Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor - T.A.T.A. a organizat saptamana trecuta un pichet de protest in fata sediului Ministerului Sanatatii din Piata Revolutiei, pentru a-l determina pe domnul ministru Attila Cseke sa sanctioneze discriminarea tatalui in spitalele romanesti. Aceasta interdictie ilegala si aberanta afecteaza nu numai taticii, ci traumatizeaza copiii privati de prezenta parintilor de care sunt atasati si obliga mamele sa-si insoteasca in spital minorii bolnavi chiar daca nu pot.

In urma discutiei dintre delegatia T.A.T.A. si conducerea ministerului, secretarul general al institutiei a trimis tuturor directiilor judetene de sanatate publica o circulara pentru a le anunta ca discriminarea de gen care-i afecteaza pe parintii-insotitori incalca legislatia in vigoare. Totodata, Ministerul Sanatatii a comunicat sistemului spitalicesc si punctul de vedere al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), cu privire la imposibilitatea tatilor de a se interna in spitale cu copiii lor minori. Fiecare spital va primi asadar somatia CNCD de a se intra in legalitate si de a se elimina acest tip de discriminare.

“Colegiul Director al CNCD isi manifesta indignarea fata de aceasta practica discriminatorie din spitalele romanesti. Colegiul Director a remarcat faptul ca legislatia romaneasca nu contine prevederi prin care sa se interzica tatalui internarea cu copilul minor, ci arata ca se pot interna in spital “insotitorii” copiilor pana la 3 ani, fara nici o deosebire de sex. Practica de a interzice tatilor internarea cu minorul in spital are ca effect o grava incalcare a accesului la acordarea serviciilor de sanatate. Colegiul Director al CNCD condamna public o astfel de practica si solicita ca managerii de spital si Ministerul Sanatatii sa ia masurile care se impugn in aceasta situatie. In caz contrar, CNCD va actiona conform legii, respectiv prin aplicarea de sanctiuni.”  

La solicitarea Aliantei T.A.T.A., inca din 2009, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a sanctionat doua spitale din Bucuresti (“Grigore Alexandrescu” si “Victor Gomoiu”) care interziceau tatilor sa-si insoteasca copiii internati, iar cei doi manageri au fost in cele din urma demisi din functie.

In prezent, din pacate, insusi secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel considera ca tatii trebuie impiedicati sa fie langa copiii lor internati in spitalul pe care acesta il conduce (Institutul “Matei Bals” din Bucuresti). La Baia Mare, un copil a murit din aceasta cauza, iar tragedia respectiva ar putea sa fie maine a oricarui parinte.

In ultimele zile, Alianta T.A.T.A. a formulat plangeri la CNCD impotriva Institutelor “Matei Bals” si “Alfred Rusescu” din Bucuresti  si impotriva Spitalului Judetean Tg. Mures, a Spitalului de Pediatrie Bacau, a Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, a Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare si a Spitalului pentru Copii “Sf. Nicolae” Barlad, fiind vizate si alte unitati spitalicesti. Alianta T.A.T.A. a decis sa-i aduca in fata justitiei pe managerii care ignora drepturile copiilor, ale parintilor si ale pacientilor si sa formuleze plangeri la CNCD impotriva tuturor unitatilor spitalicesti care discrimineaza tatal si traumatizeaza astfel copiii si familiile acestora. Toti tatii care au fost afectati de acest fenomen deosebit de nociv sunt invitati sa se adreseze Aliantei T.A.T.A. pentru ca impotriva managerilor certati cu legile in vigoare sa se ia masurile punitive necesare.

Astazi, 11 mai 2010, incepand cu orele 10.30, la sediul CNCD va fi solutionata plangerea T.A.T.A. impotriva Spitalului Clinic Judetean de Urgenta TG.MURES. Detalii privind plangerile inregistrate la CNCD si informatii suplimentare se pot obtine  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.t-a-t-a.ro/.