii, toti baieti. „Am un baiat de 5 ani, altul de 4 ani, iar cel mic are 2 ani“, spune femeia cu lacrimi in ochi de dorul lor.

„Am vrut sa-mi iau fata, insa legea i-a lasat-o soacrei mele”
Primul ei copil, Vasilica Raluca, fusese data de catre justitie in grija tatalui. In anul 2001, fostul ei sot o cheama iar in judecata, tot pentru neplata pensiei alimentare, dar – fatalitate – un an mai târziu, in timpul procesului, acesta moare. Din acel moment incep enormele erori ale magistratilor gorjeni. In mod normal, dupa decesul parintelui in grija caruia fusese incredintat minorul, copilul trebuia dat imediat singurului parinte supravietuitor. In cazul Angelicai nu a fost asa. O grava eroare a justitiei a facut ca fata sa fie lasata in grija bunicii sale din partea tatalui, adica mama defunctului. Mai mult, procesul a continuat ca si cum nimic nu s-ar fi intâmplat, cu Angelica Pârvan inculpat. Magistratii nu s-au sinchisit macar s-o instiinteze. Sase ani, aceasta nu a mai avut habar de acel proces penal. „Am vrut sa-mi iau fata, am cerut-o, insa legea i-a lasat-o soacra-mii. N-aveam bani, dar ma duceam la fata, o vizitam si-i duceam ce puteam si noi. Fata sta si acum cu fosta mea soacra, Ruxandra Irizoiu, care acum are 70 de ani. Stau la Iliesti, Gorj“. In rest, Angelica isi vedea linistita de gospodarie si de noua familie. Doar sotul sau muncea.

„Mi-e dor de casa, de copii si de sotul meu…“
Intr-o zi din vara acestui an, pe neasteptate, totul s-a naruit in jurul mamei celor patru minori. Politistii din comuna au mers la ea acasa si au arestat-o in baza deciziei Tribunalului Gorj. Fusese condamnata in lipsa la doi ani de inchisoare, de data asta cu executare. Practic nici nu a avut timp sa-si dea seama ce se intâmpla când s-a trezit in spatele gratiilor. Initial a fost incarcerata la Penitenciarul Târg Jiu, iar pe data de 30 august 2008 a fost transferata la Penitenciarul Craiova. Aici urmeaza sa-si petreaca urmatorii aproape doi ani din viata.  „Acasa a ramas cumnata mea, cu sotul, sa aiba grija de copii. Nu stiu ce sa mai spun, nu mai stiu nimic despre copilasii mei….“, isi ineaca vorbele intre lacrimi mama acestora. In penitenciar isi vede de treaba ei. Face curatenie prin birouri sau oriunde i se cere. In camera sunt zece detinute. Si totusi… „Mi-e dor de casa, mi-e dor de copii si de sotul meu…“, suspina Angelica Pârvan.

Gratierea mamei ar salva patru minori
Si are dreptate sa-i fie dor de copii, mai ales ca se afla acolo din nestiinta ei impletita cu aberatiile din justitie. De fapt, magistratii gorjeni nu au facut nimic altceva decât sa indrepte o nedreptate cu alte doua mari nedreptati. In loc sa fi aruncata in temnita fara sa gândeasca, acei judecatori gorjeni ar fi trebuit sa ia fata de la bunica si sa i-o incredinteze ei, dupa ce fostul sot a murit. Dupa ce ca nu au procedat asa, stimabilii magistrati au mai lasat inca trei minori pe drumuri. Asta in conditiile in care nici fata Angelicai nu mai are cum sa primeasca pensie alimentara. Deci nu unul, ci patru minori au fost lasati pe drumuri de justitia gorjeana, motiv pentru care numai o gratiere din partea presedintelui ar pune lucrurile in ordine. Si oricum, acestei femei poate sa-i dea orice magistrat oricâti ani de puscarie, pentru ca acolo, in acel judet sarac, Angelica tot nu va avea bani pentru pensia alimentara. Acolo, in mediul ei, monedele de schimb sunt produsele alimentare din gospodarie, nu neaparat banii.

