banner-tatafin4

10 septembrie 2009

 

Stimati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Doamnelor si domnilor magistrati,

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. va solicita public sa solutionati cu celeritate toate dosarele in care trebuie luate masuri cu privire la minori (divorturi cu minori, ordonante presedintiale, reincredintari de minori, cereri privind stabilirea sau redimensionarea unor programe de relatii personale ale parintelui cu minorul, cereri privind incuviintarea executarii silite a unor sentinte privind incredintarea copilului sau stabilirea programului de vizitare a minorului). In caz contrar, Alianta T.A.T.A. va face demersuri impotriva judecatorilor, mergand de la sesizari disciplinare adresate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si pana la plangeri penale pentru rele tratamente aplicate minorilor sau pentru comiterea altor infractiuni, atunci cand refuzul magistratilor de a judeca acele cauze afecteaza grav interesul superior al copilului.

Stimati magistrati, Alianta T.A.T.A. va cere sa motivati si sa redactati in termenele legale sentintele pronuntate in dosarele de mai sus, deoarece in prezent tatii le primesc si dupa 3-4 luni de la pronuntare. Ce s-ar intampla daca medicii le-ar elibera pacientilor retetele dupa 3 luni de la consultatie, timp in care acestia nu si-ar putea procura medicamentele?! La Tribunalul Bucuresti, sentintele se redacteaza dupa 3-4 luni de la pronuntare, desi regula stabileste un termen maxim de 30 de zile.

Alianta T.A.T.A. va someaza sa respectati si sa protejati drepturile copilului si ale tatalui sau, incetand sa mai discriminati tatal in actul de justitie si sa mai ignorati interesul superior al minorului. Din pacate, justitia romaneasca acorda mamelor custodia unica a copilului in peste 90% dintre procesele de divort si de incredintare a minorului, fara sa tina cont de interesul superior al copilului si fara sa compare ofertele celor doi parinti si implicarea acestora in cresterea si educarea minorului. Practic, judecatorii ii “divorteaza” pe tatici de proprii copii!!! STOP DISCRIMINARII TATALUI IN JUSTITIE!

Mai grav este faptul ca, desi custodia unica este acordata de regula mamei, programul de relatii personale cu propriul copil (de vizitare) rezervat tatalui este unul simbolic, constand de cele mai multe ori in doua finaluri de saptamana in fiecare luna, indiferent de varsta copilului. Tatici suficient de buni pana la pronuntarea divortului de mama copilului sunt redusi de magistrati doar la statutul de platitori de pensie alimentara, fiind brusc considerati nedemni sa se mai implice in cresterea si educarea propriilor copii si fiind deposedati brutal de toate drepturile parentale. Instantele judecatoresti nu tin cont de regula de interesul superior al copilului, contribuind din pacate la abuzarea psihica si chiar fizica a minorilor. Desi multe mame se razbuna pe fostii soti, blocand accesul acestora la fiii sau fiicele lor si otravind relatia tata-copil, ignorand sentintele de stabilire a programului de vizitare si traumatizandu-si grav proprii copii, magistratii si reprezentantii autoritatilor publice abilitate sa intervina asista pasiv la acest fenomen deosebit de nociv pentru societate.

Foarte multi magistrati considera ca tatal este un parinte de mana a doua, care poate fi ejectat din viata propriului copil prin pronuntarea unei sentinte judecatoresti care nu tine cont de interesul superior al copilului si de drepturile tatalui acestuia. Asa-numitele programe de vizitare stabilite de catre instantele de judecata sunt simbolice, pentru ca tatal primeste de regula 4 zile pe luna ca sa le petreaca impreuna cu copilul sau, relatia tata-copil avand astfel enorm de suferit. Adesea programul de vizitare este acordat doar cu conditia sa se desfasoare in prezenta mamei biologice a copilului, ceea ce perturba si mai mult comunicarea tata-copil, atunci cand unul dintre parinti foloseste minorul pe post de arma impotriva celuilalt parinte. Alienarea parentala provocata de parintele care a obtinut custodia copilului, sabotarea premeditata a relatiei tata-copil, desi reprezinta abuzuri psiho-emotionale grave, sunt ignorate de regula de magistrati, parintele-abuzator fiind chiar incurajat sa continue a-si chinui propriul copil si a-l folosi drept arma impotriva celuilalt parinte.

