2 februarie 2009

Comunicat de presa

 

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. a elaborat impreuna cu deputatii Liana Dumitrescu si Mircia Giurgiu un proiect de lege de modificare a OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. La acest demers s-au raliat si deputatii Petru Movila si Ibram Iusein, membri ai Comisiei pentru sanatate si familie.

Proiectul normativ stipuleaza ca in cazul nasterilor multiple se acorda indemnizatia de crestere a copilului in cuantum de 85% din veniturile realizate in ultimul an (de la 600 lei pana la 4000 lei) si câte o indemnizatie suplimentara de 600 lei pentru fiecare copil incepand cu al doilea nascut. Astfel, o familie cu tripleti, care in prezent primeste pe langa indemnizatia de baza si 3 alocatii pentru copil de cate 200 lei (600 lei), va primi inca 2 indemnizatii suplimentare de cate 600 lei pentru al doilea si al treilea copil din nasterea multipla. Venitul suplimentar al unei familii cu tripleti va fi asadar de 1200 lei lunar pe parcursul concediului pentru cresterea copilului.

Efortul bugetar este nesemnificativ, deoarece numarul anual al nasterilor multiple este foarte mic. Conform datelor furnizate de INSSE, in 2006 s-au inregistrat 216100 de nasteri simple, in timp ce nasterile gemelare au fost 3312, iar cele multiple (tripleti, cvadrupleti etc.) doar 71. In 2007 s-au inregistrat 211172 de nasteri simple, 3448 gemelare si 108 multiple (tripleti etc.). Modificarea legii propusa de T.A.T.A. si de grupul de deputati determina o crestere cu cca. 0,6% a numarului de indemnizatii, adica un efort bugetar lunar de cca. 500.000 euro.

In acest fel, familiile cu nasteri multiple nu vor mai fi ignorate si discriminate de legiuitori si de autoritatile publice, fiind sustinute de statul roman eforturile parintilor de a-si creste optim gemenii, tripletii si cvadrupletii in primii doi ani de viata. Proiectul este sustinut si de comunitatea familiilor cu gemeni si cu tripleti din comuna Doamna Chiajna in frunte cu primarul PNL Mircea Minea, care numara 80 de perechi de gemeni si doua familii cu tripleti.

Deoarece legea de modificare si de completare se va aplica de la momentul intrarii sale in vigoare, Asociatia T.A.T.A. face apel la Cabinetul Boc sa preia acest proiect si sa-l transforme in textul unei ordonante de urgenta. Astfel, multi parinti vor scapa de corvoada actiunilor promovate in justitie dupa modelul Ionelei Danciu (Aiud) si al altor parinti care au apelat la instantele judecatoresti, iar Guvernul Romaniei ar putea demonstra ca se gandeste si la soarta acestei minoritati reprezentata de familiile cu gemeni, tripleti si cvadrupleti.

Asociatia T.A.T.A. realizeaza in prezent un ghid destinat parintilor care se adreseaza justitiei pentru a recupera retroactiv indemnizatiile. In acest sens, Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor propune tuturor parintilor afiliati sa se ralieze unei actiuni comune in justitie deschise de organizatie la nivelul fiecarui judet, in tentativa de a recupera sumele de bani datorate de statul roman familiilor cu nasteri multiple discriminate grav pana in prezent.

T.A.T.A. cere demiterea managerilor

spitalelor pentru copii “Grigore Alexandrescu” si “Victor Gomoiu”

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. solicita conducerii Ministerului Sanatatii sa-i demita din functie pe dr. Coriolan Ulmeanu, managerul Spitalului “Grigore Alexandrescu”, si pe dr. Felicia Chirita, managerul Spitalului “Victor Gomoiu” din Bucuresti.

Cei doi manageri au fost deja sanctionati de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru ca i-au discriminat pe tatici, interzicandu-le sa-si insoteasca in spital copiii internati. CNCD i-a somat pe cei doi manageri sa intre in legalitate si sa elimine interdictia impusa tatilor in spitalele respective.