Copiii stau imbracati in casa cu mai multe rânduri de haine
Cei trei copii ai Angelicai Pârvan si Costel Murgila, actualul concubin al acesteia, ar face orice sa o vada acasa de sarbatori pe cea intemnitata pentru ca nu a avut bani sa achite pensia alimentara pentru fiica sa din prima casatorie. Micutii locuiesc intr-o gospodarie saracacioasa din Turceni, Gorj, si intreaba tot timpul unde este mama lor si când se va intoarce acasa. In luna septembrie, femeia a fost ridicata de politie de lânga copiii sai si dusa la Penitenciarul din Craiova pentru a-si ispasi pedeapsa. Costel Murgila, actualul concubin al femeii incarcerate, nu are un loc de munca stabil si merge aproape in fiecare zi la munca, prin sat, pentru a face rost de bani, sa le cumpere mâncare copiilor ramasi fara mama. In lipsa unui venit constant si stabil, traiul in familia micutilor, care viseaza ca intr-o zi mama sa ii mângâie din nou pe crestet, este foarte greu. Pentru a nu tremura de frig, in casa stau imbracati cu mai multe rânduri de haine, iar la masa nu fac mofturi si mânânca ceea ce li se pune dinainte.

«Altii fac lucruri si mai rele si nu ii mai condamna nimeni»
Costel Murgila spera ca femeia sa fie cumva lasata sa vina acasa, sa il ajute sa isi creasca impreuna copiii: „Sotia mea si mama copiilor este in inchisoare la Craiova. A fost inchisa din septembrie pentru ca nu a platit pensia alimentara fetei ei din prima casatorie. Muncesc si eu cu ziua pentru bani. Am ramas fara sotie si fara tot. Eu nu stiu cum pot sa ma descurc singur si nu stiu cum s-ar descurca altii in locul meu? O mama nu poate sa fie inlocuita de nimeni. Probabil ca nici judecatorul care a trimis-o dupa gratii nu ar putea sa vina in locul ei sa creasca acesti copii. Plâng dupa mama lor. Altii fac lucruri si mai rele si nu ii mai condamna nimeni. Acum e un lucru rau sa fii sarac, sa nu ai bani sa platesti. Esti condamnat, daca esti sarac! Norocul meu este ca ma ajuta si parintii sa am grija de copii. Ii iubesc foarte mult pe cei mici. Nu stiu ce m-as face fara ei?! Vreau sa vina acasa. Sa ii dea drumul“, a spus Costel Murgila.

«Am o pensie de 600 de lei, din care traim amândoua»
Pentru cei trei copii ai Angelicai Pârvan cea mai mare bucurie de sarbatori ar fi ca mama sa se intoarca acasa. Cu toate ca bunicii copiilor sunt mereu alaturi de acestia, baieteii suporta cu greu lipsa caldurii parintesti si mângâierea mamei: „Mama acestor copii sta la inchisoare complet nevinovata. Nu inteleg de ce au inchis-o, stiind ca mai are trei copii de crescut. Au distrus doua familii“, a declarat socrul Angelicai Pârvan. De aceeasi parere este si mama lui Costel Murgila, care a afirmat ca „judecatorii puteau avea bunavointa sa o lase pe Angelica in libertate. Copiii ne intreaba mereu unde este mama lor, le este dor de ea. Saracutii de ei! Ce sa le mai spun? Ca ei nu inteleg ca ea este la inchisoare“. Fosta soacra a Angelica este suparata pe femeia incarcerata pentru ca nu a avut grija de fiica ei: „Imi pare rau ca este inchisa, dar nu mi-a placut ca Angelica nu a vrut sa stie de fata ei, a uitat-o. Habar nu avea de fetita. Am o pensie de 600 de lei din care traim amândoua pentru ca fiul meu a murit. Fetita este cuminte“, a declarat fosta soacra a celei condamnate la doi ani de inchisoare pentru ca nu a avut bani sa plateasca 35 de lei pe luna pensie alimentara. Angelica Pârvan are 31 de ani si este mama a trei baietei de 2, 4 si respectiv 6 ani, dar si a unei fetite de 11 ani. Aceasta din urma este crescuta de fosta soacra a celei intemnitate.

