Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. ii solicita premierului Emil Boc sa revina asupra deciziei de a accepta ca vârsta de pensionare să fie redusă doar pentru femei cu un an, în cazul femeilor cu doi copii, şi cu doi ani, pentru cele cu mai mult de doi copii, si sa fie de acord ca aceasta masura sa se aplice tuturor parintilor, atat mamelor cat si tatilor.
Alianta T.A.T.A. va sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile premierului Emil Boc si ale ministrului Mihai Seitan, daca domniile lor nu vor intelege ca tatii din Romania nu merita si nu trebuie sa fie discriminati de Cabinetul Boc.
Liderii confederatiilor sindicale au propus guvernantilor sa reduca varsta de pensionare a mamelor, desi solicitarea este profund discriminatorie si transforma tatal intr-un parinte de rang inferior. Este regretabil ca ideea a apartinut unor reprezentanti ai societatii civile si ca a fost imbratisata de Cabinetul Boc, desi este profund nelegala si neconstitutionala, netinand cont de faptul ca mama si tatal au drepturi si obligatii egale. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, după discuţiile cu premierul Emil Boc şi cu sindicatele, că dreptul de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au născut cel puţin doi copii se va acorda doar mamelor care îngrijesc copiii cel puţin până la împlinirea vârstei de 10 ani. Ministrul Muncii a precizat că reducerea vârstei de pensionare nu se acordă automat tuturor femeilor care nasc cel puţin doi copii. Pentru a beneficia de acest drept, mamele trebuie să şi îngrijească copiii pe care îi nasc, cel puţin până la vârsta de zece ani, a subliniat ministrul muncii.
Este socant ca, desi marea majoritate a liderilor sindicali, ministrul muncii si premierul Boc sunt tatici, acestia considera ca tatal nu are un rol important in cresterea si educarea copilului sau, fiind asadar tributari unei mentalitati specifice mai degraba anilor ’60 – ’70 din secolul trecut.
Alianta T.A.T.A. face apel la Cabinetul Boc si la partenerii sai de dialog social sa sustina familia si egalitatea in drepturi a parintilor, adoptand masuri care sa vizeze reducerea varstei de pensionare atat a tatilor cat si a mamelor in mod egal. Parintii trebuie stimulati sa se implice in cresterea si educarea propriilor copii, iar discriminarea tatalui in societatea romaneasca trebuie sa devina un fenomen combatut permanent de statul roman.
Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. solicita Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Avocatului Poporului si Curtii Constitutionale sa vegheze la respectarea cadrului legal existent care combate si sanctioneaza discriminarea in Romania. Proiectele de lege, propunerile si declaratiile celor implicati in procesul de legiferare si de aplicare a actelor normative vor fi atent monitorizate de Alianta T.A.T.A., pentru ca discriminarea tatalui sa fie prompt sanctionata si eliminata de autoritatile competente. Cei doi parinti sunt la fel de importanti pentru copilul lor, iar complementaritatea lor in viata de familie trebuie promovata permanent.
Informatii suplimentare se pot obtine la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, asociatiatata@gmail.com, http://www.T-A-T-A.ro/.
PRESEDINTE,
Bogdan Draghici