Guvernul a găsit soluţia pentru salvarea bugetului: taie banii de mâncare şi medicamente ai persoanelor cu handicap. În plus, se elimină abonamentele gratuite la radio şi tv pentru veteranii de război.

Jurnalul Naţional a intrat în posesia unui proiect de ordonanţă de urgenţă la care lucrează Guvernul, proiect care vizează noi tăieri şi abrogări de drepturi acordate unor categorii de persoane. Vizaţi de noile tăieri sunt bătrânii şi persoanele cu handicap.

Astfel, Guvernul va tăia indemnizaţiile primite de persoanele cu handicap şi le înlocuieşte cu sume derizorii fixe, după cum urmează: în cazul persoanei cu handicap care nu realizează venituri, va primi o indemnizaţie lunară de 340 de lei pentru handicap grav, 250 de lei pentru handicap accentuat şi 35 de lei pentru handicap mediu; în cazul persoanelor cu handicap care realizează venituri, indemnizaţiile se acordă astfel: 205 lei pentru handicap grav, 160 de lei pentru handicap accentuat şi 20 de lei pentru handicap mediu.

Se vor tăia de la 1 ianuarie 2011 şi indemnizaţiile acordate persoa­nelor care îngrijesc handicapaţi, care sunt în prezent de 400 de lei lunar. Conform ordonanţei de urgenţă, asistentul persoanei cu handicap va primi doar 50% din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii şi este obligat să îngrijească două persoane cu handicap. Dacă nu poate îngriji două persoane cu handicap din cauză că are în grijă o persoană singură cu handicap sever, va primi doar jumătate din sumă, undeva în jur de 200 de lei.

În cazul copiilor cu handicap, familiile acestora vor primi un ajutor de 91 de lei pentru copil cu han­di­cap grav, 68 de lei pentru handicap accentuat şi 33,5 lei pentru copii cu handicap mediu. În aceste condiţii, se poate spune că Guvernul condamnă la moarte persoanele cu handicap, copii şi adulţi, având în vedere că nu-şi vor mai putea asigura nici măcar medicamentele de strictă necesitate.

OUG “pentru adoptarea unor măsuri în domeniul social, precum şi pentru modificarea unor acte normative” prevede abrogarea unor texte de lege care acordau ajutoare sociale pentru veteranii de război şi pentru persoanele persecutate politic în regimul comunist. Astfel se elimină scutirea de la plata abonamentului telefonic şi de la plata abonamentului radio-tv pentru veteranii de război, iar persecutaţii politic pierd, pe lângă asta, şi dreptul la gratuitate pe transportul în comun, dar şi la CFR.

Asistenţii persoanelor cu handicap, însoţiţi de cei pe care îi îngrijesc, ies în stradă săptămâna viitoare, nemulţumiţi că ar putea primi indem­ni­zaţii reduse, a declarat ieri preşedintele Sindicatului Asistenţilor Persoanelor cu Handicap, Victoria Hangianu. Jurnalul Naţional a prezentat în exclusivitate în ediţia de ieri un proiect de ordonanţă, aflat în lucru la Guvern, prin care de la 1 ianuarie 2011 se vor tăia din banii acordaţi persoanelor cu handicap şi îngrijitorilor lor, dar şi anularea unor drepturi pentru veteranii de război. Li­derul sindical consideră că intenţia Guvernului de a tăia indemnizaţiile acordate celor care îngrijesc persoane cu handicap este de neacceptat, deoarece aceştia nu se pot descurca în prezent cu mai puţin cu 450 de lei lunar, în condiţiile în care medicamentele şi mâncarea s-au scumpit. “În Uniunea Europeană, asistenţii personali primesc mult mai mulţi bani. Am ajuns în situaţia din 1989. Guvernul vrea să facă genocid? Cum vrea acest Guvern să ajute aceste persoane, cine le va îngriji?”, a spus Victoria Hangianu, citată de Mediafax. Ea a adăugat că săptămâna viitoare asistenţii persoanelor cu handicap, însoţiţi de cei pe care îi îngrijesc, vor ieşi în stradă împreună cu reprezentanţii ONG-urilor care se ocupă de acest sector.

JURNALUL NATIONAL