La nivel mondial, 600.000 de oameni mor anual din cauza fumatului pasiv, iar o treime din aceştia sunt copii. Cifra apare în primul studiu pe tema fumatului pasiv realizat la nivel global de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 192 de ţări. Dintre toate categoriile de populaţie, cei mai afectaţi sunt copiii, ai căror plămâni se dezvoltă mai greu faţă de cei ai micuţilor ai căror părinţi nu fumează în preajma lor.

“S-a dovedit că fumatul pasiv poate avea aceleaşi consecinţe asupra sănătăţii precum fumatul activ: cancer pulmonar, afecţiuni respiratorii, precum bronşitele, BPOC, astmul, dar şi afecţiuni cardiovasculare. Copiii sunt cei mai sensibili pentru că plămânii lor nu sunt dezvoltaţi”, atrage atenţia prof. dr. Florin Mihălţan, pneumolog la Insitutul de Pneumologie “Marius Nasta, din Bucureşti.
EVENIMENTUL ZILEI

Cercetarea OMS arată că 379.000 de fumători pasivi mor din cauza problemelor cardiace, 165.000 din cauza infecţiilor respiratorii, 36.900 de astm şi 21.400 din cauza cancerului pulmonar.

Legile care interzic fumatul în public au scăzut numărul victimelor în UE

Cele mai multe victime ale fumatului pasiv sunt în Europa şi Asia, iar cele mai puţine în SUA, în estul Mării Mediterane şi în Africa. În urma unui studiu efectuat în 2008, înainte de a fi introduse restricţiile la fumat în restaurante, România avea una dintre cele mai ridicate cote în ceea ce priveşte numărul fumătorilor pasivi.

Îngrijorate de amploarea acestor efecte, autorităţile din ţările Europei, precum Franţa, Italia, Spania, au introdus legi prin care interzic fumatul în spaţiul public, tocmai pentru a-i proteja pe nefumători.

“Introducerea acestei legislaţii a dus la scăderea cu 16% a numărului infarcturilor şi accidentelor cerebrale în aceste ţări. În continuare, personalul care lucrează în restaurantale unde se fumează au un risc cu 15% mai mare de face cancer pulmonar şi alte boli asociate fumatului”, subliniază prof. Mihălţan. În România, o treime din populaţie fumează.

“S-a dovedit că fumatul pasiv poate avea aceleaşi consecinţe asupra sănătăţii precum fumatul activ: cancer pulmonar, afecţiuni respiratorii (astm, BPOC, bronşite) şi cardiovasculare. “,
PROF. DR. FLORIN MIHĂLŢAN medic pneumolog