ANDREEA PAUL (VASS) - consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc

“Varianta agreata pentru noua indemnizatie pentru cresterea copiilor in Romania este urmatoarea: pastrarea perioadei de acordare a indemnizatiei la 2 ani si a procentului de 85% din nivelul salariului obtinut in ultimele 12 luni lucratoare, mentinerea limitelor minimale si maximale fixe, 600 - 4000 lei, si diminuarea temporara cu 25% a cuantumului astfel rezultat pana cand ne reglam datoriile cu care traim azi la un nivel acceptabil. Astfel, discutam despre pastrarea de facto a abordarii procentuale la un nivel de 64% din salariu, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 4000 lei, incepand cu 1 iunie 2010. Este o decizie extrem de dificiala, dar refuzand orice forma de efort de economisire acum va arunca asupra generatiilor viitoare obligatia platii datoriilor pe care continuam sa le acumulam. Ne va pune in situatia de a le explica copiilor nostri de ce nu am fost suficient de cumpatati incat sa cheltuim mai putin decat producem. La acest efort contribuie cu totii: pensionari, educatori, invatatori, profesori, medici, asistenti, asistatii sociali etc. Cu totii au argumente indreptatite sa sustina nevoia exceptarii propriei cauze.

Modelul agreat acum de noi se apropie cel mai mult de cel din Germania, cu mentiunea ca indemnizatia se acordă pentru maximum 14 luni parintilor care se ocupa de ingrijirea copilului care renunta la activitate sau care lucreaza pana la 30 de ore pe saptamana. Cuantumul minim platit ca drept de indemnizatie de crestere a copilului este 300 euro, iar cuantumul maxim 1800 euro. Cuantumul reprezinta 67% din venitul net al parintelui care solicita indemnizatia.

Care sunt opiniile dumneavoastra? Va rog sa consultati si argumentele derivate din experientele statelor din jur pentru o justa masura a propunerilor dumneavoastra.

Ce se intampla in celelalte state europene?

În toate statele membre se acordă persoanelor asigurate, concediu și prestatii de maternitate.
Romancele nu fac exceptie.

12 dintre cele 27 state membre UE, inclusiv in România, au instituită o formă de concediu parental.

Perioada de acordare a concediului parental, respectiv a prestatiei de îngrijire variază fiind de minim 3-6 luni (Belgia). Unele state acordă acest concediu până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani (Cehia). Majoritatea statelor care au instituită această formă de protectie acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (Austria, Bulgaria, Franta, Norvegia și Ungaria - unele practica variate conditii).

Cuantumul indemnizatiei variază în functie de vârsta copilului, de rangul născutului, de veniturile realizate de părinti și chiar de tipul de contract de muncă avut de părinte sau de întreruperea totală sau partială a activitătii profesionale (Belgia, Franta), de nivelul deficitelor bugetare.

AUSTRIA: Se acordă indiferent dacă se desfăşoară o activitate sau nu, un cuantum de 14,53 euro zilnic până la vârsta de 30 de luni a copilului. În cazul gemenilor se acordă încă 50% din valoare.

BELGIA: Se acorda din buget asiguratoriu, doar persoanelor angajate din sistemul public sau privat, care îşi întrerup activitatea pentru a avea grijă de copii:
• maximum 3 luni de concediu la intreruperea unei activităţi cu normă întreagă, înainte de împlinirea copilului a vârstei de 6 ani;
• maximum 6 luni de concediu la intreruperea unei activităţi cu jumătate de normă, înainte de împlinirea copilului a vârstei de 6 ani;
Cuantumurile sunt diferentiate in funcţie de intreruperea totală sau partiala a activităţii profesionale:
• Intrerupere totală: 684,94 euro;
• Inrerupere partiala intre 342,46 (pentru persoanele cu varsta mai mica de 50 ani) şi 580,90 euro (pentru persoanele cu varsta mai mare de 50).