Sfidand CNCD si ignorand cadrul legal, managerii Ulmeanu si Chirita au mentinut interdictia discriminatorie la adresa tatilor, invocand caracterul “profund promiscuu” al prezentei taticilor in saloanele spitalelor.

Asociatia T.A.T.A. cere asadar ministrului sanatatii sa-i demita pe managerii certati cu legea si sa emita o circulara catre toate unitatile spitalicesti, pentru a le pune in vedere sa respecte cadrul legal existent si sa elimine interdictiile discriminatorii si profund abuzive. Incepand de luni, 9 februarie, asociatia va actiona in justitie impotriva tuturor spitalelor romanesti care interzic tatilor sa-si insoteasca copiii bolnavi internati si care ignora hotararile CNCD, cadrul legal existent si somatiile Ministerului Sanatatii.

Interdictia discriminatorie la adresa tatilor a avut la Spitalul Judetean Maramures din Baia Mare un rezultat tragic. Rudolf, unul din gemenii familiei Bodolay (tel. 0741.158.407), un baietel in varsta de 3 ani, a decedat la spital in noaptea de 11 spre 12 octombrie 2007. Internat la Sectia de Pediatrie cu diagnosticul de laringita, copilul a murit curand in urma unui stop cardio-respirator. Tatal acestuia, domnul Botond Bodolay (tel. 0741.158.407), membru al Asociatiei T.A.T.A., acuza cadrele medicale ca i-au interzis sa-si insoteasca in salon copilul internat, fiind trimis acasa pentru a-si aduce sotia in spital. Mai mult, familia Bodolay considera ca baietelului nu i s-a acordat asistenta medicala potrivita si ceruta conform procedurilor medicale (nefiind intubat, nefiind transferat de la Urgenta la Reanimare, iar medicul de garda intarziind in acordarea ajutorului medical pe sectie). In lipsa parintilor sai, copilul nu a fost monitorizat permanent, iar mama acestuia, acceptata in cele din urma alaturi de baietel, a asistat tragic la agonia si la decesul micutului Rudolf.

Asociatia T.A.T.A. solicita ministrului sanatatii sa dispuna efectuarea unei anchete la Spitalul Judetean Maramures, deoarece sesizarea adresata de parinti Colegiului Medicilor nu a avut nici un efect pana in prezent. Colegiul Medicilor din Romania se remarca din pacate prin protejarea acelor cadre medicale acuzate de malpraxis si care incalca juramantul si normele profesionale.

T.A.T.A. prezinta contractele Campaniei anti-HPV si

cere Ministerului Sanatatii sa implice parintii in luarea deciziilor

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. a obtinut de la noua conducere a Ministerului Sanatatii contractele de achizitie publica incheiate de fostul ministru Eugen Nicolaescu cu furnizorii vaccinurilor anti-HPV din cadrul Campaniei de vaccinare a celor 110.000 de fetite de clasa a patra.

Asociatia T.A.T.A. ceruse contractele inca din luna noiembrie a anului trecut, suspectandu-l pe ministrul sanatatii ca ascunde informatii importante de interes public si ca induce in eroare opinia publica, obligand parintii sa accepte vaccinarea pe banda rulanta a propriilor copile.

Suspiciunile parintilor jigniti de atitudinea oficialilor ministerului si a dr. Streinu-Cercel, eminenta cenusie a campaniei de vaccinare, s-au dovedit fondate, fiind dovedite atat de raportul de audit intocmit la ordinul domnului Ion Bazac, ministrul actual al sanatatii, cat si de continutul contractelor de achizitie semnate de fostul ministru Nicolaescu.

Achizitionarea dozelor de vaccin s-a facut prin negociere directa, decizia apartinand exclusiv ministrului Eugen Nicolaescu. Fiind doi producatori/furnizori pe piata, ministrul a decis ca vaccinurile sa fie cumparate in cantitati egale de la cele doua firme (SC GlaxoSmithKline – GSK - SRL si MERCK SHARP & DOHME B.V.), evitand astfel contestatii ulterioare.

