În timp ce instanţa i-a încredinţat Mihaelei Rădulescu minorul pe perioada procesului, omul de afaceri spune că nu va exista o nouă înfăţişare şi că a vrut doar să tragă un semnal de alarmă prin această acţiune în justiţie.

Scandalul Mihaela Rădulescu – Elan Schwartzenberg, latent în urmă cu şase luni, când cei doi divorţau ţinându-se de mână, dar trecut, între timp, prin filtrul

presei şi al opiniei publice, se reglează astăzi şi în faţa judecătorilor.

Oamenii legii trebuie să tranşeze “divergenţele de opinie” dintre cei doi foşti soţi cu privire la cea mai bună strategie de creştere a lui Ayan, în vârstă de patru ani şi jumătate. Băiatul locuieşte acum într-un hotel, victimă a unui ”milionar lipsit de scrupule” – aşa cum crede Mihaela, a ”unei femei care a avut o cădere nervoasă” – aşa cum spune Schwartzenberg, sau a unui derapaj casnic alimentat de doi oameni cu orgolii, aşa cum par să admită amândoi.

Pentru Schwartzenberg lucrurile par să se fi limpezit cu ceva vreme în urmă, când a decis, spune el, că un război între părinţi nu este benefic în niciun fel copilului. Era decis să facă ”acest circ să înceteze” încă de la prima înfăţişare, programată cu o săptămână în urmă, şi tot atunci a vorbit despre asta într-un interviu acordat în exclusivitate EVZ.

Nu a vrut să renunţe, însă, fără a-şi atinge obiectivul: acela de a o atenţiona pe Mihaela Rădulescu, prin intermediul unei autorităţi pe care să o recunoască şi în care să creadă amândoi, că greşeşte.
EVZ: Ce se va întâmpla acum?
ELAN SCHWARTZENBERG:
Ma întrebi ce o să fac. Am facut cerere de ordonanţă preşedenţială, încredinţare de urgenţă. Vine judecătorul şi trebuie să decidă: “Ce facem, îi dăm sau nu copilul”. Cam asta este procedura. Dacă mi-l dă judecătorul, mă opresc. Nu continui procesul. Consider că pentru Mihaela ar fi suficient acest semnal de alarmă: vine justiţia şi-i spune: ”Doamnă, atenţie! Nu-i ok sa duci copilul la hotel, nu-i ok să nu-l laşi să-l vadă pe tatăl lui”… Dacă marţi voi câştiga eu, consider că semnalul este arhisuficient…  Mai există varianta a doua, aceea în care eu aş pierde marţi. În mod normal ar trebui să urmeze un proces lung. Dar nu-l voi continua nici în cazul acesta. Pentru că-mi asum şi reversul medaliei şi nu cred că soluţia pentru acest copil este ca părinţii lui să stea ani de zile în procese. Iar dacă justiţia, în ciuda acestor condiţii, pe care eu le consider dramatice, tragice, consideră că acest copil trebuie să rămână alături de mama lui, atunci îmi asum asta. Am un simţ adevărat al dreptăţii şi cred foarte tare în justiţia română. Singura mea strângere de inimă ţine de felul în care a promovat Mihaela imaginea aceasta de mamă cu copilul în braţe, alungată de un milionar netrebnic. Dacă judecătorul este femeie, ar putea empatiza.. Dacă se judecă, indiferent de rezultat, marţi renunţ la orice acţiune în justiţie. Vreau să opresc total acest circ.

Dacă nu vi se dă câştig de cauză, însă, lucrurile nu se vor schimba în niciun fel în ceea ce semnalaţi acum ca fiind rău în viaţa lui Ayan, astfel încât demersul dvs în justiţie ar părea complet fără sens…
Consider că mi-am facut datoria de tată, de părinte, în cazul în care peste zece ani Ayan mă va întreba de ce l-am abandonat la hotel, voi avea dovada acestui demers. În plus, consider că era nevoie ca Mihaela să înţeleagă că Ayan are doi părinţi şi că deciziile se iau de comun acord.

