O explicaţie a acestui fenomen o reprezintă schimbările subtile ale ADN-ului conţinut în lichidul seminal al taţilor, ce duce la schimbarea metabolismului viitorilor urmaşi, susţin cercetătorii

Bărbaţii care au un regim alimentar bazat pe produse de tip fast-food pun în pericol sănătatea moştenitorilor lor, informează “Daily Mail”. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales din Sydney au descoperit că o alimentaţie de acest tip îşi pune amprenta pe sănătatea viitoarei generaţii, condamnată la diabet.

Cercetarea a fost realizată pe cobai, dar Margaret Morris, coordonatorul studiului, spune că organismul uman reacţionază la fel ca cel al şoarecilor de laborator. Astfel, în cadrul experimentului, masculii cobai au fost hrăniţi cu alimente bogate în grăsimi şi lăsaţi apoi să se împerecheze cu femele sănătoase. Nou-născuţii, mai ales de sex feminin, au fost apoi monitorizaţi, observându-se că mulţi dintre ei s-au îmbolnăvit de diabet înainte de pubertate. Cercetătorii au mai constatat că femelele rezultate din aceste împerecheri aveau o dublă concentraţie de glucoză în sânge comparativ cu puii de sex masculin.

Nici insulina produsă în corpul cobailor de sex feminin nu era la valori normale, menţionează oamenii de ştiinţă. “O explicaţie a acestui fenomen ar putea fi schimbările subtile ale ADN-ului conţinut de lichidul seminal al taţilor, ce a dus la apariţia problemelor de metabolism la urmaşi”, susţine Morris. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale de Sănătate (OMS), la nivel mondial, aproximativ 230 de milioane de persoane suferă de diabet. Alarmant este că numărul copiilor care suferă de această boală creşte de la an la an.

Specialiştii atrag atenţia că, în ţările dezvoltate, prevalenţa diabetului la copii a crescut de zece ori, iar ţările în curs de dezvoltare urmează aceeaşi tendinţă. Potrivit datelor OMS, peste un sfert din elevii europeni sunt obezi.

GANDUL