La 21 de ani de la Revoluţie, Adrian Sobaru recurge la un protest politic fără precedent, aruncându-se în gol în Parlament. În ciuda conotaţiilor care au încercat să i se dea gestului lui Adrian Sobaru, electricianul de la TVR care s-a aruncat la 23 decembrie de la unul dintre balcoanele ple­nu­lui Parlamentului, a fost clar un protest politic. Şi aceasta din cel puţin trei motive: a avut loc în Parlament, s-a petrecut exact în timp ce vorbea premierul Emil Boc şi a fost însoţit de me­saje cu conţinut politic. Astfel, după prezentarea moţiunii, imediat după ce premierul Emil Boc a mers la tri­bună pentru a se adresa plenului, Adrian Sobaru s-a urcat pe balustrada balconului de unde a strigat: “Boc! Aţi luat drepturile copiilor!”. Îm­brăcat cu un tricou pe care scria “Ne-aţi ciuruit/ Ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri/ Liberta­te!”, el le-a ară­tat parlamentarilor care îl urmăreau din sala de plen o bilă por­tocalie din cauciuc, cu nu­m­ă­rul 13, după care a plonjat efectiv către pu­pitrele acestora. Adrian Sobaru a că­zut de la o înălţime de aproximativ cinci metri şi s-a izbit, sub privir­i­le îngrozite ale senatorilor şi de­putaţilor, de un pupitru din sala de plen, la care nu stătea nici un parlamentar. Sobaru a fost preluat de echipaje SMURD şi internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu mai multe fracturi în special în zona feţei, urmând să fie operat cel mai probabil săptămâna aceasta.
Incidentul din Parlamentul Ro­mâ­niei a intrat în atenţia presei din mai multe ţări ale lumii, el fiind anun­ţat şi de cele mai importante agenţii de presă mondiale, cum ar fi France Presse, Associated Press sau Reu­ters. Publicaţii de prestigiu, cotidia­ne sau săptămânale, site-uri web specializate în ştiri, ediţii online ale di­ver­selor publicaţii sau site-uri ale unor posturi de radio sau de televiziune din Franţa până în Austria, din Bulgaria până în SUA, din Pakistan până în Marea Britanie au relatat incidentul din Parlament, subliniind că a fost vorba despre un gest clar de protest la adresa măsurilor de austeritate ale Gu­vernului. Euronews, Le Parisien, Le Nouvel Observateur, 20minu­tes.fr, Le Figaro, ITN News, BusinessWeek, New York Daily News, USA Today, Irish Times, Bloomberg, Telegraph, The Sun, National Post, BBC News, Sky News, Sofia Echo, Radio Free Europe/Radio Liberty, GulfNews, People’s Daily Online, Buenos Aires Herald, New York Magazine, Austrian Times, Independent, New Zealand Herald, Daily Mail, Mirror, Pakistan Times, Washington Post sunt doar câteva dintre site-urile, publicaţiile, posturile de ra­dio şi de televiziune, precum şi agen­ţiile de presă care au relatat des­pre gestul lui Adrian Sobaru, men­ţio­nând faptul că protestul acestuia a eclipsat votul de supravieţuire dat Guvernului Boc. Americanii de la Washington Post au simţit că protestul lui Sobaru aminteşte de Revoluţia din 1989, când 1.300 de oameni au murit, acesta fiind preţul pentru în­lăturarea comuniştilor de la pu­tere. Gazetarii americani amintesc că gestul extrem al angajatului TVR vine într-un moment în care românii comemorează evenimentele din Decembrie 1989.

“Un tip vesel şi echilibrat, un ex­traordinar coleg, care tot timpul intervenea să-şi ajute colegii”, aşa l-au descris colegii din TVR pe Adrian Sobaru. Aceiaşi colegi au declarat că l-au auzit în câteva rânduri pe Adrian Sobaru plângându-se din cauza pro­blemelor financiare, dar că în di­mi­nea­ţa zilei de joi a venit la serviciu şi a muncit ca de obicei, fără ca nimic să lase să ghicească tragedia ce avea să urmeze. Joi era liber, ar fi trebuit să ră­mână alături de cei mici, dar a cerut să meargă la filmarea din Parlament în locul unui coleg. “Adrian Sobaru a făcut acest gest din motive perso­nale. El nu avea probleme legate de lo­cul de muncă şi nici un fel de litigiu cu Televiziunea publică. El nu a fost afectat în drepturile sale salariale, dimpotrivă, TVR l-a sprijinit mate­rial în mod susţinut pentru pro­ble­mele de sănătate pe care le avea în fa­milie”, se arată şi în comunicatul tri­mis de Departamentul de comuni­care al Televiziunii Publice. La rândul ei, realizatoarea tv Lucia Hossu-Longin a vorbit despre colaborarea cu Adrian Sobaru într-o intervenţie tele­fo­nică la “Sinteza Zilei” de joi seară: “Adrian era specialist în lumini, a lu­crat la mine, la «Memorialul Du­re­rii», imediat după angajarea lui. Are 20 de ani de televiziune. În atâta vre­m­e nu s-a mai petrecut nimic de na­tu­ră să ne avertizeze în legătură cu starea lui de sănătate, era un om perfect sănătos, integru. În perioada aceea, când era foarte greu să filmezi la «Memorial», pentru că se filma în puş­cării, în condiţii grele, de frig, în mi­zerii, oamenii ne refuzau. Mă duceam la şeful lor şi îmi spuneau: un singur om vrea să lucreze cu dumneavoastră, Adrian Sobaru. Deci îi port o amintire extraordinară. Ne-am mai întâlnit de atunci şi la alte filmări”. 

“Ce s-a petrecut azi este o scenă atât de cumplită, încât nu mi se va şterge niciodată din suflet, din me­morie. Nu-mi aminteşte decât de cei din anii ’50, când se aruncau din ca­merele de anchetă, se aruncau pe geam pentru că nu mai suportau ce în­durau acolo. Sigur că la el este o acumulare categorică de exasperări, de disperări.” “În ultimii ani lucra pentru Jurnal, vedea cât de derizoriu e totul, ştia că el şi familia lui sunt lip­siţi de speranţă”, a mai precizat realizatoarea serialului “Memorialul Durerii” de la TVR. “M-a frapat că a strigat libertate când nu se mai simte nici o undă de libertate oricât am mima-o. Nu am mai auzit aşa un stri­găt din decembrie ’89″, a mai spus Lu­cia Hossu-Longin la Antena 3.
JURNALUL NATIONAL