Sunteţi un om orgolios?
Mai puţin decât Mihaela Rădulescu.

Suficient de orgolios încât să ne imaginam că aţi putea merge în justiţie doar dintr-un orgoliu? Aşa cum putem să ne imaginam că aceleaşi sunt motivele ei pentru un scandal?
Istoria mea e cvasipublică sau, în orice caz, e foarte usor de verificat. Sunt un om normal. Nu m-am certat niciodată cu nimeni. În acest proces am intrat pentru că n-am avut de ales.

V-aţi vizitat copilul la hotel?
Am fost o singură dată. Dar nu-mi face plăcere să merg să-l văd acolo. Îl pot vizita numai în anumite condiţii, pot merge doar când stabilesc cu ea, îl pot vedea numai când este mama lui de faţă. Vreau să-mi protejez atât copilul, cât şi pe Mihaela, vreau să o protejez de acest uriaş scandal public, pe care nu l-am început eu. Nu a existat niciodată intenţia de a o separa de copilul nostru, ci a fost vorba doar de o încercare de a rezolva lucrurile într-un mod raţional, uman.

Aveţi de gând să cumpăraţi şi o casă, aşa cum a cerut, în ultima vreme, Mihaela?
Unde au mers trei case, merge şi a patra… Nu casele sunt problema esenţială între mine şi Mihaela.

Pare că aveţi în minte o împăcare…
Eu nu sunt certat cu Mhaela, ea este certată cu mine….

Când aţi decis, totuşi, ca doriţi custodia acestui copil? În seara în care a plecat de la Snagov, Mihaela a trimis celebra scrisoare deschisă în care vă acuza că o ameninţaţi că îi veţi lua copilul…
În momentul în care am realizat că Ayan este la hotel şi că nu am dreptul să mă văd cu el.

Cum rămâne cu influenţa dvs şi cu apetenţa de a “stimula” judecătorul?
Nu cred că în România lui 2009 judecătorii pot fi cumpăraţi. În niciun caz când în scandal este implicata Mihaela Rădulescu. Cine afirma acest lucru este cel puţin infantil.

Ce sunt orgiile financiare…
Acele orgii în care oamenii implicaţi aruncă cu genţi cu bani în tavan… sau poate acele orgii la care milionarii fac sex între ei.

Mihaela spune că a fost dată afară din casa de la Snagov…
Mihaela nu a fost niciodată dată afară, Mihaela a avut o dispută cu mine în seara de duminică spre luni şi, pentru că lucrurile se agravau, am chemat poliţia. M-am temut că îşi va face rău şi că apoi mă va acuza pe mine că am agresat-o. M-am temut că se loveşte de ceva şi apoi va spune că am făcut-o eu.

De unde atâta furie?
Mihaela a înţeles în cele din urmă că nu poate să revină la familia ei, ceea ce ea, de fapt, îşi dorea foarte mult. În mintea ei s-a instalat haosul şi atunci a clacat.

Aveţi ceva să vă reprosaţi în această istorie?
Nu ştiu dacă o să-ţi placă răspunsul meu: nu am să-mi reproşez nimic.

Nici aventurile despre care vorbeşte Mihaela?
Să ne înţelegem: nu am trăit duplicitar niciodată. Am spus cândva, într-un interviu, şi o repet astăzi: nu cred că există în secolul XXI sfinţi. Una este, însă, să ai în oraşul în care trăieşti o relaţie constantă, o relaţie paralelă, şi alta este să mergi la Londra sau la Paris pentru un contract şi să întâlneşti pe cineva cu care să-ţi petreci ceva timp, după care să n-o revezi niciodată şi nici să nu mai ştii cum o cheamă. Totuşi, nu am spus niciodată că aş fi făcut asta sau că aş fi avut aventuri. Am spus doar că toate acestea sunt probabile, că eu nu sunt un sfânt şi că nu văd în asta un lucru tragic sau un motiv de divorţ. Mihaela nu m-a prins vreodată şi nici nu m-a bănuit că aş fi implicat în ceva concret. Iar ea este o femeie vulcanică şi, dacă ar fi ştiut ceva, ar fi ştiut vecinii, o ţară întreaga şi restul Europei…