BULGARIA: Se acordă pe baza contributiva persoanelor care solicita concediu pentru cresterea copilului mic, până la vârsta de 2 ani a copilului, pentru primii trei copii şi până la 6 luni pentru următorii copii în cuantum de 240 BGN/lună (aprox. 123 euro).
Pentru familiile cu venit mediu brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 350 BGN (aprox. 179 euro), alocaţia lunară pentru creşterea copilului se acorda mamelor care nu sunt asigurate si nu primesc prestatii de maternitate doar până la vârsta de 1 an a copilului, in cuantum de 150 BGN indiferent de numărul de copii (aprox. 77 euro), iar pentru copilul cu handicap până la împlinirea vârstei de 2 ani se acordă o prestatie lunara in valoare de 100 BGN (51 euro).

CEHIA: Alocaţia parentală se suporta din taxe, printr-un sistem contributiv si se acorda persoanelor care se ocupa de ingrijirea copilului. Este permisa activitatea profesionala a parintelui care primeste aceasta alocatie, daca este asigurata ingrijirea copilului de catre o alta persoana adulta. Se acordă în 3 rate, care sunt fixate in cuantumuri fixe lunare în funcţie de durata concediului:
• Acordarea rapidă a alocaţiei parentale – imediat după plata prestaţiei de maternitate sau a unei prestaţii echivalente, acordate tatălui, la o rată ridicată (11.400 CZK) (aprox. 425 euro) până la împlinirea copilului a vârstei de 2 ani;
• Acordarea standard a alocaţiei parentale - imediat după plata prestaţiei de maternitate sau a unei prestaţii echivalente, acordate tatălui, la o rată de 7.600 CZK (aprox. 283 euro) până la împlinirea copilului a vârstei de 3 ani;
• Acordarea etapizată a a alocaţiei parentale - imediat după plata prestaţiei de maternitate sau a unei prestaţii echivalente, acordate tatălui sau chiar de la data naşterii copilului dacă nu există un drept la prestaţia de maternitate, la o rată de 7.600 CZK (aprox. 283 euro) până la împlinirea copilului a vârstei de 21 de luni sau la o rată redusă de 3.800 CZK (aprox. 142 euro) până la împlinirea copilului a vârstei de 4 ani.

DANEMARCA: Se acorda pana la implinirea copilului a varstei de 9 ani. Se acorda prestaţii pentru sarcini multiple. Cuantumul anual este de 7504 DKR (aprox. 1006 euro/anual) pentru fiecare copil.

ESTONIA. Se acordă unuia dintre părinţi sau unei persoane (alta decât părintele, care are dreptul la concediu parental):
• 600 kroni estonieni/lună (aprox. 38,17 euro) (reprezintă jumătate din cuantumul alocaţiei pentru îngrijirea copilului şi se acordă pentru fiecare copil până la vârsta de 3 ani, dacă părinţii au grijă de unul sau mai mulţi copii);
• 300 kroni estonieni/lună (aprox. 19,17 euro) (reprezintă un sfert din cuantumul alocaţiei pentru îngrijirea copilului pentru fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 3 -8 ani, dacă părinţii au grijă de copii între 3-8 ani);
• 300 kroni estonieni/lună (aprox. 19,17 euro) (reprezintă un sfert din cuantumul alocaţiei pentru îngrijirea copilului pentru fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 3 -8 ani, dacă părinţii au grijă de trei sau mai mulţi copii care au cel puţin vârsta de 3 ani şi care primesc alocaţie pentru copii într-o familie cu trei sau mai mulţi copii);
• persoana care primeşte alocaţie pentru îngrijirea copilului are dreptul la un supliment de 100 kroni estonieni/lună (aprox. 6,39 euro) pentru fiecare copil cu vârsta mai mare de 1 an.

