ZIUA TATALUI va fi sarbatorita anul acesta in premiera in Romania. A doua duminica din luna mai (9 mai 2010) a devenit oficial sarbatoare legala dedicata taticilor conform Legii nr. 319/2009 privind instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui.

Initiativa legislativa a apartinut Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A., care a reusit sa convinga un grup de parlamentari pro-familie si multicolor din punct de vedere politic sa sustina acest demers firesc si benefic pentru orice societate civilizata.

Proiectul legislativ a avut la origine intrebarea atat de simpla adresata liderului T.A.T.A. de catre fiicele sale (Ariana, Alexandra si Karin) cu textul “Tati, cand este ZIUA TATALUI?”. Era luna martie si la gradinita se faceau pregatirile pentru ZIUA MAMEI, asimilata la acea data Zilei Internationale a Femeii, iar copilele isi exprimau o curiozitate fireasca. Ideea reglementarii ZILEI TATALUI a provenit asadar de la niste copile de gradinita, dornice sa-si serbeze ambii parinti.

In mai 2007, cativa tatici s-au reunit pentru prima data pentru a stabili cateva obiective comune, printre care se remarcau REGLEMENTAREA CUSTODIEI COMUNE si INSTITUIREA ZILEI TATALUI. In toamna lui 2007 se constituia Alianta T.A.T.A., iar in martie 2008 dobandea personalitate juridica. In februarie 2009 se elabora proiectul normativ care avea sa devina in toamna aceluiasi an LEGEA NR. 319/2009, promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial. ZIUA TATALUI  este si totodata si ZIUA T.A.T.A., marcand in 2010 trei ani de existenta a organizatiei.

Grupul de parlamentari pro-familie care a facut posibila adoptarea Legii nr. 319/2009 este format din deputatii Mircia Giurgiu, Liana Dumitrescu, Victor Ponta, Laszlo Borbely, Ludovic Orban, Aledin Amet, Petru Movila si din senatorul Emilian Francu, reprezentand toate grupurile politice parlamentare. Adoptata de Senatul Romaniei aproape in unanimitate (DA= 89, NU=3, AB=4), Legea T.A.T.A. a beneficiat si de sustinerea deputatilor (DA=197, NU=12, AB=10). La sedintele de plen ale Camerelor au participat si personaje de poveste (Ariana Alba ca Zapada si Karin Cenusareasa), cele doua copile convingand parlamentarii nehotarati sa sustina legea la votul final.

            Romania ramasese singurul stat din Uniunea Europeana (U.E.) care nu-i onora pe cei doi parinti in cadrul unor sarbatori destinate acestora. Dintre cele 27 de state ale U.E., doar Romania nu sarbatorea ZIUA TATALUI, in timp ce ZIUA MAMEI fusese asimilata neoficial Zilei Femeii, in lipsa unei sarbatori distincte, fiind marcata pe 8 martie.

Desi Guvernul Romaniei nu a sustinut proiectul de lege, considerand eronat si straniu ca apareau astfel doua zile libere in plus, liderii partidelor si grupurilor parlamentare au aratat ca proiectul de lege privind Ziua Tatalui si Ziua Mamei se bucura de o sustinere generala, realizandu-se asadar un firesc consens cu privire la adoptarea unei initiative care reprezinta un gest de normalitate in societatea romaneasca si care nu angajeaza cheltuieli publice, deoarece duminica este zi libera.

O serie de personalitati au fost suporteri ai demersului legislativ, considerand fireasca instituirea ZILEI TATALUI, printre acestia numarandu-se doamnele si domnii, mamicile si taticii, fii si fiicele Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Lucescu, Elisabeta Lipa, Leonard Doroftei, Iolanda Balas, Octavian Bellu, Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Catalina Ponor, Marius Urzica, Ivan Patzaichin, Marius Lacatus, Emerich Ienei s.a. Campania de promovare a proiectului de lege pentru instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui a avut si logo-uri muzicale, reprezentate de slagarele “Multumesc, iubita mama” si “Tata”, interpretate de Mirabela Dauer si Dan Iliescu (trupa TIMPURI NOI). Autorii celor doua piese muzicale au cedat gratuit drepturile de autor pentru sustinerea campaniei de promovare a initiativei legislative. Slagarul “TATA” este si imnul Aliantei T.A.T.A.

Legea nr. 319 / 2009 privind instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei are drept obiectiv asigurarea unui echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca. Sarbatorirea anuala atat a mamei cat si a tatalui confirma asadar perfecta egalitate in drepturi a celor doi parinti, onorandu-le deopotriva importanta in universul copilului. Initiatorii legii au incercat astfel sa promoveze familia si valorile fundamentale ale acesteia, aducand in prim-plan problematica complexa cu care se confrunta parintii in societatea romaneasca.

ZIUA TATALUI este dedicata tatilor responsabili, implicati in cresterea si educarea propriilor copiii, care-si iubesc copiii, fiind un prilej perfect pentru ca modelele pozitive de parinti sa fie promovate in societatea romaneasca.

Pentru ca pe mapamond nu exista in cazul celebrarii ZILEI TATALUI o traditie foarte bine conturata in jurul unei date comune, autorii proiectului de lege au considerat ca este salutar ca aceasta sa fie marcata tot in luna mai, la o saptamana distanta de ZIUA MAMEI, pentru a promova mai usor ambele sarbatori dedicate parintilor. ZIUA MAMEI este sarbatorita de peste 80% din populatia Globului in luna mai. Romania ramasese singurul stat european care nu avea inca o traditie in ceea ce priveste sarbatorirea Zilei Tatalui.

La consideratiile de mai sus, se mai adauga si argumentul furnizat de calendarul Organizatiei Natiunilor Unite, care a instituit ZIUA INTERNATIONALA A FAMILIEI ca eveniment cu data fixa: 15 mai. Astfel, incepand cu prima duminica a lunii mai si terminand cu 1 Iunie – ZIUA COPILULUI, Romania va avea o luna marcata de sarbatori ale copilului, parintilor si familiei.

Sarbatorirea ambilor parinti va avea un efect pozitiv asupra societatii romanesti, subliniind astfel ca mama si tatal sunt la fel de importanti in viata de familie si in universul copilului, fiind complementari. Intr-o societate in care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru ZIUA TATALUI si pentru ZIUA MAMEI este binevenita pentru a intari principiul egalitatii de tratament si pentru a da posibilitatea copiilor sa le petreaca impreuna cu fiecare parinte. Pe mapamond, cei doi parinti sunt sarbatoriti distinct, la date calendaristice diferite.

Sarbatorirea distincta a celor doi parinti ofera prilejul evidentierii importantei si rolului fundamental al mamei si al tatalui in cresterea si educarea propriilor copii, demonstrand ca cei doi parinti sunt complementari. Instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui reprezinta asadar un demers firesc, un gest de normalitate in societatea romaneasca, fiind rodul colaborarii dintre Asociatia T.A.T.A. si parlamentari romani preocupati de sustinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului si de intarirea rolului fiecarui parinte in cresterea si educarea propriului copil.

In Romania, cca 35.000 de tatici se afla in 2010 in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului mai mic de 2 ani, demonstrand ca rolul tatalui este tot mai important si in lumea romaneasca.

Informatii suplimentare se pot obtine  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.T-A-T-A.ro/ . Pe pagina web a T.A.T.A. sunt postate si imagini de la evenimentul adoptarii legii in Parlament.