Intervenţia unui consilier al premierului Boc a scos din bugetul de la Sănătate un milion de euro. Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea unui angiograf, aparat care va investiga şi corecta defectele cardiace ale copiilor internaţi la Spitalul Marie Curie

Istoria pe scurt: Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, proaspătă mamă, îşi duce copilul să-l trateze la spitalul Marie Curie. Află de la medici că se face un nou departament de cardiochirurgie şi că au nevoie de un aparat foarte scump.

Îl sună pe ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Aparatul ajunge în săptămâna Crăciunului. Un miracol de Crăciun? Sau un obicei al locului numit România, unde doar intervenţia unor demnitari importanţi deblochează lucrurile? Poate că, în final, nici nu mai contează, devreme ce rezultatul este “unul bun”, după cum spun reprezentanţii spitalului, care speră acum să salveze vieţile a mii de copii.

“Deci, se poate”

Când a aflat de la dr. Cătălin Cârstoveanu de la Spitalul Marie Curie că aici nu există nu angiograf, Andreea Vass l-a convins pe ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, să deblocheze fondurile în vederea cumpărării acestui aparat. Fără angiograf, nou înfiinţatul department de cardiochirurgie pediatrică existent aici nu ar fi fost complet.

Vass a ajuns la Marie Curie cu propriul copil, pe care îl tratează în spitalul bucureştean. A auzit de proiectul iniţiat de asociaţia “Inima copiilor” - secţia de cardiochirurgie - şi a decis să se implice pentru a contribui la salvarea vieţilor a sute de copii. Într-o discuţie cu oficialul de la Sănătate, ea a obţinut deblocarea unor fonduri , mai precis a sumei de 1 milion de euro, bani necesari achiziţionării unui angiograf performant, după cum ne-au relatat reprezentanţii spitalului. “Ne-am străduit să facem din ministerul Sănătăţii un partener. Şi se pare că deocamdată am reuşit”, a declarat pentru gândul Alex Popa de la “Inima Copiilor”. “Andreea Vass a intervenit pentru a contribui la ceva bun, iar ministerul a cooperat în acest sens. Noi vedem lucrurile în genul: < Deci, se poate>”, mai spune Popa.

Angiograful era un vis în urmă cu un an

De o săptămână însă, aparatul de 1 milion de euro, ultima piesă lipsă dintr-un proiect a cărui valoare se cântăreşte în vieţi salvate de copii - se află pe culoarele viitoarei secţii de Cardiochirurgie pediatrică, situată într-o aripă complet renovată a spitalului Marie Curie. Până pe 30 decembrie, angiograful va fi instalat şi funcţional într-o sală special dedicată lui, în cadrul laboratorului de cateterism. “Aici, zecilor de copii de români născuţi cu malformaţii cardiace li se va pune un diagnostic corect şi tot aici anumite defecte la inimă vor putea fi reparate”, explică dr. Cătălin Cârstoveanu, de la Marie Curie.

Dacă în urmă cu mai bine de un an medicul Cârstoveanu doar visa la un angiograf, şi acela recondiţionat şi achiziţionat din bani privaţi şi din sponsorizări, acum spune despre sine că este fericit. Se plimbă zilnic pe culoarele viitorului department de cardiochirurgie . Verifică orice colţ, orice perete şi pipăie cu mâna fiecare din cele 39 de cutii în care este împărţit aparatul care cântăreşte 3 tone. Angiograful nou nouţ, biplan, este adaptat pentru folosirea la copii deoarece permite reglarea nivelului de substanţă de contrast şi de radiaţie. Performant, aparatul va face ca intervenţiile pentru care va fi folosit să fie mai precise şi de scurtă durată. “Maxim o zi - două de internare”, spune dr. Cârstoveanu, mărturisind că un rol important în achiziţionarea aparatului îl are Andreea Vass.

Un department de peste 3 milioane de euro

La începutul lui 2011, departamentul de la Marie Curie - aşteptat de miile de copii români care au nevoie de ajutor, dar şi de medicii din Târgu Mureş, Cluj ori de la Fundeni, care salvează inimi - va fi funcţional şi se va desfăşura pe o suprafaţă de 700 mp din spital. Dotat cu o sală de cardiochirurgie, cu una pentru neurochirurgie şi cu două salaone de terapie intensivă, departamentul va dispune de secţie de sterlizare şi de un laborator de cateterism echipat cu angiograful Philips. Valoarea acestei secţii depăşeşte 3 milioane de euro, dar, mărturiseşte pentru gândul Alex Popa de la Inima Copiilor, “valoarea lui adevărată se va calcula însă, în curând, în vieţi salvate”.

Popa nu face estimări, nici dr. Cârstoveanu. Vor să vadă mai întâi primul copil operat aici şi să vadă echipa departamentului completă. “Minim 50 de oameni, spune dr. Cârstoveanu: 15 medici, 25 de asistente, 5 infirmiere. Dacă li se asigură posturi aici, ei vin”, povesteşte şeful secţiei ATI nou-născuţi şi numără pe degete doctorii care vor să salveze vieţi în România, la Marie Curie, renunţând la posturile lor din străinătate - Adrian Cruceanu, chirurg în Anglia, Cătălin Badiu, chirurg cardiolog la Munchen, Dragoş Predescu, cardiolog la Toronto, cardiologul Alin Nicolescu. “Mai sunt câţiva pediatri şi anestezişti, plus colegii noştri de la Târgu Mureş, care şi-au manifestat disponibilitatea de a ne ajuta”, conchide dr. Cârstoveanu.

INFO Ce este un angiograf

Aparat de investigaţie în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare, angiograful ajută la cercetarea minuţioasă a sistemului circulator din interior. Folosind o substanţă de contrast, pot fi vizualizate vase de până la un milimetru diametru. Investigaţia se face cu anestezie locală, tăietura măsoară sub 1 centimetru şi nu necesită sutură, iar bolnavul va trebui supravegheat doar 1-2 zile. De asemenea, cu ajutorul angiografului pot fi tratate afecţiuni coronare, blocaje, leziuni.

GANDUL