Dacă plânge mai mult de o săptămână, copilul are o problemă de adaptare şi de socializare, susţin specialiştii în psihologia copilului

Plânsul este o reacţie normală a copilului atunci când este dus pentru prima dată la grădiniţă, afirmă specialiştii în psihologia copilului. “Este forma de protest aleasă de un copil în faţa deciziei părinţilor. Copilul protestează că este lăsat de părinţi într-un mediu nou. O altă problemă des întâlnită în rândul copiilor este faptul că până să fie duşi într-un colectiv toată atenţia adulţilor era îndreptată înspre ei. La grădiniţă, cadrele didactice trebuie să aibă grijă nu de unul, ci de mai mulţi copii”, spune psihologul Daniela Gheorghe.

Dacă plânge mai mult de o săptămână, copilul are o problemă de adaptare şi de socializare, menţionează specialistul.

“În acest interval de timp părintele nu trebuie să îşi facă probleme. Copilul va plânge câteva minute, după care se va calma. Problemele apar atunci când copilul plânge în mod repetat”, susţine Daniela Gheorghe. În astfel de situaţii este necesar ajutorul unui specialist pentru a-l ajuta pe copil să treacă mai uşor peste sările de anxietate şi să înţeleagă faptul că grădiniţa nu este o pedeapsă, ci un loc unde îşi poate face noi prieteni.

Copilul trebuie familiarizat cu noţiunea de grădiniţă

Specialiştii spun că ideal ar fi ca părinţii să le vorbească micuţilor despre grădiniţă cu câteva săptămâni înainte de marele eveniment. “Copiii nu trebuie duşi prin surprindere la grădiniţă, deoarece despărţirea de părinţi, pentru câteva ore, poate reprezenta un adevărat şoc pentru cei mici. Adulţii trebuie să îi pregătească, să le vorbească despre grădiniţă ca fiind locul unde ei îşi vor face prieteni, vor învăţa lucruri noi şi se vor juca. Aceasta este prima etapă, în care părinţii trebuie să le spună puştilor numai lucruri bune despre grădiniţă, pentru ca adaptarea să se facă mult mai uşor”, menţionează Daniela Gheorghe. A doua etapă presupune expunerea lucrurilor negative, dar într-un mod educativ, pentru ca cel mic să nu se sperie. “E bine să i se explice că toţi copiii sunt diferiţi, că, dacă este îmbrâncit de un alt coleg, trebuie să se adreseze educatoarei. Copiii nu trebuie să accepte violenţa”, subliniază psihologul.

Specialistul recomandă părinţilor ca în fiecare dimineaţă să stea câteva minute cu puştiul înainte de a-l lăsa la grădiniţă. “Tutorele trebuie să îi spună copilului că «mami» sau «tati» pleacă, dar se va întoarce la o anumită oră pentru a-l lua şi a-l duce acasă. Se poate recurge şi la un alt truc, cu o jucărie, pentru a-i face pe copii să se adapteze mai uşor în noul mediu. Astfel, copilul poate păstra cu el, pe parcursul orelor de la grădiniţă, o jucărie dragă lui, menită să înlocuiască prezenţa părinţilor”, explică Daniela Gheorghe.

GANDUL