Creioane, pasteluri, tablouri şi poveşti. Toate se pot transforma în două ore de joacă sub ochii pânzei “Întoarcerea fiului risipitor”, semnată de Bernardinio Licinio

Când un puşti de-o şchioapă ţi le lipeşte de picioare în oricare muzeu din străinătate, român fiind, te întrebi ce caută copilul printre statui şi picturi. Asta pentru că-n România, el are acces la plăceri culturale abia de la 4 ani încolo. Cei de la Muzeul Naţional de Artă al României s-au gândit să spargă regulile şi au deschis uşa culturii chiar şi celor mai mici dintre noi, aflaţi chiar la vârsta biberonului.

“Pentru vizitatorii noştri care au bebeluşi există facilităţi”, spune pentru Gândul Alina Pătru, referent cultural, îndemnându-i pe români să-şi ia căruciorul şi copiii şi să vină la muzeu. În România poate e o noutate să vezi copii de vârste mici în muzee, dar în Occident e o practică obişnuită, mai zice ea. Preluând conceptul, specialiştii de la MNAR au iniţiat acum opt ani programe speciale, tematice, dedicate iniţial copiilor din şcoli, pentru ca ulterior să le extindă la familii. Astfel, începând din această lună, ei vor să experimenteze, imaginând ateliere de dezvoltare personală şi de creaţie pentru copiii în vârstă de 2 ani.

Consumator de artă, prin joc

“Până acum am avut programe pentru familii cu pitici între 4 şi 12 ani, grupaţi în funcţie de vârstă, în fiecare weekend. Tema programelor este schimbată lunar, şi asta pentru că deja avem un public fidel”, spune Alina Pătru, vorbind despre procentul de 60% al familiilor care devin fidele acţiunilor iniţiate la muzeu. “Majoritatea sunt părinţi cu copii, dar avem şi bunici care participă cu nepoţii la programe”, mai spune referentul. Tema programului din februarie are un nume complicat pentru un puşti care abia ce îşi silabiseşte numele - “Imaginea pusă în scenă”, dar se traduce prin joc şi dezvoltarea unor abilităţi personale. E o iniţiativă cu bătaie lungă pentru cei mai mici dintre cursanţi, care se bucură - asemeni celor mai vârstnici participanţi la astfel de ateliere de creaţie -, de toate beneficiile programului. Vizitează o expoziţie, urmăresc un tablou - ofertant ca imagine pentru ei - şi, chiar dacă nu ştiu nimic despre cine e autorul lucrării, află poveşti despre personajele din lucrare, fiind stimulaţi să vorbească şi să comunice. “Au parte de joc şi de libertate, pentru că li se permite accesul neîngrădit în spaţiul expoziţional. Li se aduc şi pernuţe să stea pe jos ori să se întindă”, spune Alina Pătru.

Programul este croit pe răbdarea unui copil mic şi pe modalităţi de menţinere a interesului acestuia, fiind gândit cu ajutorul unor specialişti în lucrul cu copiii. Se pot mişca, se pot juca, pot experimenta, zice Alina Pătru. Totodată, cursanţii primesc culori, pasteluri şi hârtie, - veritabile unelte de lucru, pentru a-şi dezvolta aptitudinile artistice, sub privirea părinţilor. Şi totul costă doar 5 lei de participant. E drept, pentru a te bucura de un astfel de weekend cu puştiul tău trebuie să te înscrii la program, telefonic sau prin e-mail: familii@art.museum.ro. ” Fiind vorba de copii atât de mici, vom lucra cu grupe mai mici decât de obicei - maximum 10 bebeluşi, şi tot atâţia părinţi, faţă de 25 de copii, câţi sunt într-o grupă. E vorba de un experiment. Dacă va prinde la grupe atât de mici”, îl vom permanentiza, susţin reprezentanţii MNAR.

GANDUL