Preşedintele României, Traian Băsescu, a dat dovadă, miercuri, în interviul pentru postul naţional public TVR 1, de un nou acces sever de amnezie. Astfel, şeful statului român a justificat decizia guvernului său de tăiere a concediului maternal de doi ani prin faptul că soţia sa a stat în concediu post-natal doar trei luni. Numai că, prima Doamnă Maria Băsescu şi-a contrazis soţul cu mai muţi ani în urmă, spunând într-unul dintre puţinele interviuri că după naştere a fost tot timpul casnică. Casnică ! Şi Traian Băsescu şi-a omagiat deseori soţia, anterior, pentru că şi-a sacrificat cariera ca să îi crească cele două fiice.
T.Băsescu a spus textual, la TVR, referindu-se la decizia executivului său de a elimina concediul maternal plătit de doi ani: “Guvernul a trebuit să se gândească la o variantă care să permita reintegrarea în câmpul muncii cât mai rapidă a mamei. Soţia mea a fost neintegrată în câmpul muncii trei luni. La ambii copii. Deci, nu am avut întotdeauna în România 24 de luni de ieşire din câmpul muncii”.
Să subliniem ! Traian Băsescu: “Soţia mea a fost neintegrată în câmpul muncii trei luni. La ambii copii.”
Ce spunea însă “soţia mea”, în interviul din 1995 publicat în revista “Ochiul soacrei”, consemnat de ziarista Irina Cordoneanu. Doamna Maria Băsescu povestea în urmă cu mai bine de zece ani, că era casnică de dinainte de 1985 şi că, după naşterea fiicelor sale, a ales să stea acasă, având în vedere că prima născută, Ioana, era mereu bolnavă şi trebuit să o retragă de la creşă. “De 15 ani sunt casnică. Nu am fost aşa dintotdeauna. Când m-a cunoscut soţul meu lucram în turism, pe Litoral. Şi îmi plăcea foarte mult, pentru că totdeauna mi-a plăcut societatea, oamenii. Să fie mulţi oameni în jurul meu. Mai târziu am ajuns închisă între patru pereţi. Am stat foarte mult singură. E adevărat, la început am încercat să dau fetiţa la creşă, dar nu se adapta. Era mereu bolnavă şi nu mânca. Aşa că am rămas acasă. Singură”, declara Prima Doamnă în acel interviu.
Să subliniem ! Maria Băsescu: „Aşa că am rămas acasă. Singură”.
Într-o intervenţie telefonică în direct, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale,a confirmat joi seara la Antena 3, că doamna Maria Băsescu a fost nevoită să rămână acasă din pricina problemelor de sănătate de atunci fiicei sale celei mari, Ioana.
Doamna Maria Băsescu şi-a mai contrazis soţul în privinţa reîntoarcerii sale la serviciu după 3 luni de la naşterea copilului şi într-un interviu, acordat de data în anul 2004 revistei “Tonica”. Doamna Băsescu îl mai contrazice pe soţul, de data aceasta şi cu privire la durata concediului maternal. Care concediu era, din decalarţiile sale, mai mic cu o lună decât cel indicat de şeful statului: “După ce am născut, am decis să mă dedic fetelor. Pe vremea aceea, era destul de greu, post natalul însemna doar două luni şi nu am avut inima să le trimit de la doar câteva luni la creşă. Am renunţat la serviciu şi de atunci m-am dedicat întru-totul familiei”.
Doamna Băsescu face şi o mărturisire din care reiese clar că nu s-a limitat doar la acel concediu maternal(post-natal) cum era atunci, că era de două sau de trei luni: “Nu am motive să am multe regrete în viaţă. Poate acum când sunt mai mult singură mi-ar fi prins bine o carieră profesională. Dar mi-am asumat cu plăcere şi bucurie rolul de a-mi îngriji familia, de a-i acorda toată atenţia şi tot timpul meu”.

COTIDIANUL