In perioada 15 - 30.09.2010, din dispozitia secretarului de stat Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), a fost verificat modul in care se respecta prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor in gradinitele cu program prelungit, particulare si de stat.
Astfel, la nivel national, au fost controlate 482 de gradinite constatandu-se ca la 307 dintre acestea (63%) nu erau respectate prevederile actelor normative privind modul de asigurare a calitatii serviciilor prestate in spatiile de educare, instruire si de joaca ale copiilor, precum si a calitatii hranei pentru copii. Au fost verificate 26 000 kg de produse alimentare, 730 kg prezentand nereguli.

Pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, au fost aplicate 62 amenzi contraventionale, in valoare de 238 000 lei si 245 avertismente. Au fost oprite definitiv de la utilizare 114 kg de produse alimentare, alte 550 kg cu probleme de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare, pana la remedierea deficientelor.

Controlul a depistat unitati de invatamant care functionau fara autorizatii sanitare si fara aviz PSI sau a caror autorizatie sanitara nu era vizata pe anul in curs si unitati care nu aveau regulament de ordine interioara sau care nu il respectau. Abateri constatate in judetele Vrancea, Maramures, Suceava, Galati, Hunedoara, Arad, Sibiu, Satu Mare, Mures, Bucuresti.

De asemenea, a fost verificata existenta contractelor de prestari servicii de invatamant prescolar incheiate intre conducerea gradinitelor si parinti. S-a constatat ca unele gradinite solicitau plata
in avans a taxei de scolarizare, pentru intarziere fiind percepute penalitati de 0,1% si chiar exmatricularea copilului. In alte contracte nu erau precizate serviciile incluse pentru programul scurt si pentru programul prelungit precum si neprecizarea sumei stabilite pentru hrana copiilor. In situatia disciplinelor optionale, pentru care parintii platesc separat, s-a constatat lipsa contractelor sau ca unele contracte nu contineau lista activitatilor incluse si nici pretul aferent acestora. Abateri constatate in judetele Galati, Satu Mare, Sibiu, Bacau, Bucuresti.

O incalcare grava a legislatiei o reprezinta nerespectarea prevederilor privind numarul maxim de copii admisi intr-o grupa (20 de prescolari conform OMS 1955/1995), abatere constatata la mai multe gradinite din judetul Vaslui.

Aspectul spatiilor destinate copiilor a fost un alt punct important pe care l-au avut de verificat comisarii ANPC. La o gradinita din Galati, amplasata la parterul unui bloc, s-a constatat ca accesul copiilor de la sala de clasa/dormitor catre sala de mese se facea prin holul comun al blocului. In judetele Sibiu, Galati, Vaslui s-au constatat gradinite cu spatii de cazare subdimensionate care nu asigurau cubajului de aer minim/copil stabilit de legislatia in vigoare (8 mc pentru un copil conform OMS 1955/1995).
S-au mai constatat spatii de cazare cu un numar insuficient de paturi, in unele situatii mai mic decat numarul de copii inscrisi sau situatii cand paturile erau suprapuse fara existenta avizului reprezentantului teritorial al Ministerului Sanatatii, abateri constatate in judetele Vaslui, Galati, Constanta etc.

O gradinita din judetul Constanta avea mobilier neadecvat categoriei de varsta. Scaunele aveau dimensiuni potrivite copiilor de la grupa mica iar mesele aveau o inaltime mai mare decat maximul admis (60 cm). Unele grupuri sanitare erau insuficiente sau erau necorespunzatoare (faianta desprinsa de pe pereti, lipsa sursei de apa calda, rezervorul wc-ului defect, lavoare uzate sau amplasate la aceeasi inaltime si nu diferentiat in functie de varsta copiilor). Mai mult, la o gradinita s-a constatat prezenta a 5 vase de wc turcesti, pentru adulti. Abateri constatate in judetele Mures, Vaslui, Iasi, Sibiu, Bucuresti etc.