Astfel cu prima firma – GSK - s-a incheiat CONTRACTUL DE FURNIZARE DE PRODUSE nr. EN 11805 din 11.11.2008, pentru achizitionarea unei cantitati de 164.967 doze vaccin anti-HPV – tip 16 si 18 – CERVARIX, dupa cum urmeaza:

<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>Transa I – 54.989 doze – pana la data de 14.11.2008, cu plata in 15 zile de la data semnarii procesului verbal de receptie si emiterea facturii (cca. 15 milioane lei, adica cca. 4 milioane euro);

<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>Transa II – 109.978 doze – pana la data de 05.12.2008, cu plata in termen de 120 de zile de la data semnarii procesului verbal de receptie si emiterea facturii (cca. 30 milioane lei, adica cca. 8 milioane euro)

Pretul unei doze de vaccin CERVARIX este de 250 lei, fara TVA. In cazul in care Ministerul Sanatatii nu isi onoreaza obligatiile in termenele stabilite, atunci acestuia ii revine obligatia de a plati, ca penalitati, o suma echivalenta cu o cota procentuala din plata neefectuata in cuantum de 0,02% zilnic. Perioada de garantie acordata produselor de catre furnizor este de 18 luni de la data livrarii. Partile contractante NU AU DREPTUL, pe durata indeplinirii contractului, de a conveni modificarea clauzelor contractului prin act aditional, cu privire la pretul contractului si la plata datorata de achizitor furnizorului pentru produsele livrate.

Contractul a fost semnat din partea furnizorului de David Lechleiter, prin reprezentantii Stefania Dinu si Ciprian Marcu, conform procurii autentificate cu incheiere de autentificare nr. 3445/11 noiembrie 2008 de notar Stroe Monica Stefania. De remarcat ca procura notariala are chiar data incheierii contractului.

Cu firma MERCK s-a incheiat CONTRACTUL DE FURNIZARE PRODUSE nr. EN 11816 din 12.11.2008, pentru achizitionarea unei cantitati de 165.033 doze vaccin anti-HPV – tip 16,18, 6, 11 – SILGARD, dupa cum urmeaza: Transa I – 55.011 doze; Transa II – 110.022 doze

Pretul unei doze de vaccin SILGARD este de 264 lei, fara TVA, iar pretul total al contractului este de 12,7 milioane euro.

Asociatia T.A.T.A. solicita ministrului sanatatii sa faca public raportul de audit intocmit la solicitarea domniei sale si care a determinat suspendarea campaniei de vaccinare. Totodata, asociatia doreste ca organizatiile parintilor (T.A.T.A., FNAP-IP etc) sa fie implicate in luarea deciziilor la nivelul ministerului cu privire la campaniile nationale initiate, facilitandu-se astfel accesul la informatiile de interes public si fiind posibil o transparenta decizionala autentica.

Deputatii Liana Dumitrescu (Grupul Minoritatilor Nationale) si Mircia Giurgiu (Grupul PDL) precum si reprezentantii Asociatiei T.A.T.A. vor participa astazi, 2 februarie, la orele 13, la inregistrarea la Parlament a initiativei legislative privind sustinerea familiilor cu nasteri multiple.

De la orele 14, o delegatie a Asociatiei T.A.T.A. se va intalni la sediul Ministerului Sanatatii cu domnul Cristian Anton Irimie, Secretarul de Stat responsabil de relatia cu Parlamentul si Societatea Civila, pentru a propune masurile care se impun cu privire la combaterea discriminarii tatilor in spitalele si sectiile pentru copii, la solutionarea gravelor cazuri de malpraxis in care sunt implicati copiii, la implicarea parintilor in campaniile nationale derulate de minister. Informatii suplimentare se pot obtine la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.t-a-t-a.ro/ .

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici

Expunere de motive

O.U.G. nr. 148/2005 prevede la art.1 că “se primeşte o indemnizaţie lunară pentru fiecare dintre primele trei naşteri sau după caz pentru primii trei copii”, fără să distigă în vreun fel modul de aplicare al acestui articol pentru naşterile multiple. Prin normele de aplicare - HG 1025/2006, plecând de la un text de lege ambiguu, se hotărăşte aplicarea dispoziţiilor art. 1 din OUG 148/2005 numai pentru un singur copil, indiferent de numărul de copii născuţi, luând ca unic criteriu de atribuire a indemnizaţiei naşterea nu şi numărul copiilor născuţi în cazul sarcinii multiple.

Astfel se creează o discriminare între persoanele aflate în situaţii identice, copilul rezultat dintr-o naştere multiplă fiind supus discriminării încă de la naştere – pentru toţi ceilalţi copii statul român asigură o indemnizaţie pentru ai susţine creşterea timp de doi ani, în timp ce pentru copilul provenit din naşteri multiple şi care îndeplineşte criteriile expres cerute de lege nu se plăteşte indemnizaţia de susţinere a creşterii copilului, elementul de discriminare fiind dat de numărul de copii născuţi la o singură naştere.

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la care România a aderat, consacră principiul nediscriminării, care presupune aplicarea unui tratament egal tuturor indivizilor care sunt egali în drepturi şi au dreptul fără deosebire la protecţia egală a legii. În cazul naşterilor multiple – în jur de 3500 de naşteri anul, conform Institutului Naţional de Statistică – tratamentul discriminatorii nu poate fi îndepărtat decât printr-o reglementare expresă şi clară a dreptului fiecărui născut, prin instituirea regimului protecţiei nounăscutului, raportat cum este şi firesc la copiii născuţi, nu la numărul de naşteri.

Pentru a se asigura un mod de aplicare uniform şi echilibrat în ceea ce priveşte cuantumul indemnizaţiei considerăm că soluţia diferenţiată este cea mai potrivită în astfel de cazuri – astfel urmând ca în cazul unei naşteri gemelare sau trimelare să se acorde indemnizaţia standard şi o indemnizaţie suplimentară de 600 RON pentru fiecare al doilea sau al treilea născut. Astfel se înlătură apariţia încasării unor indemnizaţii foarte mari într-o singură familie, pastrându-se ajutorul statului acordat tuturor nascuţilor din naşteri multiple.

 

Faţă de cle prezentate mai sus, înaintăm spre dezbatere şi aprobare Parlamentului României prezenta propunere legislativă.

 

INIŢIATORI

Dumitrescu Liana - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Girgiu Mircia - Grupul parlamentar PD-L

Petru Movilă - Grupul parlamentar PD-L

Ibram Husein - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

L E G E

pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului

 

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. – Alineatul (1) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1008 din data de 14 noiembrie 2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, se modifică, se completează şi va avea următorul cuprins:

- La articolul 1 se introduce alineatul (1) indice 1, care va avea următorul cuprins:

 

„In cazul nasterilor multiple se acorda indemnizatia prevazuta la art. 1 alin.1 si câte o indemnizatie suplimentara de 600 lei pentru fiecare copil incepand cu al doilea nascut.”

Art. II. – Pot beneficia de prevederile art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, precum şi cu modificările aduse prin prezenta lege, şi persoanele care se află în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi.

 

Initiatori:

<!–[if !supportLists]–>1. <!–[endif]–>Liana Dumitrescu – deputat - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale – Comisia juridica, de disciplina si imunitati

<!–[if !supportLists]–>2. <!–[endif]–>Mircia Giurgiu – deputat PDL - Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice

<!–[if !supportLists]–>3. <!–[endif]–>Petru Movila – deputat PDL – Comisia pentru sanatate si familie

<!–[if !supportLists]–>4. <!–[endif]–>Ibram Iusein – Deputat - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale - Comisia pentru sanatate si familie