Să trăieşti fericit până la adânci bătrâneţi împreună cu persoana iubită nu este întotdeauna atât de uşor pe cât dau de înţeles finalurile de poveste. Din fericire, oamenii de ştiinţă au găsit câteva soluţii pentru a-ţi face viaţa de cuplu mai frumoasă

“Oamenii au mari dificultăţi în a menţine o relaţie apropiată. Intră într-o relaţie şi cred că lucrurile vor funcţiona de la sine, dar să-ţi dai seama cum să menţii vie pasiunea este o adevărată ştiinţă”, consideră Joyce Catlett, coautor al cărţii “Frica de intimitate”, citat de site-ul match.com.

Există însă soluţii, specialiştii fiind convinşi că poţi să ai o relaţie fericită dacă urmezi şase paşi simpli.

Fă-ţi puţin timp pentru romantism. “Chiar dacă îţi începi relaţia cu bomboane de ciocolată şi trandafiri, probabilitatea de a continua să faci acest lucru este, dacă ai un program încărcat, foarte mică”, este de părere psihoterapeutul american JoAnn Magdoff.

Cuplurile fericite sunt acelea care reuşesc să-şi construiască un mic moment romantic în cele mai neaşteptate împrejurări, în timp ce merg spre serviciu sau se ocupă de treburi casnice. Nu este nevoie de fapte măreţe, un simplu sărut sau un banal ţinut de mână te pot face fericit, cred psihologii citaţi de match.com.

Învaţă cum să te cerţi. Dacă ştii cum să gestionezi neînţelegerile apărute, ai toate şansele să trăieşti multă vreme în armonie împreună cu cel drag. Dar dacă tot ce faci este să-i închizi gura partenerului de cuplu atunci când te enervează, este foarte greu să reuşiţi să vă simţiţi îndrăgostiţi unul de celălalt. “Nu există relaţie fără neînţelegeri. Dar dacă există o înţelegere a faptului că partenerul poate să vă contrazică fără a fi atacat, veţi avea o relaţie cinstită cu discuţii deschise în loc de certuri”, spune David Wygant, autor al cărţii “Always Talk to Strangers”.

Ai grijă de hobby-urile tale. Cuplurile în care fiecare are hobby-urile lui au o viaţă mai frumoasă. Să te duci la înot în timp ce perechea ta este la fotbal cu băieţii nu este un semn că o luaţi pe căi diferite, spun psihologii. “E foarte atrăgător să fii independent câteodată. Acest lucru te face să ai o părere mai bună despre propria persoană şi să nu-ţi presezi atât de mult partenerul când sunteţi împreună”, spune Magdoff. Dacă faci lucruri care îţi fac plăcere, atunci nu-l mai obliga pe partener să fie el acela care trebuie să îţi asigure fericirea.

Faceţi lucruri împreună. Este extrem de important să aveţi proiecte comune şi să vă creaţi, în acest fel, o istorie a voastră. Puteţi merge împreună cu bicicleta în parc, schia împreună în vacanţe sau lua împreună cursuri de limbi străine. Faptul că reuşiţi să realizaţi ceva împreună îmbunătăţeşte chimia şi vă dă amintiri frumoase.

Nu lăsaţi atracţia sexuală să se stingă. Cuplurile cu o viaţă sexuală activă sunt acelea care au şi o chimie mai bună. Dacă simţiţi că pasiunea s-a stins, puteţi experimenta lucruri noi. “Din interviurile care tratează problema intimităţii la nivel fizic se desprinde ideea că cele mai fericite cupluri sunt acelea deschise la experimente”, susţine Joyce Catlett. Celor cărora nu le place să experimenteze, Catlett le sugerează să-şi facă timp pentru săruturile şi îmbrăţişările de bază, de care poate că au uitat de-a lungul vremii.

Admiraţi-vă unul pe celălalt. “Tre­buie să îţi observi partenerul, asta nu înseamnă că trebuie să-l pui să cânte şi să danseze pentru tine. Fii atent la lucrurile pe care le face în fiecare zi şi care îţi amintesc de ce îl consideri atât de special”, sugerează Magdoff. Şi, fireşte, este important să nu uiţi să îi faci partenerului complimente, pentru că admiraţia este cea mai puternică armă de seducţie: fiecare îşi doreşte să fie împreună cu cineva care îl crede grozav.

GANDUL