«Stiu familia, traiesc greu, nu prea au bani»
Potrivit primarului din Turceni, Ion Iordache, Costel Murgila, tatal copiilor, beneficiaza de o indemnizatie pentru cresterea celui mai mic dintre copii. Intrucât sta plecat de acasa si munceste cu ziua prin sat, tatal risca sa-i piarda pe micuti: „Justitia a decis, nu stiu ce s-ar mai putea face. Stiu familia, traiesc greu, nu prea au bani. Costel Murgila ia o indemnizatie de crestere a copiilor, este in concediu pentru cresterea baietelului cel mic, iar la ajutor social nu s-a incadrat, pentru ca nu are un loc de munca. Acum am dat dispozitie sa se refaca ancheta sociala, pentru ca barbatul munceste cu ziua prin sat. Sunt sub supraveghere, asistentii sociali i-au pus in vedere tatalui sa aiba grija de micuti pentru ca ultima data când l-au vizitat era cam mizerie in casa. Am incercat de mai multe ori sa luam minorii si sa-i ducem in plasament, dar Murgila nu vrea. Tine la ei, sunt copiii lui“, a declarat Ion Iordache, primarul din Turceni.

Florin Tanovici, Eugen Maruta

Petitie on-line privind gratierea mamei condamnate pentru neplata pensiei alimentare

“Gardianul” a luat decizia de a strânge semnaturi on-line, in vederea gratierii Angelicai Pârvan (foto), femeia condamnata la doi ani de inchisoare cu executare pentru neplata pensiei alimentare. Povestea incredibila a acestei mame a fost prezentata, in exclusivitate, in editia din 29 decembrie 2008.  Femeia a divortat de fostul sot, alaturi de care are o fetita, iar la scurt timp, Angelica a fost actionata in judecata de catre acest barbat. Lucrurile nu s-au oprit aici, fostul sot facându-i si o plângere penala la Parchet, pentru neplata pensiei alimentare. Pentru ca nu a avut bani sa plateasca, Angelica a fost condamnata la un an de inchisoare cu suspendare, numai ca fostul sot nu s-a multumit cu aceasta decizie a instantei. A facut o noua plângere penala si, de aceasta data, instanta a condamnat-o la 2 ani de inchisoare cu executare. Angelica a aflat de aceste demersuri dupa sase ani, când deja era prea târziu. Ea s-a recasatorit, s-a mutat intr-o alta localitate, unde si-a refacut viata. Pâna intr-o zi, când politistii i-au batut la usa si au arestat-o. Ironia sortii a facut ca fostul sot al Angelicai sa decedeze intre timp. Fetita careia nu a avut cu ce sa-i plateasca pensia alimentara a fost data in grija bunicii paterne, care traieste dintr-o pensie de 600 lei. Singura sansa a Angelicai Pârvan de a reveni alaturi de cei trei copii pe care ii are din noua casatorie este un decret de gratiere. Pe aceasta cale, “Gardianul” pune la dispozitie spre semnare o petitie on-line, in acest sens. Puteti semna petitia mentionata mai jos:

SEMNEAZA PETITIA AICI

VEZI AICI NUMARUL CELOR CARE AU SEMNAT PANA ACUM!

