O organizatie a taticilor cere schimbarea abecedarelor actuale deoarece cuvintul “tata” apare de mai putine ori decit “mama”. “Inainte de a ridica pretentii, cred ca tatii ar trebui sa-si dea mai mult interes in ceea ce priveste educatia copiilor”, replica o invatatoare.

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (T.A.T.A.) cere Ministerului Educatiei sa schimbe abecedarele pe motiv ca, in acestea, cuvintul “tata” apare de mai putine ori decit cuvintul “mama”. “T.A.T.A. considera ca abecedarele autorizate de Ministerul Educatiei discrimineaza tatal, prezentindu-l drept un parinte de rang inferior. Asociatia tatilor solicita ministrului Educatiei sa determine modificarea continutului abecedarelor, pentru a pune in evidenta complementaritatea celor doi parinti si pentru a sublinia importanta egala a mamei si a tatalui in cresterea si educarea copilului. Tatal si demnitarul din fruntea educatiei nationale (n.r., ministrul Funeriu) are obligatia sa combata fenomenul discriminarii tatalui in unitatile de invatamint”, semnaleaza Bogdan Draghici, presedintele T.A.T.A., intr-un comunicat care poate fi consultat pe site-ul asociatiei, la adresa http://www.t-a-t-a.ro/.

“Nenorocire, iaca pe ce ne mai axam acum: discriminarea intre mama si tata! Inainte de a ridica pretentii, cred ca tatii ar trebui sa-si dea mai mult interes in ceea ce priveste educatia copiilor”, a punctat Violeta Moisa, invatatoare cu peste 30 de ani de vechime la catedra.

Nevoia de echilibru!

Alianta taticilor a analizat trei dintre abecedarele autorizate de Ministerul Educatiei si a ajuns la concluzia ca, in timp ce cuvintul “mama” apare, in total, pe 45 de pagini, cuvintul “tata” se regaseste doar pe 13. Pe linga diferenta in ceea ce priveste frecventa cu care apar cele doua cuvinte, nemultumirea taticilor este legata si de ordinea in care sint invatate acestea. In timp ce cuvintul “mama” este mentionat prima data in lectia dedicata literei a, cuvintul “tata” este mentionat abia spre sfirsitul abecedarului. Pentru echilibru, Alianta taticilor doreste ca cele doua cuvinte sa apara in lectii consecutive sau pe aceeasi pagina. T.A.T.A considera ca este necesara schimbarea abecedarelor din prezent, intrucit acestea ar cultiva o mentalitate retrograda, si anume ca tatii se preocupa mai putin de ingrijirea si educatia copiilor.

“Sint situatii cind taticii intra in concediu de crestere a copilului, iar eu cunosc personal familii in care rolul tatalui este foarte important. Conceptiile ca in timpul liber tatii stau mai mult la televizor, de regula la meciuri, sau citind presa, sint depasite. Si eu am observat ca in abecedare apare de mai multe ori cuvintul «mama» decit «tata» si cred ca se impune o schimbare in acest sens, astfel incit cei doi parinti sa fie reprezentati in aceeasi masura. In conditiile in care noua Lege a Educatiei prevede niste modificari a curriculei si implicit a manualelor, cred ca poate fi luata in calcul propunerea celor de la T.A.T.A.”, e de parere Iulian Cristea, inspector pentru invatamintul primar.

Psihopedagogii scolari considera ca cererea celor de la T.A.T.A. este indreptatita, dar ca acestia ar trebui sa realizeze o analiza mai aprofundata a manualelor. “Este necesara o prezentare echitabila a rolurilor celor doi parinti in educatia si ingrijirea copiilor. Ca principiu, ce solicita dumnealor e in regula. Cred insa ca ar trebui sa analizeze in ansamblu manualele scolare si ceea ce se studiaza la scoala, pentru a vedea ca este posibil ca lucrurile sa se echilibreze. La virsta de 6-7 ani, e oarecum firesc ca mama sa fie pionul principal”, a precizat Manuela Vlasie, psihopedagog al Scolii “B.P. Hasdeu” din Tatarasi.

Propunerea T.A.T.A a provocat reactii de surpriza in rindul invatatorilor. “Eu predau de 33 de ani la clasele primare, am prins tot felul de abecedare, dar niciodata nu m-am gindit ca ar fi discriminatorii la adresa tatilor. Si nici nu am auzit pe nimeni sa se plinga de asta, macar in gluma. Chiar o sa numar sa vad daca exista diferente mari”, a spus Valerian Anita, invatator la Scoala din Tatarusi.

“Noi, invatatorii, lucram mai mult pe fise, abecedarele sint mai mult auxiliare. Nu mi-am pus niciodata problema ca in acestea cuvintul «mama» apare de mai multe ori decit «tata». Pina la urma, primul cuvint pe care il invata copiii, de cind lumea si pamintul, e «mama». In plus , daca invatatorului nu ii convine, poate sa treaca «tata» in fisa de lucru de cite ori vrea el”, a adaugat Daniel Pasaniuc, invatator la Scoala Manastirea.

 

De cealalta parte, invatatoarele cred ca tatii nu au motive sa se plinga de modul in care sint “reprezentati” in abecedare. “In abecedarul cu care lucrez eu, aparut la Editura Ana, cele doua cuvinte apar in egala masura. Sincer, nu cred ca este nevoie sa se schimbe abecedarele in aceasta privinta. Tata are o lectie intreaga, la litera t, dar apare si la litera p, fiind de meserie padurar. Compensatoriu, avem in abecedar o poezie de Ziua mamei”, a mentionat Ioana Necoara, invatatoare la clasa I, in cadrul Scolii “B.P. Hasdeu”.

Alte invatatoare nu vad nici un pericol in faptul ca “mama” si “tata” nu apar de tot atitea ori in abecedare. “Atasamentul si comportamentul copiilor fata de parinti este influentat de ceea ce vad la acestia, acasa, si nu de niste cuvinte, prin faptul ca le punem de doua sau trei ori mai mult in abecedar”, a adaugat o alta invatatoare, care a dorit sa ramina anonima.

ZIARUL DE IASI