O ordonanta de urgenta clarifica reintegrarea la serviciu a angajatilor care revin la lucru dupa concediul de crestere a copilului. Iata ce drepturi ai conform noilor reglementari!

Noua dispozitie interzice angajatorilor sa te dea afara in primele sase luni cand revii la munca dupa concediul de cresterea a copilului. Mai mult, toata perioada in care vei sta acasa si te vei ocupa de cresterea si ingrijirea micutului iti va fi considerata vechime in munca. Daca vei aduce pe lume un copil dupa data de 1 ianuarie, inca de la inceput vei avea posibilitatea sa alegi cand te intorci la lucru pentru ca vor exista doua pachete de masuri. Conform primului pachet, poti sa revii din concediu dupa un an, primind o indemnizatie intre 600 de lei si 3.400 de lei, reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, sau te poti intoarce dupa doi ani, dar fara sa ti se plateasca al doilea an. Daca revii la lucru in primele 12 luni de concediu, statul iti va acorda o prima lunara in valoare de 500 de lei. Prima ti se va acorda din momentul reluarii activitatii, pana la implinirea a doi ani de la nasterea copilului. Mai exista un pachet optional care prevede durata indemnizatiei de doi ani cu o valoare cuprinsa intre 600 de lei si 1.200 de lei, dar fara prima de reintoarcere. Insa, vei fi obligat inca de la inceput sa alegi un singur pachet.
Poti reclama angajatorul daca nu-ti respecta drepturile
Legea il obliga pe patron sa-ti pastreze locul de munca, atat in perioada in care esti in concediu de crestere a copilului, cat si in primele sase luni de la reluarea activitatii. In cazul in care angajatorul nu iti respecta aceste drepturi, poti face o reclamatie catre Inspectoratul Teritorial al Muncii. Daca problema ta nu se va solutiona nici asa, poti inainta actiunea de judecata.

CANCAN