Mai multe directii generale de asistenta sociala si protectia copilului din tara au primit in total 143 de cereri de la asistenti maternali profesionisti care doresc sa renunte la aceasta meserie, iar in Bacau si Mehedinti au existat doar intentii declarate, nu si cereri scrise, transmite MEDIAFAX.

Datele centralizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului (ANPFDC) arata ca, in total 14 directii de asistenta sociala si protectia copilului din tara au primit astfel de cereri de la asistenti sociali.

Cele mai multe solicitari de renuntare la profesia de asistent maternal profesionist au fost inregistrate in judetele Vrancea (26), Vaslui (23), Teleorman (15), Buzau (13) si Mures (12).

Alti zece asistenti maternali, care doresc sa renunte la copiii pe care ii aveau in plasament, au facut cereri la DGASPS Constanta, noua in Calarasi, opt in Galati, cate sase in Covasna si Sibiu, cinci in Salaj, cate patru in Maramures si DGASPC Sectorul 2 si doi la DGASPC Sector 4 Bucuresti.

Potrivit ANPFDC, reprezentantii DGASPC din Bacau si Mehedinti au precizat ca desi nu au primit nicio cerere scrisa, au fost cativa asistenti maternali care au declarat verbal ca intentioneaza sa renunte la aceasta meserie si la copiii care le-au fost dati in grija.

De asemenea, reprezentantii DGASPC-urilor au atras atentia ca o parte dintre asistentii maternali, care au facut cereri de renuntare, au precizat ca au ales aceasta optiune pentru ca doresc sa se pensioneze anticipat.

Presedintele ANPFDC, Gabriel Alexe, a declarat in 10 iunie, pentru MEDIAFAX, ca din informatiile primite de la DGASPC nu rezulta o tendinta de renuntare in masa a asistentilor maternali la aceasta calitate.

“Din analiza datelor si informatiilor centralizate de la nivelul Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) reiese ca in prezent nu exista o tendinta de renuntare in masa a asistentilor maternali la aceasta calitate”, a spus atunci Gabriel Alexe.

Acesta preciza ca drepturile copiilor care sunt crescuti si ingrijiti de catre asistentii maternali se mentin, fara a fi afectate in niciun fel de masurile de reducere a cheltuielilor bugetare.
INFOPORTAL