Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. a lansat Campania nationala “Si detinutii sunt tatici”, pe care o va derula in penitenciarele din Romania.

Asociatia T.A.T.A. propune Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) un plan de masuri necesare asigurarii unor conditii propice mentinerii legaturilor personale ale taticilor-detinuti cu proprii copii. In acest sens, organizatia tatilor va solicita ANP sa amenajeze spatii speciale “TATA SI COPILUL” in fiecare penitenciar, cu sprijinul T.A.T.A. Mai ales copiii cu varste mai mici de 10 ani isi vor intalni parintii intr-un cadru mai placut, mai putin traumatizant, fiind astfel posibila o comunicare mai buna tata-copil si mentinerea unor relatii de atasament intre parinte si minor si in perioada de detentie.

Taticii care raman prezenti in viata propriilor copii si in timpul detentiei, care-si vad periodic copiii, care pot relationa cu acestia in conditii decente, se pot reintegra in societate mai usor cand ies din penitenciar si sunt motivati suplimentar pentru a se manifesta ca parinti responsabili si precupati de cresterea si educarea propriilor copii.

tataciumac3

Tatal Anatolie Ciumac, care este membru al T.A.T.A., a acceptat invitatia organizatiei de a se implica in campania “Si detinutii sunt tatici” si de a promova relatia tata-copil in mediul penitenciar. Profund atasat de fiul sau, tatal Tolea isi doreste sa mentina relatia tata-copil pentru ca baiatul sau sa nu sufere din cauza absentei parintelui din mediul familial.

 

Asistentul PARENTAL va inlocui asistentul MATERNAL

 

Asociatia T.A.T.A. si un grup de parlamentari pro-familie vor inregistra la Parlament in cursul acestei saptamani un proiect de lege care va elimina un tip de discriminare a barbatului si a tatalui.

Initiativa legislativa are ca obiect inlocuirea asistentului maternal cu asistentul parental. Asistentul maternal e cel care, in urma obtinerii unui atestat eliberat de Comisia Judeteana pentru Protectia Copilului, primeste in ingrijire unul sau mai multi copii. El semneaza un contract de munca prin care beneficiaza de toate drepturile unui angajt intr-o institutie de stat. Desi aceasta calificare poate fi obtinuta atat de femei cat si de barbati, atat de mame cat si de tati, cadrul legal existent instituie o discriminare grava a tatilor si a barbatilor, care se vad obligati sa fie numiti asistenti MATERNALI. Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. si-a propus asadar sa elimine acest tip de discriminare din legislatie si sa propuna redenumirea asistentului maternal, care va deveni astfel ASISTENT PARENTAL.

 

Cabinetul Boc sustine Legea T.A.T.A.

privind sustinerea familiilor cu nasteri multiple

 

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, elaborata de T.A.T.A. si de un grup de parlamentari pro-familie, a primit avizul favorabil al Guvernului Romaniei.

Proiectul normativ stipuleaza ca in cazul nasterilor multiple se acorda indemnizatia de crestere a copilului in cuantum de 85% din veniturile realizate in ultimul an (de la 600 lei pana la 4000 lei) si câte o indemnizatie suplimentara de 600 lei pentru fiecare copil incepand cu al doilea nascut. Astfel, o familie cu tripleti, care in prezent primeste pe langa indemnizatia de baza si 3 alocatii pentru copil de cate 200 lei (600 lei), va primi inca 2 indemnizatii suplimentare de cate 600 lei pentru al doilea si al treilea copil din nasterea multipla. Venitul suplimentar al unei familii cu tripleti va fi asadar de 1200 lei lunar pe parcursul concediului pentru cresterea copilului.

Seful Guvernului, premierul Emil Boc, sustine adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a acestei propuneri legislative, considerand ca aceasta este in concordanta cu Programul de Guvernare, iar efortul bugetar este de cca 25 milioane lei anual, considerand cele 3500 nasteri gemelare inregistrate statistic.

Asociatia T.A.T.A. reuseste asadar sa elimine o discriminare grava din societatea romaneasca, asigurand conditii egale de tratament pentru copiii nascuti din nasteri simple si multiple. Familiile cu nasteri multiple au primit astfel sprijinul parlamentar si guvernamental solicitat prin intermediul Aliantei T.A.T.A., printre initiatorii acestei initiative fiind si domnul Mircea Minea, primarul localitatii Doamna Chiajna, care reprezinta cea mai mare comunitate de gemeni din Romania. La Chiajna sunt inregistrate 84 de perechi de gemeni si de tripleti.

 

NOUL COD CIVIL elimina discriminarea tatalui din Codul Familiei

 

Asociatia T.A.T.A. a constatat cu satisfactie ca autorii Noului Cod Civil nu au mentinut in Cartea a II-a “Despre familie” un articol stupefiant, care se regasea in Codul Familiei. Chiar art. 1 din actualul Cod al Familiei stipuleaza ca “Statul apara interesele mamei si copilului si manifesta deosebita grija pentru cresterea si educarea tinerei generatii”. Noul Cod Civil va inlocui si Codul Familiei, iar discriminarea tatilor va disparea din noua lege. Statul va apara drepturile copilului si ale parintilor sai.

Informatii suplimentare se pot obtine  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.t-a-t-a.ro/ .

 

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici