Grăsimile saturate distrug calitatea spermei şi scad numărul de spermatozoizi fertili, modificându-le forma şi mărimea

Unul din şase cupluri nu poate concepe un copil, arată statisticile de specialitate. Potrivit datelor, în 45 la sută dintre cazuri bărbaţii sunt responsabili de imposibilitatea de a avea urmaşi. Un studiu recent al experţilor de la Centrul de Fertilitate al Spitalului din Massachusetts arată că alimentaţia joacă un rol important în conceperea unui copil, informează site-ul “healthday.com”. Astfel, oamenii de ştiinţă susţin că bărbaţii care au o dietă bogată în grăsimi saturate prezintă un risc cu 40 la sută mai mare de a întâmpina probleme în a avea urmaşi. “Acest tip de grăsimi au un efect negativ asupra calităţii lichidului seminal bărbătesc. Distrug calitatea spermei şi scad numărul de spermatozoizi fertili, modificându-le forma şi mărimea”, spune coordonatorul studiului dr. Jill Attaman, specialist în obstetrică - ginecologie şi biologie reproductivă.

Lista neagră: cartofii prăjiţi, maioneza şi fast-foodul

Voluntarii au trebuit să treacă prin două etape pentru a se ajunge la această concluzie. În prima parte a studiului, bărbaţii au răspuns unor întrebări legate de obiceiurile culinare, iar mai apoi cercetătorii au analizat în laborator lichidul seminal. Astfel, s-a ajuns la concluzia că regimul alimentar bogat în grăsimi saturate scade şansele unui bărbat de a avea urmaşi.
Voluntarii care au obţinut cele mai proaste rezultate în ceea ce priveşte calitatea spermei mâncau regulat cartofi prăjiţi, maioneză şi erau adepţii fast-foodului. Oamenii de ştiinţă precizează că orice fel de mâncare procesată este bogată în grăsimi saturate. Carnea de porc, carnea de vită şi carnea de miel trebuie să fie şi ele evitate mai ales de bărbaţii care îşi doresc să devină taţi.

Zincul previne distrugerea calităţii lichidului seminal

Specialiştii americani menţionează că zincul este un mineral care protejează lichidul seminal, deoarece previne distrugerea calităţii spermatozoizilor. Stridiile sunt o sursă bogată de zinc.
În acelaşi timp, acizii graşi Omega 3 şi 6 - grăsimi “bune” - sunt componente importante ale membranelor celulelor din spermă şi influenţează abilitatea spermatozoizilor de a fertiliza un ovul, explică dr. Attaman.
Ouăle fac şi ele parte dintre alimentele pe care specialiştii le recomandă barbaţilor care îşi doresc copii. Pe lângă faptul că sunt afrodisiace, ouăle conţin şi proteine de bună calitate.

GANDUL