FRANŢA: Este condiţionată de o activitate anterioară naşterii copilului. Cuantumul total al indemnizaţiei este de 530,72 euro. Cuantumul partial este de 403,56 euro în cazul unei actitivăţi cu jumătate de normă. Se acorda un supliment in cuantum de 758,95 euro în cazul suspendării complete a activităţii. Suma acordată unei persoane care are în îngrijire un copil sub vârsta de 3 ani, variază în funcţie de veniturile familiei respective. Prestaţia zilnică pentru prezenţa părinţilor se acordă timp de 310 zile şi poate fi acordată pe parcursul a 3 ani de zile în funcţie de nevoile copilului. Cuantumul se ridica la 39,58 euro /zi, iar un cuantum crescut la 47,02 euro se acorda pentru creşterea unui copil singur.

LETONIA: Pentru un copil cu varsta mai mica de 1 an se acordă părintelui sau reprezentatului legal al copilului care se ocupă de îngrijirea acestuia atât pentru persoanele angajate cât şi pentru cele care nu au activitate.
• Persoane angajate: 70% din media plăţilor lunare ale asigurărilor pe venit, dar nu mai puţin de 56 LVL/lună (aprox. 80,20 euro) şi nu mai mult de 392 LVL/lună aprox. (561,44 euro) ;
• Persoane fără activitate: 50 LVL/lună (aprox. 71,61 euro). Media plăţilor lunare ale asigurărilor pe venit se calculează pe o perioadă de 12 luni.
Pentru un copil cu varsta mai mica de 2 an se acordă părintelui sau reprezentatului legal al copilului care se ocupă de îngrijirea acestuia atât pentru persoanele angajate cât şi pentru cele care nu au activitate.
• 30 LVL (aprox. 42,96 euro) atât petru persoanele angajate cât şi pentru cele care nu au activitate, fără a lua în considerare durata angajării.
Daca indemnizaţia pentru îngrijirea copilului se acordă pentru gemeni sau mai mulţi copii născuţi în timpul unei naşteri, se acordă un supliment.
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului nu se acordă dacă o indemnizaţie de maternitate se acordă celuilalt părinte pe aceeaşi perioadă de timp:
• 50 LVL/lună (aprox. 71,61 euro) pentru fiecare din următorii copii născuţi <1 an;
• 30 LVL lună (aprox. 42,96 euro)pentru fiecare din următorii copii născuţi <2 ani;

NORVEGIA: Se acordă pentru îngrijirea copiilor cu vârsta între 1-3 ani. Cuantumurile sunt diferenţiate în funcţie de numărul de ore/săptămână petrecute într-un centru de îngrijire: maxim (0 ore) NOK 3.303 (€ 402) – minim (25-32 ore ) NOK 661 (€ 81).

UNGARIA: Se acordă persoanelor care au cel puţin 180 de zile de asigurare în timpul ultimilor 2 ani înainte de naşterea copilului. Copilul trebuie să locuiască împreună cu familia şi unul dintre părinţi este obligat să stea acasă cu copilul. Prestaţia se acordă până la împlinirea copilului a vârstei de 2 ani. Si reprezintă 70% din media veniturilor brute zilnice din anul anterior. Maxim 70% din valoarea dublă a salariului minim HUF 91.700 (€ 365).

Sursa informatiilor: analizele comparative efectuate de catre Ministerul Muncii.”

“Sunt viitoare mamica si ma doare la fel de tare ca pe oricare alta mama cu salariul meu, cu parintii departe, dar cu soacra aproape de noi. Va fi baza noastra de sprijin pentru ca intentionez sa ma intorc la munca.”

“87% din mamicile care au obtinut indemnizatia in anul 2009 se situau la limita minima de 600 lei.”

