George Rusu, un român, în vârstă de 23 de ani, stabilit de şase ani în Canada, a primit medalia Carnegie pentru eroism, după ce, în noiembrie 2009, a salvat o femeie de atacul unui agresor care o ameninţa cu cuţitul, anunţă publicaţia Ottawa Citizen.

Românul, angajat al unui lanţ de magazine din Ottawa, a primit vestea că a fost premiat exact în ziua în care împlinea 23 de ani. “Sunt foarte bucuros că am primit acest premiu, este cea mai bună zi de naştere”, a povestit George, care s-a dus apoi imediat să-şi sune mama, care este încă în România. “Este foarte fericită pentru mine, a început să plângă”, s-a destăinuit George, jurnaliştilor.

În noiembrie 2009, Brenda Van Leyen, în vârstă de 47 de ani, a fost atacată cu un cuţit de fostul ei iubit, Claude Legare, în vârstă de 49 de ani. Atacatorul a înjunghiat-o pe femeie în stomac, în spate şi în gât. Rusu a auzit ţipetele femeii, a ieşit din magazinul în care lucra şi l-a imobilizat pe moment pe Legare. A fost însă şi el înjughiat, în piept. Românul a reuşit să fugă atunci în interiorul magazinului şi să apeleze Poliţia iar intervenţia sa a reuşit să-i salveze viaţa Brendei.

“Mă bucur că am putut salva viaţa cuiva. Viaţa mea nu s-a schimbat însă prea mult de la acel eveniment”, a povestit, modest, George Rusu.

Medalia Carnegie pentru eroism se acordă celor care şi-au riscat viaţa pentru a salva sau pentru a încerca să salveze viaţa unor alte persoane. “Cei premiaţi părăsesc o zonă în care sunt în siguranţă şi intră într-o arie de un pericol extrem. Îşi riscă viaţa”, a explicat Doug Chambers, directorul de afaceri externe al comisiei care acordă acest premiu.

erou-george_rusu

Alături de medalia care îi va aminti tânărului român toată viaţa faptul că a salvat viaţa unui om, acesta va primi şi un cec în valoare de 5.000 de dolari americani.

LIBERTATEA

VIDEO PRO TV