Plangere inedita formulata impotriva Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare. Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (TATA) din Romania a depus la  Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii o plangere impotriv spitalului, mentionand ca in aceasta unitate medicala tatii sunt discriminati, nefiind lasati sa stea langa copiii lor minori internati.

Reprezentantii Spitalului Judetean recunosc ca au existat astfel de probleme in trecut, dar spun ca acestea s-au rezolvat de multa vreme: “E o chestie veche de ani de zile, care a fost rezolvata. Au venit chiar de la Bucuresti. Am dat cu subsemnatul la Directia de Sanatate, la minister, peste tot. A fost o lipsa de informare. Atata tot”, a declarat, pentru citynews.ro, directorul medical al unitatii, doctorul Sabin Nemes Bota.

Presedintele TATA, Bogdan Draghici, a declarat pentru citynews.ro care sunt motivele acestei plangeri.

 
“La data de 10 mai 2010, am accesat pagina web a spitalului (http://www.spitaljbm.ro/), pentru a verifica daca regulamentele de acolo permit doar mamelor sa-si insoteasca copiii internati si daca tatilor li se interzice astfel sa-si vegheze proprii copii. Desi Asociatia TATA a cerut in mod public spitalelor pentru copii sa nu mai discrimineze tatii, am descoperit ca unitatea din Baia Mare ignora in continuare apelul organizatiei noastre, incalcand flagrant legislatia in vigoare. Telefonic mi s-a comunicat ferm ca tatii nu isi pot insoti copiii decat in cazuri exceptionale si doar daca exista disponibile niste rezerve libere. Acestia sunt indrumati sa gaseasca o femeie - mama, alta ruda, bona, vecina - pentru a sta cu copilul in spital, fiind insa preferata mama”, a declarat Bogdan Draghici.

El a mentionat ca pe site-ul spitalului datele au confirmat realitatea “socanta” reclamata de tati. Astfel, chiar in prezentarea Sectiei Pediatrie se mentioneaza: “Sectia Pediatrie I asigura asistenta medicala a copiilor de la virsta de 10 zile pina la 3 ani. Sectia dispune de 90 de paturi pentru copii si de 20 de paturi pentru mamele ce insotesc copiii”.

La plangerea depusa de TATA au fost anexate si declaratiile unor martori, precum si povestea socanta a unui caz petrecut in urma cu doi ani, atunci cand un copil lasat singur in spital a decedat.

Bodolay Botond a reclamat Spitalul Judetean Baia Mare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru ca nu a fost internat alaturi de micutul sau de doar trei ani, care suferea de laringita. Angajatii spitalului l-au trimis acasa sa-si aduca sotia, copilul a ramas singur, iar la scurt timp dupa ce mama a ajuns la spital micutul a murit. Parintii sustin ca in cele 30 de minute cat a fost lasat singur, cel mic nu a primit medicamentele care i-ar fi putut salva viata. “Abia cand am venit eu medicul a rugat asistenta sa porneasca perfuzia”, a povestit mama baiatului.

Bodolay Botond s-a declarat intrigat de aceasta regula si a spus in plangerea facuta: “Nu am vrut sa-l las singur, dar nu am avut incotro. Daca as fi fost divortat, pe cine mi-ar fi cerut sa aduc”.

“Nu stiu deocamdata despre ce este vorba. Am avut o situatie de acest gen care s-a rezolvat. Pana atunci insa nu a fost nicio solicitare din partea vreunui tata. Daca pe site-ul nostru apare aceasta eroare va trebui sa o corectam”, a adaugat Sabin-Nemes Bota.

Dragos Hojda

CITYNEWS, 11 mai 2010

DR. SABIN NEMES BOTA: “Va informez ca ” scaparea” din pagina de web a spitalului a fost remediata in data de 12 mai orele 09.15 minute.In ultimii ani ,pe sectia pediatrie au fost internati mai multi tati alaturi de copii lor deci, in fapt nu exista nicio discriminare la internarea tatilor,spitalul respectind reglemetarile legale in vigoare.”