Emil Boc a declarat, ieri dimineaţă, la Pro TV, că soţia sa, Oana, a stat în concediu de maternitate doi ani cu ambii copii, după care Guvernul a venit cu o dezminţire. Traian Băsescu spune că soţia sa, Maria, a avut trei luni de concediu maternal, însă prima doamnă susţine altceva.

Duminică, la emisiunea “După 20 de ani”, difuzată de Pro TV, premierul Emil Boc a declarat că soţia sa a stat doi ani în concediu de creştere a copilului, conform legislaţiei în vigoare de la acel moment, recunoscând că a discutat cu ea despre decizia Guvernului de reducere a acestei perioade şi explicându-i că atât îşi permite România în prezent. “Soţia mea a stat doi ani, atât permitea legea în acel moment. Acum i-aş explica - am şi discutat cu ea - că România atât îşi permite în condiţiile de astăzi”, a spus Emil Boc, răspunzând la o întrebare pe tema reducerii perioadei pe care se acordă indemnizaţia de creştere a copilului.

Băsescu: “Soţia a stat 3 luni acasă”. Maria Băsescu: “Am renunţat la serviciu”

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a revenit cu precizarea că doamna Boc a stat acasă doi ani cu prima fetiţă şi doar un an în cazul celei de-a doua fetiţe.

În schimb, Maria Băsescu ar fi stat acasă după ce a născut timp de doar trei luni, în cazul ambilor copii, după cum a declarat preşedintele Băsescu, săptămâna trecută, la TVR. “Guvernul a trebuit să se gândească la o variantă care să permită reintegrarea în câmpul muncii cât mai rapidă a mamei. Soţia mea a fost neintegrată în câmpul muncii trei luni. La ambii copii. Deci, nu am avut întotdeauna în România 24 de luni de ieşire din câmpul muncii”.

În schimb, într-un interviu acordat în urmă cu câţiva ani revistei Tonica, Maria Băsescu a povestit cum a renunţat la serviciu pentru a se dedica familiei. “După ce am născut, am decis să mă dedic fetelor. Pe vremea aceea, era destul de greu, postnatalul însemna doar două luni şi nu am avut inima să le trimit de la doar câteva luni la creşă. Am renunţat la serviciu şi de atunci m-am dedicat întru totul familiei”.

• Băsescu este de părere că România s-a transformat într-o ţară de “mămicuţe şi bebeluşi”. “Toată ţara asta a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi. Sunt femei care trebuie să aibă şansa reintegrării sociale după naştere şi veţi vedea că varianta dinamică va fi mult mai căutată de femei decât cea statică”.

Udrea, dependentă de muncă

La rândul ei, Elena Udrea a spus săptămâna trecută că, în cazul în care ar fi mamă, ar sta mai puţin de un an acasă, motivând că este “dependentă de muncă”. “Mi-e greu să spun ce aş face eu dacă aş fi mamă, pentru că lucrurile astea le ştii doar dacă ţi se întâmplă. Cu siguranţă că nu aş putea să stau departe de muncă mai mult de câteva luni”.

Andreea Paul (Vass): “Mă întorceam acasă din 4 în 4 ore ca să alăptez”

Departe de muncă nu a putut sta nici consiliera premierului, Andreea Paul (Vass), care spune că s-a întors repede la postul său de consilier după ce a născut. “Am revenit repede la muncă. Mă întorceam acasă din patru în patru ore ca să alăptez”, a declarat ea pentru gândul. De altfel, la câteva zile după ce a adus-o pe lume pe fetiţa sa, Paul (Vass) a reluat postările de analize macroeconomice pe blogul personal.
GANDUL