Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. sustine promulgarea de catre Presedintele Romaniei a NOULUI COD CIVIL. Aceasta lege abroga Codul Familiei existent, urmand sa intre in vigoare probabil din 2011. Actualul Cod al Familiei discrimineaza tatal, statuand la art. 1 ca Statul apara interesele mamei si copilului”. Art. 42 al Codului Familiei stabileste ca regula CUSTODIA UNICA.  “Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit varsta de zece ani, va hotari, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.”

Art. 42 coroborat cu art. 1 a dus pana in prezent la o realitate socanta. Peste 95% dintre procesele de divort cu minori, de incredintare a copiilor sau de reincredintare a acestora au fost castigate de mame, instantele tinand cont din pacate mai degraba de interesul mamei decat de interesul superior al copilului.

Mame cu grave probleme de sanatate (ex. schizofrenie)  sau fara resurse materiale, cu contributii precare in cresterea si educarea copiilor sau revenite in viata acestora dupa ani de absenta, asemenea “parinti” au avut castig de cauza in justitie, cerand si obtinand copiii ca pe niste bunuri proprii.

Tatici exceptionali, carora le-au fost incredintati copiii in urma unor procese de divort in care mamele refuzasera sa ceara custodia minorilor, s-au vazut dupa ani de performanta parentala deposedati de drepturi, pentru ca justitia romana a dat castig de cauza unor mame care se razgandisera, aveau mustrari de constiinta si revendicau dupa mult timp custodia minorilor. Desi anchetele sociale efectuate confirmau atitudinea ireprosabila a tatalui, desi minorii audiati de instanta judecatoreasca doreau sa ramana in familia paterna, magistratii au incredintat copiii unor mame nedemne, care i-au scos rapid din tara si le-au interzis sa-si mai contacteze taticii.

NOUL COD CIVIL stabileste la art. 397 ca «După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel ». Custodia comuna devine astfel realitate pe plan legislativ, dupa ce Alianta T.A.T.A. a solicitat permanent in ultimele 18 luni modificarea cadrului normativ si reglementarea custodiei comune. T.A.T.A. va demara o campanie de informare publica privind noul Cod.

NOUL COD DE PROCEDURA CIVILA aflat in dezbatere publica si parlamentara este un proiect perfectibil, iar Alianta T.A.T.A. a pregatit deja un set de propuneri de modificare si completare.  Este important ca si acest Cod sa fie adoptat la finalul unei dezbateri transparente in comisia parlamentara constituita in acest scop.

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. considera ca procesul de dezbatere, de modificare si de completare a NOULUI COD CIVIL propus de Guvernul Romaniei a reprezentat un record pozitiv in ceea ce priveste transparenta asigurata si receptivitatea cu care comisia parlamentara a receptionat si a dezbatut amendamentele elaborate de T.A.T.A.

Informatii suplimentare se pot obtine  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.t-a-t-a.ro/.

 

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici