Ne-am propus să vă vorbim în cele ce urmează despre Gladiator, un proiect special al cărui inițiator este Szoby Cseh. Beneficiarii programului sunt copiii şi tinerii cu probleme sau risc de delincvenţă juvenilă, copiii străzii, tinerii proveniți din familii dezorganizate sau instituţionalizaţi, unii având și handicap grav. Copii pentru care nu se face practic nimic concret şi constructiv în România, dar în cazul cărora Szoby Cseh a demonstrat că pot deveni oameni de onoare sau chiar modele ale societății noastre. Toate acestea însă prin efort susținut, multă, foarte multă răbdare şi un program eficient.  

Sub influența mediului în care se dezvoltă, cu prea puțină căldură sufletească, susţinere sau resurse, acești copii vor fi ostili, adesea chiar violenți față de cei care îi judecă şi în fața regulilor societăţii care îi respinge, putând ajunge cu uşurinţă să comită infracțiuni, ca singură sursă de venit. Mai devreme sau mai târziu, vulnerabili și supuși anturajelor negative, mulți dintre ei riscă să sfârşească prin a înfunda puşcaria, locul unde vor face cunoștință cu adevarata  lume infracționalăi, de la care vor învăța “adevărata artă de a supraviețui” dincolo de morală.

Szoby Cseh a identificat tocmai aceste probleme cu care deseori copiii săraci se confruntă și din pricina cărora sunt tentaţi să se supună legilor străzii. Conceptul şi exercițiile programului său îi ajută să-și schimbe comportamentul agresiv, să înţeleagă onoarea şi să se facă acceptaţi în societate.

Programul Gladiator este singurul de acest gen din România, cu toate că problema delincvenţei, mai ales în rândul tinerilor, este în creştere alarmantă. În condițiile în care țările civilizate depun eforturi reale pentru eliminarea ei, noi avem un program de prevenire şi combatere care funcționează, dar pe cine interesează?

Apreciat de specialiștii englezi și germani, programul a întâmpinat în România numeroase obstacole de când a fost inițiat, în 1994, până în momentul demarării, în 2005. Și nici în momentul de față, programul Gladiator, după patru ani de activitate, nu este luat în seamă de cei care ar putea să ajute la derularea și dezvoltarea sa.

- Domnule Szoby Cseh  sunteți inițiatorul programului Gladiator, iar în cei patru ani de activitate știm că ați format și transformat mai multe serii de copii și tineri săraci, proveniți din diferite medii. De ce reușește acest program?
- În metoda mea, de canalizare a energiei de bază a copilului în direcţii pozitive, întotdeauna pornesc de la cauze și nu tratez efectele. Și în definitiv este normal, pentru că nu avem posibilități să tratăm atâtea efecte și ar fi absolut ineficace.

În plus, este nevoie de prevenire ca să se reducă fenomenul delincvenţei. Căci de unde se tot alimentează și cartierele sunt pline de infractori? Să luăm spre exemplu romii: dacă nimeni nu vrea să îi angajeze şi nu muncesc nici ei, nici părinții lor, rude… nimeni nu muncește, unde pot să ajungă?

Ai văzut pe site-ul asociatiagladiator.ro primul meu filmuleţ de prezentare a proiectului? În timp ce eu merg pe straduță… toți pe care îi vezi sunt pușcăriași sau sunt drogați. Eu însă gândesc că cei mai răi devin cei mai buni. Spun acest lucru, pentru că am fost martor la transformarea acestor copii cu care lucrez. De exemplu, unul dintre cei mai vechi la Gladiator, un tigan, a intrat la trei facultăți și mai și muncește 8 ore pe zi. Și ceilalți din cadrul programului muncesc acum, toţi, care sunt la liceu. De ce au reluat liceul? Tot ca urmare a metodei mele de modelare comportamentală. Știi ce inteligenţi sunt? Sunt mult mai pregătiţi pentru a da peformanță, decât cei crescuți în sânul familiei. Au avut provocări mai mari.

Vine băiatul la centrul nostru de antrenament și face niște salturi prin aer de zici ce-i aia. Nu se duce la furat, nu se duce să dea în cap sau lucruri din astea… Am rezultatele pe care le-am dorit din primul moment când am hotărât să fac ceva pentru acești copii, pentru că merită și pentru că ei sunt nevinovați.

- Să  revenim la metoda programului Gladiator…
- Fiecare dintre noi ne naștem cu o energie de bază, care în mod natural poate genera agresivitate, ură, chiar crimă, dar poate fi transformată în tenacitate, cutezanță, sârgunță, ceea ce se întâmplă în cadrul programului. Acționăm, transformăm, exact aşa cum am schimba direcția vântului, punând un paravan. Exact asta fac eu, ca energia de bază să acționeze altfel.

Programul meu are ca punct de plecare crearea unui cadru în care copiii să accepte de bunăvoie reguli și legi. Pentru că atunci când te supui anumitor reguli și legi al căror rost îl înţelegi, ca individ, simți că poți să performezi.

Același lucru se întâmplă și în cazul lor: ei simt că pot să facă treabă. Sunt fericiți, fiindcă există în fiecare și acea componentă de orgoliu, a personalității fiecăruia. Lucru care îi determină să-și dorească să fie mai buni ca alții. Și atunci, flancat, tânărul ajunge să-și dorească să fie mai bun. Iar aici intervine calitatea umană.

- Calitate ce multora le lipseste…
- Fiecare individ este interesat sa ia cât mai mult, ceea ce ne transformă în simpli captatori, consumatori, care nu construiesc nimic. Iar acest lucru va genera o societate pasivă, lipsită de viață. Așa cum a vrut Ecaterina Andronescu, în opinia căreia, educația fizică poate să lipsească din programa școlară. Ea nu s-a gândit ca orice ființă este o structură cu componentele ei psiho-fizice, și că ele sunt în interdependență, n-ai cum sa le separi. Nu faci capul mare copilului de mic până la vâsta majoratului doar cu vorbe şi tone de teme, că n-o să mai poată nici pixul să-l țină în mână sau să apese taste. Dar’mite să țină o armă cu lunetă dacă trebuie să apere ţara de vreun război.

În cadrul programului Gladiator, aplicăm tehnici speciale din mai multe sporturi. Nu toate sporturile, ci unele atent alese, fiindcă fiecare mișcare, exercițiu are o componentă specifică, menită să inducă un anumit sens pozitiv, care va transorma copilul într-unul superinstruit psiho-fizic, dar şi cu valori morale: onoare şi curaj. Din acest punct de vedere, copiii care au trecut prin acest program se ridică adesea peste media din societate, comparativ cu un copil trăit în condiţii normale. Au o putere de a lupta cu viaţa și de initiativă, extraordinară.

De exemplu, băiatul de care îţi spuneam, Alexandru, crezi tu că lui nu-i este foame? E sărac, e ţigan, a crescut în orfelinat, dar niciuna din astea nu e o vină. Până  la urmă are și el, ca toţi ceilalţi, niște nevoi, trebuie să manânce, să se îmbrace, să îşi facă o viaţă… și cu toate aceste neajunsuri, nu fură. Face și antrenament , merge și la muncă, merge și la facultate.

- Care ar fi problemele pe care le întâmpinați lucrând cu micii gladiatori?

- Este foarte greu să le creezi copiilor respect pentru societate şi reguli, din cauza lucrurilor pe care le văd şi ei că se întâmplă în jurul nostru;  mă refer la oamenii care, în mod normal,  ar trebui să fie cei mai curați, exemple pentru populația tânără. Ce fac? Politicienii, poliţiştii…  Chiar copiii îmi spun: “Uite cutare şi cutare ce averi au şi ce murdării fac… că ne mai uităm și noi la televizor. Ce averi au…” Eu le tot repet: mai târziu o sa fie bine, şi datorită vouă. Nu asta este societatea, trebuie să ai onoare.

- Ce face societatea, ce fac instituţiile statului și ce face Asociatia Gladiator pentru acești copii, domnule Szoby Cseh ?
- Societatea nu se înțelege cu ea însăși, societatea e cum știm noi. Din moment ce capii ei sunt cei mai mari bandiți, cei mai mari infractori, cum credeți că poate să funcționeze o societate?  

Am vrut sa înființez Asociația Gladiator și am reușit abia în momentul în care școlile au venit în subordinea primăriilor. Două săli am vrut sa fac. Pentru asta am primit sprijin doar de la Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3. M-am întâlnit și cu primarul Vanghelie: “Vai, domnule, facem (centru), că aici sunt cei mai mulți delincvenți.” Însă nu am reușit.

10 ani, începând din 1994, am umblat cu proiectul Gladiator, la toate ministerele, inclusiv armata, care ar fi trebuit să fi dat primul aviz favorabil. Nu a fost aşa însă. Abia când era ministru Blaga, el a fost cel care a hotărât să devină program național. A înștiințat toate primăriile, numai că au rămas doar liberalii la putere si s-a ales praful de proiect. Ministere precum: cel al educației, al sănătății, nu au fost interesate niciunul, absolut deloc. Se uitau peste proiect si spuneau: “Vai, domnule Szoby Cseh, da’ ce interesant este proiectul. Da, stați aici și vedem noi.” Aiurea, nu m-a chemat nimeni niciodată. Au văzut că nu e nimic de furat și interesul le-a scăzut brusc.

În ceea ce privește protecția socială, din cauza legilor strâmbe care există la ora actuală, până  şi aducerea copiilor din centrele de plasament în cadrul programului Gladiator este greu de realizat. În primul rând, ar trebui făcute niște legi speciale, dar cine să le facă, dacă toată lumea se zbate să fure cât mai mult?

Programul Gladiator este singurul recunoscut de specialiştii englezi, germani și alții, care au confirmat de altfel faptul că acest program funcționează. Vorbim de oameni din societăți civilizate, unde problema infracționalității este tratată cu maximă seriozitate.

- Foarte mulți dintre acești copii, presupun că se atașeaza de dumneavoastră, de mediul pe care îl găsesc aici, la centru… singurul de altfel
- Venirea la sală, activitatea copilului la Gladiator şi ce învaţă aici devin felul prin care el e fericit și-și programează viitorul. Sigur că se ataşează. Şi felul lor de a arăta asta, cum vezi şi din primele exemple, este că uite, unul e la facultate, celălalt la fel, uite-l pe celălalt muncește. Unde sunt ceilalți, care nu au venit la Gladiator? Împreună cu prietenii lor, toți sunt în pușcărie.

Am mulțumirea că toți copiii care au trecut prin programul Gladiator au reușit să facă ceva bun cu viața lor, lucruri pentru care sunt mândru de ei, de toți.

INFONEWS