Copiii stau îmbracati în casa cu mai multe rânduri de haine
Cei trei copii ai Angelicai Pârvan si Costel Murgila, actualul concubin al acesteia, ar face orice sa o vada acasa de sarbatori pe cea întemnitata pentru ca nu a avut bani sa achite pensia alimentara pentru fiica sa din prima casatorie. Micutii locuiesc într-o gospodarie saracacioasa din Turceni, Gorj, si întreaba tot timpul unde este mama lor si când se va întoarce acasa. În luna septembrie, femeia a fost ridicata de politie de lânga copiii sai si dusa la Penitenciarul din Craiova pentru a-si ispasi pedeapsa. Costel Murgila, actualul concubin al femeii încarcerate, nu are un loc de munca stabil si merge aproape în fiecare zi la munca, prin sat, pentru a face rost de bani, sa le cumpere mâncare copiilor ramasi fara mama. În lipsa unui venit constant si stabil, traiul în familia micutilor, care viseaza ca într-o zi mama sa îi mângâie din nou pe crestet, este foarte greu. Pentru a nu tremura de frig, în casa stau îmbracati cu mai multe rânduri de haine, iar la masa nu fac mofturi si manânca ceea ce li se pune dinainte.

«Altii fac lucruri si mai rele si nu îi mai condamna nimeni»
Costel Murgila spera ca femeia sa fie cumva lasata sa vina acasa, sa îl ajute sa îsi creasca împreuna copiii: „Sotia mea si mama copiilor este în închisoare la Craiova. Am ramas fara sotie si fara tot. Eu nu stiu cum pot sa ma descurc singur si nu stiu cum s-ar descurca altii în locul meu? O mama nu poate sa fie înlocuita de nimeni. Probabil ca nici judecatorul care a trimis-o dupa gratii nu ar putea sa vina în locul ei sa creasca acesti copii. Plâng dupa mama lor. Altii fac lucruri si mai rele si nu îi mai condamna nimeni. Acum e un lucru rau sa fii sarac, sa nu ai bani sa platesti. Esti condamnat, daca esti sarac! Norocul meu este ca ma ajuta si parintii sa am grija de copii. Îi iubesc foarte mult pe cei mici. Nu stiu ce m-as face fara ei?! Vreau sa vina acasa. Sa îi dea drumul“, a spus Costel Murgila.

«Am o pensie de 600 de lei, din care traim amândoua»
Pentru cei trei copii ai Angelicai Pârvan cea mai mare bucurie de sarbatori ar fi ca mama sa se întoarca acasa. Cu toate ca bunicii copiilor sunt mereu alaturi de acestia, baieteii suporta cu greu lipsa caldurii parintesti si mângâierea mamei: „Mama acestor copii sta la închisoare complet nevinovata. Nu înteleg de ce au închis-o, stiind ca mai are trei copii de crescut. Au distrus doua familii“, a declarat socrul Angelicai Pârvan. De aceeasi parere este si mama lui Costel Murgila, care a afirmat ca „judecatorii puteau avea bunavointa sa o lase pe Angelica în libertate. Copiii ne întreaba mereu unde este mama lor, le este dor de ea. Saracutii de ei! Ce sa le mai spun? Ca ei nu înteleg ca ea este la închisoare“. Fosta soacra a Angelicai este suparata pe femeia încarcerata pentru ca nu a avut grija de fiica ei: „Îmi pare rau ca este închisa, dar nu mi-a placut ca Angelica nu a vrut sa stie de fata ei, a uitat-o. Habar nu avea de fetita. Am o pensie de 600 de lei din care traim amândoua pentru ca fiul meu a murit. Fetita este cuminte“, a declarat fosta soacra a celei condamnate la doi ani de închisoare pentru ca nu a avut bani sa plateasca 35 de lei pe luna pensie alimentara. Angelica Pârvan are 31 de ani si este mama a trei baietei de 2, 4 si respectiv 6 ani, dar si a unei fetite de 11 ani. Aceasta din urma este crescuta de fosta soacra a celei întemnitate.

SEMNEAZA PETITIA AICI

VEZI AICI NUMARUL CELOR CARE AU SEMNAT PANA ACUM!


Petitia on-line privind gratierea mamei condamnate pentru  neplata pensiei alimentare a atras semnaturile cititorilor

Demersul ziarului nostru de a strânge semnaturi on-line in vederea gratierii Angelicai Pârvan (foto), mama a patru copii condamnata pentru neplata pensiei alimentare, da roade. La ora redactarii acestui articol, petitia a strâns 205 semnaturi ale cititorilor din toata tara, precum si din strainatate. Majoritatea semnatarilor au postat comentarii prin care isi arata revolta fata de decizia instantei de a o condamna pe aceasta femeie la doi ani de inchisoare si, de asemenea, ii cer presedintelui Traian Basescu sa semneze decretul de gratiere.

