Cătălin Radu Tănase, corespondentul Ştirilor Pro Tv, omul obişnuit să vorbească despre cele mai fierbinţi subiecte, are o slăbiciune – fetiţa sa, Carina. Jurnalistul îi dedică două weekenduri în întregime copilului său.

O ştire a făcut înconjurul redacţiilor la începutul lunii trecute. Cătălin Radu Tănase, partenerul Iuliei Vântur de la Ştirile dimineţilor de weekend de la Pro Tv, şi-a petrecut concediul la picioarele fetiţei sale, Carina. Dincolo de informaţie – probabil cei mai mulţi părinţi îşi petrec vacanţele cu copiii lor – ştirea ascundea şi un sâmbure amărui, printre rânduri. Şi anume că reporterul special este un tată singur şi asta pentru că, în urmă cu un an şi jumătate, el a divorţat.
În urma separării de cea care i-a fost soţie, Cătălin Radu Tănase a obţinut dreptul de a-şi vedea fetiţa de două ori pe lună.

“În România, când domnul sau doamna judecător te divorţează de soţ sau de soţie, te divorţează şi de copil”, spune corespondentul special al Pro-ului, care mai nou prezintă şi ştirile. În afara unor cazuri aproape ieşite din comun, nu există încredinţarea copilului către tată aproape niciodată, spune Cătălin Radu Tănase. Departe de a vorbi cu detaşare despre acest subiect – al divorţului, jurnalistul spune că îşi vede copilul destul de rar, “vreo două weekenduri pe lună, ceea ce nu este mult”. “Asta e cel mai bun lucru pe care îl poţi obţine, pentru că nu există în România custodia comună. Este poate un lucru trecut undeva, pe o listă a dorinţelor. În realitate, nu există aşa ceva”.

tata_tanase

O schimbare dureroasă, şi asta pentru că, până la divorţ, el a fost cel care şi-a sărutat copilul de noapte bună în fiecare seară. “E greu seara, povesteşte bărbatul, despre schimbarea intervenită în viaţa lui. Eu eram cel care seara o înveleam, o sărutam de noapte bună.. “(Tace).

Carina lui Cătălin Radu Tănase are 3 ani şi nouă luni. Este la grădiniţă iar tatăl nu-i ratează nicio serbare. “Acolo sunt părinte”, spune prezentatorul, “şi nu omul de la televizor, aşa că nimeni nu mă priveşte altfel. Există reacţia aia, ca-n Tom şi Jerry, dar trece repede. Acolo totul gravitează în jurul copiilor”. Altfel, până la weekendurile în care îşi vede fetiţa, Cătălin Radu Tănase încearcă să păcălească timpul vorbind cu micuţa seară de seară la telefon.

„De obicei ea e cea care răspunde. Nu povestim foarte mult, dar o aud. Şi când nu mai pot, şi nu mai pot, mă reped până la grădiniţă. Îi dau o bomboană, o îmbrăţişez, o pup înainte să se urce în microbuzul care o duce la grădiniţă. Aşa îmi mai alin dorul”. Copilul a fost înscris la o grădiniţă particulară iar la decizia a fost luată de comun acord de ambii părinţi. “Suntem oameni civilizaţi iar toate lucrurile astea au fost discutate înainte”, povesteşte jurnalistul.

Vacanţe în doi

Cum îi explică fetiţei că weekendul în doi s-a terminat şi că urmează să se despartă? “Evităm termenele”, spune Cătălin Radu Tănase pentru a explica felul în care îşi ia la revedere de la Carina. “Mi se pare oribil să-i promiţi ceva unui copil şi să nu poţi respecta asta. Aşa că evit să dau termene. Ne vedem când ne vedem“.

Anul trecut, tată şi fiică au mers în prima vacanţă împreună, în Turcia. Doar ei doi. Nici nu s-a pus problema că nu s-ar descurca doar el cu Carina. “S-a născut prin cezariană. Eu sunt primul care a ţinut-o în braţe, eu sunt primul care i-a făcut prima baie, primul care i-a pus pampers. Nu că ar fi un titlu de glorie din asta dar când e copilul tău nimic nu mai e ca înainte, iar rahatul nu mai miroase a rahat. Şi atunci, la cât de mult s-au schimbat lucrurile, bărbaţii nu mai sunt ăia cu meciurile, cu seminţele şi cu berea, iar femeile să stea doar la cratiţă. Lucrurile se duc uşor către extrema cealaltă”, punctează jurnalistul.

După Turcia, cei doi au recidivat anul acesta, la Mamaia, unde s-au plimbat cu şalupa pe lacul Siutghiol, au mers pe Insula lui Ovidiu, şi au cinat la restaurant. “90 la sută din vacanţă a stat cu mine”, povesteşte jurnalistul, afirmând că “ăsta a fost noroc”. Programul zilnic? “Parc, dat în buburuze, cărţi de colorat, bicicletă, privit în albumele foto şi nu mai mult de 10 minute de desene animate seara. Încerc s-o feresc cât pot de mult de media electronică. O ţin departe de calculator şi mă bucură că a descoperit pictura cu degetele şi nu cu pensula”, spune amuzat Cătălin Radu Tănase. Dacă i se pare rutinant acest ritm? Răspunsul vine rapid: „Nu are cum să fie rutinant, chiar dacă programul zilnic este, cu mici variaţii, acelaşi. Nu e vorba de rutină când copilul creşte sub ochii tăi”.

INFO PLUS

Bărbatul este prejudiciat

Mai mult de 90 la sută dintre divorţuri se sfârşesc cu încredinţarea minorului către mamă. Cu excepţia unor motive foarte bine întemeiate, copilul este dat mamei. “Din păcate, nu vorbim despre un drept al părintelui, ci despre un drept al copilului de a fi din când în când şi cu celălalt părinte”, afirmă Mariana Ştefan, avocat. Potrivit acesteia, se întâmplă adesea ca doi părinţi să prelunegască agonia unei căsnicii până la divorţ, când cei doi devin duşmani. În instanţă, chiar şi cu contribuţia unor avocaţi, în loc să aplaneze conflictul, cei doi nu fac altceva decât să-l acutizeze. “Bărbatul este adesea prejudiciat şi se alege cu un program de vizitare de maximum una două vizite pe lună. În cazul fericit, îl mai poate lua şi la domiciliu”, afirmă avocatul Mariana Ştefan.

GANDUL