Se vorbea despre prietenia dvs cu Camelia Şucu…
Camelia Şucu este o foarte bună prietenă, cu care sunt şi partener de afaceri. Suntem prieteni de vreo 15 ani. Nu sunt milionarul descris în scrisori deschise. Sunt un om simplu şi prietenos. Nu tratez femeile într-un mod deranjant, ci ca pe un partener egal. Camelia nu este singura mea prietenă de sex feminin. Pe de altă parte, sunt onorat de aceasta banuială. O consider pe Camellia Şucu o femeie deosebită. Şi pe partenerul ei real de viaţă, un om foarte norocos.

Aţi spus, în interviul pe care i l-aţi acordat lui Lucian Mândruţă, că o iubiţi pe Mihaela…
N-am spus că o iubesc…

În fine, că “aţi minţi dacă aţi spune că n-o iubiţi”…
Am spus că, după zece ani în care ai trăit alături de un om, este imposibil să nu continui să fii legat cu anumite sentimente de acela. Ne-am iubit foarte mult cândva. Nu poţi să spui, la şase luni după despărţire, că îţi este total indiferent omul de care ai fost atât de legat. Dar n-am spus că o iubesc..

Prietenie, înţelegere…?
Să spunem, omenie… să facem, îmsă, şi o mică diferenţă între omenie şi disponibilitatea de a mă întoarce într-o anumită relaţie.

Adevarata bombă ar fi fost să anuntaţi o împăcare…
Am facut armata la paraşutişti, nu la departamentul de pirotehnică.

Există şi vreo parte bună în toată povestea asta?
Mai cumpăr o casă, se mai deblochează, în felul acesta, piaţa imobiliară…. Plus că am contribuit în mod direct, ca actor principal, la piesa de teatru “Reîncarnarea Mihaelei” din ”Fata în bocanci” în ”Mama cu copilul în braţe”.

DECIZIE TEMPORARA

Micuţul Ayan rămâne în custodia Mihaelei

Magistraţii Judecătoriei sectorului 1 au decis ieri, după şase ore de audieri, ca Ayan, fiul Mihaelei Rădulescu şi al lui Elan Schwartzenberg, să rămână în îngirjirea mamei până la o decizie finală, în privinţa custodiei. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti. „Situaţia rămâne exact cum era înainte, adică copilul rămâne la mamă. Domnul Schwartzenberg poate să atace cu recurs. Nu ştiu dacă va face asta, a încercat să mă abordeze pe hol ca să se găsească soluţii amiabile, însă nu ştiu ce va face mai departe (…) Reacţia Mihaelei a fost poate puţin exuberantă, însă firească ţinând cont de faptul că este vorba despre o femeie care se temea că o să-şi piardă copilul”, a spus Iancu Toader, avocatul vedetei tv.

Mihaela Rădulescu şi Elan Schwartzenberg au fost audiaţi, ieri, de magistraţii care s-au pronunţat doar în privinţa încredinţării temporare a micuţului Ayan. Omul de afaceri şi vedeta tv au fost aşteptaţi, încă de la ora 8.30, pe holurile instanţei, de o mică armată de fotografi. Mihaela Rădulescu a venit însoţită de avocaţi şi de doi martori, aşa cum fusese anunţat la înfăţişarea de săptămâna trecută. Vedeta nu a declarat nimic la sosirea la judecătorie. A coborât repede dintr-un automobil negru, îmbrăcată în roşu şi purtând ochelari de soare. Întrebată ce gânduri are legat de înfăţişarea în faţa magistraţilor, vedeta a răspuns cu un simplu scuturat din cap.

Elan Schwartzenberg a sosit la un sfert de oră după fosta sa soţie. Părând uşor confuz, omul de afaceri a luat calea altei săli de judecată, fără să facă vreun comentariu. Procesul privind custodia copilului celor doi ar trebui să înceapă săptămâna viitoare.  (Andrei Udişteanu)

 

 

 

evenzilei