Indolenta, reaua-vointa si neprofesionalismul caracterizeaza din pacate activitatea multor magistrati, determinand tatii nedreptatiti sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Statul roman se va confrunta cu un val de litigii inregistrate la CEDO de taticii romani, pentru a trage un semnal de alarma la nivel european cu privire la discriminarea tatalui de catre justitia romana.

Marea majoritate a sentintelor pronuntate de judecatorii ca prime instante sesizate, prin care tatilor li se acordase custodia copiilor sau li se stabilise un program consistent de relatii personale cu fii si cu fiicele lor, au fost infirmate de judecatorii care activeaza la instantele superioare (tribunal, curti de apel), acestia remarcandu-se printr-o ura fatisa exprimata la adresa tatalui si prin minimalizarea excesiva a importantei figurii si implicarii paterne in universul si in cresterea si educarea copiilor.

Cazul judecatoarei Cristus tinde sa devina emblematic pentru JUSTITIA ROMANA! Presedintele Judecatoriei Sector 1 Bucuresti, doamna judecator Nicoleta Cristus, a divortat, fiind de acord cu un program de vizitare a copilului de catre tatal sau. Deoarece fostul sot, care intentase actiunea de divort, nu a manifestat dorinta de a reface cuplul marital ulterior desfacerii casatoriei, mama-magistrat a trecut la represalii, diminuand abuziv programul de vizitare al tatalui. Mai mult, judecatoarea Cristus a cerut justitiei sa reduca drastic programul de vizitare, sa-l suspende chiar si sa dispuna cresterea pensiei de intretinere platita de tatal acestuia. Deoarece fostul sot a apelat la executorul judecatoresc pentru a se impune respectarea de catre fosta sotie a sentintelor judecatoresti, sefa magistratilor a recuzat mai intai executorul si apoi a facut contestatie la executarea programului de relatii personale tata-copil. Neavand mustrari de constiinta pentru ca-si traumatiza propriul copil, presedintele Judecatoriei Sector 1 a incercat chiar  sa promoveze pe functii si mai importante in magistratura. Dupa tentative ratate de a prelua anul conducerea Institutului National al Magistraturii (INM) sau de a lucra la CSM, formatorul INM si-a pastrat functia de presedinte de judecatorie, desi era cercetata intr-un dosar penal. Tatal copilului sau a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere impotriva fostei sotii sub aspectul infractiunii de nerespectare a programului de vizitare si de rele tratamente aplicate minorei in varsta de 3 ani. Plangerea penala a fost inregistrata la Sectia Urmarire Penala si Criminalistica cu nr. 1358/P/2008 la data de 3 noiembrie 2008.

            De foarte multe ori taticii, asemeni fostului sot al magistratei-sefa, nu pot beneficia de programele de vizitare (ce cumplit suna!), pentru ca mame iresponsabile incalca drepturile copilului si ale tatalui sau. Tatii apeleaza la executori judecatoresti, la autoritatea tutelara, la directia pentru protectia copilului, formuleaza plangeri penale, pentru a ajunge langa copiii lor. Procurorii ingroapa ani de zile niste dosare clare ca lumina zilei, iar atunci cand se pronunta, socheaza cu solutii de NEINCEPERE  A URMARIRII PENALE (NUP) sau stabilesc amenzi administrative sau penale in bataie de joc. In penitenciare sunt tati condamnati pentru neplata pensiei alimentare, dar pedepsele privative de libertate sunt tabu, atunci cand parintii-alienatori trebuie sa dea socoteala pentru refuzul de respecta sentintele privind programele de relatii personale ale taticilor cu proprii copii. Dubla masura folosita de magistrati face ca tatii implicati in cresterea si educarea propriilor copii sa fie tratati ca niste infractori periculosi, atunci cand cer justitiei sa le protejeze drepturile lor si ale fiilor si fiicelor acestora.

INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI?! Toata autoritatile il invoca si cu toate astea il ignora permanent, lasand copiii traumatizati si pe tatici chinuindu-se de dorul si de mila micutilor lor. Instantele sunt populate de judecatoare de regula, care discrimineaza grav tatii, deoarece adesea obiectivitatea lor este afectata de experiente personale nefericite. Tatii platesc de regula nu doar din cauza indolentei sau neprofesionlismului multor magistrati, ci din din cauza relei-vointe induse de rateurile procurorului sau judecatorului in plan personal, in viata de familie sau de cuplu. Este foarte important ca evaluarile psihologice periodice ale magistratilor sa-i tina departe de sala de judecata pe cei afectati grav de dramele personale si sa-i protejeze pe justitiabili de furia unor magistrati, care isi pierd echilibrul si nedreptatesc tatii.

