La unele companii din România, planurile de asigurare pentru copii sunt printre cele mai solicitate din portofoliu.

www.asigurariledeviata.ro

Nevoia părinţilor de a economisi pentru viitorul copiilor lor tinde să capete un grad tot mai mare de conştientizare în rândul populaţiei, în urma eforturilor de informare a companiilor de asigurări care oferă acest tip de servicii. Astfel, planurile financiare pentru copii, care le oferă părinţilor posibilitatea de a economisi pe termen lung sume de bani pentru un start reuşit în viaţa de adult a copilului, se regăsesc în campaniile actuale ale principalelor companii de profil. De exemplu, la ING Asigurări de Viaţă, planurile financiare pentru copii sunt printre cele mai solicitate produse din portofoliu, reprezentând circa o treime din totalul vânzărilor noi din 2010 şi un sfert din întreg portofoliul de contracte în vigoare. De asemenea, în primele nouă luni din 2010, suma asigurată medie pentru planurile financiare pentru copii este cu 13% mai mare faţă de perioada similară din anul precedent, în timp ce prima brută anuală este cu circa 10% mai mare comparativ cu 2009.

Bani albi pentru zile negre

„Conştientizarea faptului că şi în România costul educaţiei creşte constant şi va pune o presiune tot mai importantă asupra bugetului familiei îi determină pe consumatori să suplimenteze sumele eco-no-misite şi resursele alo-cate asigurării pentru copii”, a declarat Cornelia Coman, Director general al companiei. BCR Asigurări de Viaţă promovează renta pentru copii Magister, care îmbină caracteristicile unui produs flexibil de economisire şi protecţie, permiţându-i copilului să beneficieze, la vârsta aleasă de părinte, de o sumă de bani garantată la care se adaugă capitalizarea realizată pe perioada contrac-tului. „Am considerat că este un moment în care nevoia pentru un astfel de produs este evidentă în România, având în vedere atât aspectele negative cu care se confruntă sistemul educaţional, cât şi lipsa evi-den-tă de resurse materiale ale părinţilor pentru educaţia copiilor. După cum aţi văzut, există tendinţa de a merge la studii universitare în afara ţării, o tendinţă care poate să fie foarte benefică pentru societatea noastră, şi oricând un produs de acest tip poate să susţină asemenea deziderate ale unui copil aflat într-o fa-milie cu venituri medii”, a declarat Florina Vizinteanu, Preşedintele Directoratului BCR Asigurări de Viaţă. Oferta ALICO include programul de asigurare cu economisire pentru copii Junior Extra, al cărui scop declarat este de a „oferi copilului siguranţă, linişte, o educaţie de calitate şi cât mai multe şanse de a reuşi în viaţă, care este totodată o dorinţă normală a fiecărui părinte”.

Cât costă educaţia copilului?

În ceea ce priveşte costul educaţiei şi evoluţia acestuia, o cercetare realizată de ING Asigurări de Viaţă pe baza informaţiilor publicate de instituţiile de învăţământ indică o taxă anuală de şcolarizare la facultăţile din România care variază între 2.500 şi 10.000 de lei. În acelaşi timp, preţul anual al şcolarizării la universităţile din străinătate se situează între 4.000 şi 63.000 lei în ţările din Uniunea Europeană şi la 150.000 lei în Statele Unite ale Americii. Aceste cheltuieli nu includ cazarea, al cărei cost anual poate urca până la 6.000-8.000 lei în România dacă are loc în locuinţe închiriate şi până la 3.000-7.000 lei dacă are loc într-un cămin de stat sau privat. În ceea ce priveşte costul anual al cazării în străinătate, acesta este de aproximativ 10.000 lei în ţările Uniunii Europene şi de circa 50.000 lei în SUA. Astfel, cheltuielile pentru susţinerea unui copil la studii într-o facultate din România depăşesc, în varianta cea mai accesibilă, 450 lei pe lună (respectiv 5.500 lei/an) - o sumă importantă, în condiţiile în care reprezintă mai mult de o treime din salariul mediu lunar net - de 1.339 lei în august 2010, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

ROMANIA LIBERA