Un alt punct important al controlului l-a constituit calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, comisarii ANPC descoperind alimente cu data durabilitatii minimale depasita (paste fainoase expirate de 3 luni, cascaval expirat de 7 zile, piept de pui dezosat expirat de 7 zile, faina alba expirata din 5.09.2010), lipsa documentelor de provenienta a alimentelor sau nerespectarea conditiilor de depozitare. Abateri constatate in judetele Harghita, Sibiu, Caras-Severin, Galati, Bihor, Mures, Arges, Tulcea, Neamt, Cluj, Bucuresti etc.

S-a mai constatat ca unele gradinite prezentau abateri privind dotarea blocurilor alimentare, respectiv: nerespectarea circuitului alimentelor si a veselei astfel ca fluxul tehnologic sa se desfasoare intr-un singur sens, dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru prepararea mancarurilor (instalatii frigorifice, utilaje, ustensile, vase uzate), dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru depozitarea alimentelor, lipsa calculului privind necesarul zilnic de calorii si substante nutritive pentru alcatuirea dietei copiilor, lipsa intocmirii foii zilnice de alimente, lipsa retetelor de preparare a alimentelor in unitatile cu bucatarii proprii, lipsa avizarii meniurilor de catre personalul medical din unitate. S-au depistat abateri si in ceea ce priveste spatiile de servire: vesela insuficienta, scaune si mese defecte. Abateri constatate in judetele Arges, Galati, Bihor, Neamt, Tulcea, Mures, Vaslui, Suceava, Satu Mare, Mehedinti, Covasna, Harghita, Bucuresti.

Au mai fost constatate abateri privind informarea consumatorilor: lipsa oricaror elemente de identificare-caracterizare pentru alimente utilizate ca materii prime sau ca atare, acestea fiind practic neetichetate; neafisarea la loc vizibil a listei-meniu cu preparatele care vor fi servite in ziua curenta sau liste-meniu ce nu contineau toate elementele necesare informarii clare si corecte, neinscrierea cantitatii nete/portie la mancarurile mentionate in lista-meniu. Astfel de abateri au fost constatate in judetele Cluj, Covasna, Gorj, Vrancea, Bistrita Nasaud, Neamt, Bihor, Caras-Severin, Buzau, Alba, Botosani, Suceava, Bacau, Timis, Salaj, Brasov, Constanta, Bucuresti, Vaslui, Giurgiu etc

Alte abateri
Comisarii ANPC au extins controlul si la unitatile de tip catering constatandu-se utilizarea de ustensile de bucatarie degradate, navete pentru painea neambalata murdare, spatiu frigorific cu uzura avansata, nerespectarea regimului termic impus de producator la depozitarea carnii, spatii frigorifice fara termometre si fara grafice pentru inregistrarea temperaturii, caserole pentru livrarea mancarii depozitate direct pe paviment, masina pentru transportul mancarii fara autorizatie de transport a produselor alimentare, utilizarea de cantare neverificate metrologic. Abateri constatate in judetele Covasna, Mures, Prahova, Constanta, Bucuresti etc.

Tot in aceeasi perioada au fost controlate 41 de camine studentesti, constatandu-se abateri la 19 dintre acestea. Au fost aplicate 18 avertismente si o amenda contraventionala in valoare de 3000 lei. Au fost constatate abateri ca: lipsa afisarii tarifelor de cazare sau lipsa actualizarii tarifelor (Bucuresti, Mures), lipsa efectuarii in perioada vacantei a lucrarilor de igienizare in camere si in partile comune (Bucuresti), mobilier necorespunzator (paturi, saltele, noptiere, dulapuri cu grad de uzura ridicat – Bucuresti), grupuri sanitare igienizate necorespunzator (Bucuresti), curatenie deficitara, pereti cu zugraveala exfoliata, chiuvete nefunctionale, faianta sparta, vase de wc fara capac (Mures) etc.