Sursa: BLOGUL DOAMNEI CONSILIER

REACTIILE PARINTILOR:

SANDA SERAC: Am 33 de ani si sunt mamica unui baietel de 6 luni. Nu am indraznit sa fac un copil mai repede pentru ca nu aveam casa. Prin multa munca am reusit sa ajung la un salariu decent, sa pot sa iau un credit si sa-mi cumpar o casa. Legea cu 85% m-a ajutat enorm, fara de ea nici nu puteam spera la un copil, rata mea depasind cu mult cei 600 Ron de dinainte. Spuneti-mi ce sa ma fac acum daca imi luati din acesti bani pe care m-am bazat atat de mult? Cine imi va mai plati rata, care intre timp aproape s-a dublat din cauza politicii abuzive a bancii? Cu ce sa-mi cresc copilul tinand cont de faptul ca si sotul meu e bugetar?
Chiar trebuie sa fiu pedepsita pentru ca am adus pe lume un copil doar dupa ce i-am asigurat si o casa? Nu veti intelege niciodat ce e in sufletul mamicilor de rand atata timp cat sustineti cu atata vehementa reducerea indemnizatiei. Imi pare rau sa vad asta la o viitoare mamica care ar trebui sa ne apere drepturile, nu sa ni le ia. Stiu ca Romania trece printr-o perioada dificila, dar mai stiu si ca infima economie care se poate face pe spinarea noastra nu va scoate tara din criza, dar cu siguranta ne va ingreuna noua si copilasilor nostri viata foarte mult.

ADRIAN:

Argumentatia d-rei Andreea e populista si demagogica. Din anul 1998 predau la o facultate de Administratie Publica si daca mi-ar fi prezentat vreun student o lucrare de seminar asa prost facuta si argumentata i-asi fi dat nota 4 fara sa clipesc.
De ce?
1. In primul rand fiindca indemnizatia pentru ingrijirea copilului vine in ajutorul familiilor care au copii, intr-o tara cu natalitate mult sub nivelul de inlocuire a generatiilor. Prin urmare e un mic ajutor pentru viitorul Romaniei care acum este periclitata in supravietuirea ei ca natiune. Reducerea alocatiilor va provoca fara dar si poate reducerea natalitatii iar efectele se vor vedea EXPONENTIAL in viitorii ani. Prin urmare, din capul locului este o actiune gen “taiatul cracii de sub picioare”, nu doar pentru politicienii inconstienti si fara viziune strategica pe termen lung ci pentru intreaga natiune.
2. In al doilea rand, domnisorica argumenteaza dand exemplu alte tari europene. Dar omite sa spuna ca toate au indemnizatii si ajutoare pentru cresterea copiilor mai mari decat Romania si omite sa spuna ca natalitatea este in toate aceste tari (cu exceptia Ungariei si Bulgariei) este MAI MARE DECAT IN ROMANIA. Asta e clar o argumentatie demagogica care foloseste omisiunea si informarea partiala si dezinformarea
3. In al treilea rand, omite sa spuna ca efectul reducerii indemnizatiei are un impact mult mai mare asupra familiilor cu copii in Romania decat in aproape toate tarile citate. Asta datorita preturilor umflate la alimente pentru copii, la pampersi si la alte lucruri necesare familiilor cu copii mici.
4. In al patrulea rand, nu arata ca efectul “economiilor” rezultate din reducerea indemnizatiilor pentru copii are un impact nesemnificativ asupra bugetului prost gestionat -de politicieni venali si corupti- al guvernului roman. Banii rezultati la buget din reducerea indemnizatiilor sunt sub 200 milioane lei, adica cca 1% din evaziunea fiscala (poate si mai putin, fiindca estimarile facute de Guvern sunt tendentioase, binenteles). Prin urmare, in loc sa faca UN MIC EFORT in vederea colectarii mai bune a taxelor, Guvernul prefera sa loveasca dur in viitorul tinerei generatii fara aparare. Scarbos !!

Binenteles, d-ra Andreea n-are de unde sti cum se face o analiza de genul asta, cum se argumenteaza si cum se explica o problematica de genul asta, fiindca - sunt sigur de asta - n-are studii de specialitate in Administratie Publica.

M-am saturat sa traiesc intr-o tara care se afunda tot mai mult in mizerie, condusa de ageamii si de pitipoance de la Bamboo. Aloo ! Se aude acolo sus la Guvern sau ati plecat toti la plaja in Maldive si la receptii fitzoase?