“Nu este corect sa intre la inchisoare pentru asa ceva, in vreme ce altii sunt vinovati de omor si scapa de inchisoare (vezi cazul Obsession)!”, scrie Marius, unul dintre semnatarii petitiei initiate de catre ziarul “Gardianul”.  Valentina Simbeteanu, in vârsta de 53 de ani, din Tulcea spune ca este “profund marcata,  dar mai ales revoltata de aceasta decizie a justitiei române. Sper din toata inima ca femeia sa fie gratiata”. Dragomir Stelian scrie: “Lucrez departe de tara, in stepa cazaha. Lecturez in fiecare zi articolele publicate de «Gardianul». Am vazut multi oameni ajutati si multi oameni necinstiti demascati cu ajutorul acestui cotidian. Povestea Angelicai Pârvan este de tot plânsul. Pentru ca justitia româneasca a fost si va ramâne de râsul curcilor. Imi exprim nadejdea ca se va repara o mare greseala”. Un alt citiror, Radan Petrisor, in vârsta de 48 de ani, din Giurgiu, este de parere ca “toata aceasta situatie a fost generata de stres, neajungere, probabil lipsa locului de munca. De legea aplicata strâmb si/sau diferentiat (in functie de bani si pozitia sociala sau nivel de influenta). Trebuie gratiata, in primul rând pentru copii. Dar, desigur, in acest sistem defect, nimeni nu mai gândeste. Sunt revoltat!”

Presedintele poate semna din oficiu decretul de gratiere
Reamintim cititorilor ca ziarul “Gardianul” a luat decizia de a strânge semnaturi on-line, in vederea gratierii Angelicai Pârvan, femeia condamnata la doi ani de inchisoare cu executare pentru neplata pensiei alimentare. Povestea incredibila a acestei mame a fost prezentata, in exclusivitate, in editia din 29 decembrie 2008. Femeia a divortat de fostul sot, alaturi de care are o fetita, iar, la scurt timp, Angelica a fost actionata in judecata de catre acest barbat. Lucrurile nu s-au oprit aici, fostul sot facându-i si o plângere penala la Parchet pentru neplata pensiei alimentare. Pentru ca nu a avut bani sa plateasca, Angelica a fost condamnata la un an de inchisoare cu suspendare, numai ca fostul sot nu s-a multumit cu aceasta decizie a instantei. A facut o noua plângere penala si, de aceasta data, instanta a condamnat-o la 2 ani de inchisoare cu executare. Angelica a aflat de aceste demersuri dupa sase ani, când deja era prea târziu. Ea s-a recasatorit, s-a mutat intr-o alta localitate, unde si-a refacut viata. Pâna intr-o zi când politistii i-au batut la usa si au arestat-o. Ironia sortii a facut ca fostul sot al Angelicai sa decedeze intre timp. Fetita careia nu a avut cu ce sa-i plateasca pensia alimentara a fost data in grija bunicii paterne, care traieste dintr-o pensie de 600 lei. Singura sansa a Angelicai Pârvan de a reveni alaturi de cei trei copii pe care ii are din noua casatorie este un decret de gratiere. Pe aceasta cale, “Gardianul” pune la dispozitie, spre semnare, o petitie on-line in acest sens. Potrivit Legii 546/2002, privind gratierea si procedura gratierii, la art. 2 se specifica: “Gratierea poate fi acordata individual, prin decret al presedintelui României, potrivit art. 94 lit. d) din Constitutia României, sau colectiv, de catre Parlament, prin lege organica, conform art. 72 alin. (3) lit. g) din Constitutie”. La art. 3, legea precizeaza ca “gratierea individuala se acorda la cerere sau din oficiu, numai dupa ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare”

gardianul