Stimati magistrati, Alianta T.A.T.A. spera ca protestele si grevele domniilor voastre vor fi la fel de radicalizate si cand veti solicita guvernantilor sa infiinteze in sfarsit TRIBUNALELE PENRU MINORI? Dincolo de importanta garantarii unor venituri decente pentru magistrati, justitiabilii doresc sa va vada la fel de determinati atunci cand vine vorba de perfectionare profesionala, de formare continua sau de constiinta profesionala, de ejectarea din sistem a colegilor domniilor voastre care nu apara statul de drept, calitatea actului de justitie sau interesul public, de sanctionarea drastica a colegilor care fac de ras roba de magistrat.

            Alianta T.A.T.A. nu mai accepta ca tatii sa fie discriminati si jigniti de Justitia Romana si isi va radicaliza actiunile pentru a-i determina pe magistrati sa solutioneze responsabil, profesionist si cu celeritate cauzele cu privire la minori si la familie. Majoritatea taticilor isi iubesc copiii si vor sa fie implicati cantitativ si calitativ in cresterea si educarea lor, neacceptand ca drepturile elementare ale lor si ale copiilor sa fie incalcate brutal chiar de catre cei obligati prin lege sa vegheze la respectarea lor si sa sanctioneze incalcarea acestor drepturi. Societatea romaneasca trebuie sa se vindece, iar domniile voastre, magistratii romani, aveti un rol crucial in combatarea unor fenomene nocive pentru societate!

Reglementarea recenta in premiera a custodiei comune in NOUL COD CIVIL, stabilirea unei proceduri clare si uniforme la nivel national de efectuare a rapoartelor de ancheta sociala, decaderea din drepturile parentale ale celor care ignora sau incalca sentintele judecatoresti privind incredintarea minorului sau stabilirea programului de vizitare, solutionarea cu celeritate a dosarelor penale privind relele tratamente acordate minorului, abandonul de familie si nerespectarea hotararii judecatoresti, combaterea violentei in familie prin sanctionarea drastica a acestor abuzuri, pedepsirea mai dura a celor care se fac vinovati de abuzarea fizica sau psihica a minorilor, reglementarea clara a relatiei institutionale dintre Autoritatea Tutelara si Directia pentru Protectia Copilului, instaurarea obligativitatii de a se evalua psihologic parintii si copiii in cadrul proceselor de divort si de incredintare a minorilor sau de stabilire a programului de vizitare, toate acestea reprezinta deziderate ale Asociatiei T.A.T.A. si ar trebui urmarite si sustinute si de magistratii romani dornici sa performeze profesional si sa serveasca interesul public.

Alianta T.A.T.A. este o organizatie neguvernamentala, apolitica, non-profit, infiintata de tatici care doresc sa fie egali cu mamele copiilor lor in societate, in fata autoritatilor de orice tip si conform legii, care se dedica educarii si cresterii copiilor lor, care inteleg cat de important este rolul tatalui in viata propriului copil, care considera ca cei doi parinti sunt complementari. Membrii T.A.T.A. sunt asadar tatici casatoriti, vaduvi sau divortati, crestini, apartinand altor religii sau atei, care, indiferent de starea materiala, de calificarea profesionala, de nivelul de studii, de numarul de copii, au o trasatura comuna: isi iubesc copilul/copiii si vor sa fie prezenti calitativ si cantitativ in viata acestora. Obiectivele Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. sunt: promovarea si respectarea drepturilor tatilor si copiilor acestora, consolidarea relatiilor dintre tati si copiii lor, sensibilizarea membrilor societatii cu privire la importanta egalitatii parentale in fata legii, combaterea discriminarii sociale, juridice sau economice a tatilor, asistarea prompta a familiilor aflate in criza.

            Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. va continua sa promoveze drepturile tatilor si ale copiilor acestora, chiar daca va trebui sa forteze autoritatile sa-si indeplineasca misiunea si sa vegheze la respectarea cadrului legal existent si la protejarea interesului superior al copilului.

Informatii suplimentare cu privire la activitatea Aliantei T.A.T.A. se pot obtine  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.t-a-t-a.ro/.

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici