Comunicat de presa

 

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. ii solicita Premierului Emil Boc sa numeasca o conducere responsabila si profesionista in fruntea Autoritatii Nationale pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului (ANPFDC), rezultata din comasarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) si a Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei (ANPF).

Demnitari precum cantareata Luminita Anghel sau chimista Ileana Savu nu mai trebuie sa ajunga in fruntea unei autoritati care raspunde la nivel national de protectia drepturilor copilului. Lipsite de experienta in domeniu, cu o pregatire precara de specialitate, fara antecedente manageriale, solidare in actiuni nocive doar din cauza relatiei acestora de prietenie, cu implicari in procese dezonorante intentate chiar tatalui propriului copil sau celor care au criticat cu argumente pertinente esecul acestora ca demnitari, cele doua foste sefe ale ANPDC au decredibilizat actul de guvernare si au demonstrat ca oricine poate ocupa o functie de demnitate publica daca are propteaua politica potrivita.

Un cabinet guvernamental monocolor are obligatia morala de a convinge contribuabilii ca accidente regretabile de genul numirii tandemului Anghel-Savu in demnitati importante nu vor mai aparea, ca sinecurile oferite de lideri politici iresponsabili sunt de domeniul trecutului si ca actul de guvernare poate fi caracterizat de profesionalism si de responsabilitate. Macar in acest domeniu vital!

Romania se remarca negativ din pacate prin mimarea respectarii drepturilor copilului. Departe de a avea o legislatie optima in domeniu, autoritatile nu cunosc sau nu respecta adesea cadrul normativ existent. Principiul interesului superior nu este definit clar, desi este invocat intr-o multime de acte normative si de hotarari judecatoresti. Criteriile de determinare a acestui interes superior nu sunt reglementate inca, desi ar ajuta enorm justitia si autoritatile publice.

Fenomene negative care se manifesta in societatea romaneasca si care afecteaza buna functionare a institutiilor sau a autoritatilor publice (violenta in familie, abandonul, neglijarea si abuzul asupra copiilor, discriminarile multiple, irosirea resurselor bugetare si alocarea lor preferentiala unor furnizori de servicii de sanatate si de educatie, lipsa transparentei decizionale si slaba implicare a societatii civile in elaborarea de politici si de programe si in aplicarea acestora in practica, accesul precar la informatiile de interes public) au fost ignorate de fosta conducere a ANPDC. Institutia Avocatul Copilului a ramas tot la nivelul de deziderat, proiectul de lege aflat in dezbaterea parlamentara fiind nesustinut politic. Tribunalele pentru Minori si Familie nu exista decat in doua judete ale tarii, iar magistratii nu au fost sustinuti pentru a se perfectiona si a performa in cauzele atat de importante si care afecteaza tot mai multe destine. ANPDC a preferat sa devina doar un spectator al realitatii romanesti, platit din bani publici si incapabil sa ofere solutii unor probleme care au bulversat societatea si au creat o imagine oribila Romaniei pe plan international. Inconstienta unor asistenti maternali, neprofesionalismul functionarilor din sistem, abuzurile tot mai multor parinti, toate aceste sincope au fost neglijate de sefii ANPDC. Anchetele psiho-sociale nu au nici acum proceduri clare si uniforme.

ANPFDC trebuie condusa in sfarsit de demnitari responsabili, experimentati, dedicati servirii interesului public, profesionisti. Informatii suplimentare se pot obtine  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, si pe internet la http://www.T-A-T-A.ro/ .

 

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici

 

7 octombrie 2009