Senatul Romaniei va dezbate marti, 9 iunie 2009, incepand cu orele 15, proiectul de lege pentru instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei, elaborat de Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. si de un grup de parlamentari pro-familie (deputatii Mircia Giurgiu, Liana Dumitrescu, Victor Ponta, Laszlo Borbely, Ludovic Orban, Aledin Amet, Petru Movila, senatorul Emilian Francu). Conform initiativei legislative, ZIUA TATALUI se va sarbatori in fiecare an in prima duminica a lunii mai, iar ZIUA MAMEI va fi serbata in a doua duminica a lunii mai. Autoritatile centrale si locale vor fi autorizate sa organizeze manifestari prilejuite de aceste evenimente.

Romania este singurul stat din Uniunea Europeana (U.E.) care nu-i onoreaza pe cei doi parinti in cadrul unor sarbatori destinate acestora. Dintre cele 27 de state ale U.E., doar Romania nu sarbatoreste ZIUA TATALUI, in timp ce ZIUA MAMEI a fost asimilata Zilei Femeii, in lipsa unei sarbatori distincte, fiind marcata pe 8 martie. Doar Romania si Bulgaria serbeaza neoficial Ziua Mamei pe 8 martie, in timp ce 21 de tari europene au sarbatoarea in calendar in a doua duminica a lunii mai, asa cum propune si proiectul de lege aflat la Senat.

Inaintea sedintei de marti, 9 iunie, a plenului Senatului, lideri ai partidelor si grupurilor parlamentare au declarat ca proiectul de lege privind Ziua Tatalui si Ziua Mamei se bucura de o sustinere generala, fiind realizat asadar un firesc consens cu privire la adoptarea unei initiative care reprezinta un gest de normalitate in societatea romaneasca si care nu angajeaza cheltuieli publice, deoarece duminica este deja zi libera.

O serie de personalitati sprijina demersul legislativ, considerand fireasca instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui, printre acestia numarandu-se doamnele si domnii, mamicile si taticii, fii si fiicele Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Lucescu, Elisabeta Lipa, Leonard Doroftei, Iolanda Balas, Octavian Bellu, Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Catalina Ponor, Marius Urzica, Ivan Patzaichin, Marius Lacatus, Emerich Ienei s.a.

Campania de promovare a proiectului de lege pentru instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui are si doua logo-uri muzicale, reprezentate de slagarele “Multumesc, iubita mama” si “Tata”, interpretate de artistii Mirabela Dauer si Dan Iliescu (trupa TIMPURI NOI). Autorii celor doua piese muzicale au cedat gratuit drepturile de autor pentru sustinerea campaniei de promovare a initiativei legislative.

Proiectul de lege privind instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei are drept obiectiv asigurarea unui echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca. Sarbatorirea anuala atat a mamei cat si a tatalui confirma asadar perfecta egalitate in drepturi a celor doi parinti, onorandu-le deopotriva importanta in universul copilului. Initiatorii incearca astfel sa promoveze familia si valorile fundamentale ale acesteia, aducand in prim-plan problematica complexa cu care se confrunta parintii in societatea romaneasca.

Din punct de vedere statistic, din datele detinute de Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor - T.A.T.A., a rezultat ca ZIUA MAMEI este de regula sarbatorita pe mapamond anual intr-a doua duminica a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii (cca. 80% din populatia Globului) au asadar o data comuna pentru aceasta sarbatoare. Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elvetia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, tarile baltice, statele din America de Sud, tarile nordice au in comun a doua duminica a lunii mai consacrata drept ZIUA MAMEI.

Pentru ca pe plan mondial nu exista si in cazul celebrarii ZILEI TATALUI o traditie la fel de bine conturata in jurul unei date anume, autorii proiectului de lege au considerat ca este salutar ca aceasta sa fie marcata tot in luna mai, in prima duminica, pentru a promova mai usor ambele sarbatori dedicate parintilor. Romania este singurul stat european care nu are inca o traditie in ceea ce priveste sarbatorirea Zilei Tatalui.

La consideratiile de mai sus, se mai adauga si argumentul furnizat de calendarul Organizatiei Natiunilor Unite, care a instituit ZIUA INTERNATIONALA A FAMILIEI ca eveniment cu data fixa: 15 mai. Astfel, incepand cu prima duminica a lunii mai si terminand cu 1 Iunie – ZIUA COPILULUI, am putea avea in Romania trei saptamani marcate de sarbatori ale copilului, parintilor si familiei.

Sarbatorirea ambilor parinti va avea un efect pozitiv asupra societatii romanesti, subliniind astfel ca mama si tatal sunt la fel de importanti in viata de familie si in universul copilului. Intr-o societate in care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru ZIUA TATALUI si pentru ZIUA MAMEI este binevenita pentru a intari principiul egalitatii de tratament si pentru a da posibilitatea copiilor sa le petreaca impreuna cu fiecare parinte.

Sarbatorirea distincta a celor doi parinti va oferi prilejul evidentierii importantei si rolului fundamental al mamei si al tatalui in cresterea si educarea propriilor copii, demonstrand ca cei doi parinti sunt complementari. Instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui reprezinta asadar un demers firesc, un gest de normalitate in societatea romaneasca, fiind rodul colaborarii dintre Asociatia T.A.T.A. si parlamentari romani preocupati de sustinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului si de intarirea rolului fiecarui parinte in cresterea si educarea propriului copil.

Informatii suplimentare se pot obtine  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.t-a-t-a.ro/ .

 

PRESEDINTE,

        Bogdan Draghici