Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. impreuna cu un grup de parlamentari din care fac parte deputatii Mircia Giurgiu, Liana Dumitrescu, Ludovic Orban au lansat astazi initiativa legislativa privind instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei in prima si a doua duminica din luna mai.

PRESEDINTE,

Bogdan DRAGHICI

 

LEGE

pentru instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei

 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1 Prima duminica a lunii mai se instituie ca Ziua Tatalui.

Art. 2 A doua duminica a lunii mai se instituie ca Ziua Mamei.

Art. 3 Guvernul României, autorităţile publice centrale şi locale vor lua masurile necesare pentru marcarea acestor evenimente.

 

EXPUNERE DE MOTIVE

 

Proiectul de lege privind instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei are drept obiectiv asigurarea unui echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca. Sarbatorirea anuala atat a mamei cat si a tatalui confirma asadar perfecta egalitate in drepturi a celor doi parinti, onorandu-le deopotriva importanta in universul copilului. Initiatorii incearca astfel sa promoveze familia si valorile fundamentale ale acesteia, aducand in prim-plan problematica complexa cu care se confrunta parintii in societatea romaneasca.

Din punct de vedere statistic, din datele detinute de Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor - T.A.T.A., a rezultat ca ZIUA MAMEI este de regula sarbatorita pe mapamond anual intr-a doua duminica a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii au asadar o data comuna pentru aceasta sarbatoare. Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elvetia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, tarile baltice, statele din America de Sud, tarile nordice au in comun a doua duminica a lunii mai consacrata drept ZIUA MAMEI.

Pentru ca pe plan mondial nu exista in cazul celebrarii ZILEI TATALUI o traditie la fel de bine conturata in jurul unei date anume, consideram ca este salutar ca aceasta sa fie marcata tot in luna mai, in prima duminica, pentru a promova mai usor ambele sarbatori dedicate parintilor. Romania este printre putinele state care nu inca o traditie in ceea ce priveste sarbatorirea  zilei tatalui.

La consideratiile de mai sus, se mai adauga si argumentul furnizat de calendarul Organizatiei Natiunilor Unite, care a instituit ZIUA INTERNATIONALA A FAMILIEI ca eveniment cu data fixa: 15 mai. Astfel, incepand cu prima duminica a lunii mai si terminand cu 1 Iunie – ZIUA COPILULUI, am putea avea in Romania peste trei saptamani marcate de sarbatori ale copilului, parintilor si familiei.

Romania este printre putinele state ale lumii care, in lipsa unei ZILE A MAMEI, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzandu-i acesteia aria de semnificatii. Astfel, aceasta sarbatoare a femeilor de pretutindeni impusa de V.I. Lenin a ajuns la noi sa aiba neoficial si statutul de zi a mamei, in lipsa unei sarbatori distincte destinata mamei.

Sarbatorirea ambilor parinti va avea un efect pozitiv asupra societatii romanesti, subliniind astfel ca mama si tatal sunt la fel de importanti in viata de familie si in universul copilului. Intr-o societate in care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru ZIUA TATALUI si pentru ZIUA MAMEI este binevenita pentru a intari principiul egalitatii de tratament si pentru a da posibilitatea copiilor sa le petreaca impreuna cu fiecare parinte.

Sarbatorirea distincta a celor doi parinti va oferi prilejul evidentierii importantei si rolului fundamental al mamei si al tatalui in cresterea si educarea propriilor copii, demonstrand ca cei doi parinti sunt complementari.

Instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui reprezinta asadar un demers firesc, un gest de normalitate in societatea romaneasca, fiind rodul colaborarii dintre Asociatia T.A.T.A. si parlamentari romani preocupati de sustinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului si de intarirea rolului fiecarui parinte in cresterea si educarea propriului copil.

Fata de cele prezentate mai sus, inaintam spre dezbatere si promovare Parlamentului Romaniei prezenta propunere legislativa.

                INITIATORI:

1.     GIURGIU MIRCIA – Deputat PDL

2.     DUMITRESCU LIANA – Deputat AMR (Minoritati)

3. ORBAN LUDOVIC – Deputat PNL