S-a descoperit secretul succesului la şcoală pentru copiii de pretutindeni. Studii ample, desfăşurate pe o perioadă de cincizeci de ani, au concluzionat: responsabile de reuşita celor mici sunt mamele. Astfel, dacă acestea revin în primul an de la naşterea copilului la job, şansele ca micuţul lor să fie un elev-problemă sunt ridicate.

Secretul viitorului şcolar se vede în cartea de muncă a mamei, arată o amplă cercetare desfăşurată pe parcursul a cincizeci de ani. Astfel, cu cât o proaspătă mămică îşi amână reîntoarcerea la serviciu, cu atât îi cresc şansele bebeluşului de a avea rezultate mai bune când va merge la şcoală, scrie Daily Mail.

Potrivit unui studiu recent, s-a descoperit că femeile care revin la job în termen de un an de la naştere vor avea copii-problemă. De la note mai mici la şcoală la probleme de comportament - toate sunt puse în cârca mamei, care are de făcut o opţiune - revine sau nu la muncă. Cercetarea arată şi că succesul copiilor este afectat în mod deosebit în cazul mămicilor care lucrează cu normă întreagă.
Copiii din familii înstărite - mai afectaţi de absenţa mamei

 

Potrivit cercetării, care a acoperit cinci decenii de studii, impactul a variat dramatic în funcţie de clasa socială căreia îi aparţin femeile, sau dacă a fost vorba de familii monaparentale sau nu. Astfel, scrie publicaţia citată, copiii aparţinând clasei de mijloc sau provenind din familii cu doi părinţi sunt afectaţi negativ comparativ cu cei din clasa de jos ori cu cei care au un singur părinte. Copiii ai căror părinţi aveau venituri medii sau superioare s-au dovedit a fi mai sensibili la absenţa mamei din viaţa lor în primii ani. Cercetarea relevă că aceştia obţineau la şcoală note mai mici, în special dacă mămicile lor reveneau la job în primii trei ani de la naşterea copiilor. Realizatorii studiului au şi o explicaţie - în familiile înstărite, beneficiile financiare obţinute în urma reîntoarcerii mamei în câmplul muncii sunt reduse comparativ cu efectele negative pe care reîncadrarea profesională o are asupra copilului. Şi asta se traduce prin performanţe şcolare modeste, lipsa îngrijirii materne şi alegerea unor suplinitori de multe ori nepotriviţi.

Ce e benefic pentru copil

Potrivit celor 69 de studii realizate începând cu anul 1960, de către cercetătorii din California, rezultă că întoarcerea femeilor la lucru în primii trei ani de după naştere nu a dus la scăderea randamentului şcolar al copiilor sau la probleme de comportament. Luate împreună, cercetările concluzionează însă că momentul reîntoarcerii la serviciu este foarte important.

Copiii ar putea avea beneficii pe termen lung dacă mamele stau cu ei acasă în primul an de viaţă. Dacă ele se întorc la muncă când copilul lor are 2 sau respectiv 3 ani, randamentul copilului va fi unul pozitiv. Şi lucrul cu normă întreagă în primii ani de viaţă ai copilului prezintă riscuri, scrie publicaţia daily mail.

Astfel, există riscul apariţiei unor probleme de comportament la copii. Familiile cu venituri reduse sau cele în care există doar un singur salariat îşi pot ajuta mai mult copiii când mama revine la muncă. Asta pentru că, arată studiile, femeile aduc mai mulţi bani în casă şi sunt mai puţin stresate reducând din stresul provocat de absenţa veniturilor. Studiul a fost publicat de organizaţia de caritate Daycare Trsut care militează pentru crearea unor instituţii de îngrijire a copilului pe care să şi le poată permite oricine.

EVENIMENTUL ZILEI