Viitorul nu-ţi este influenţat de lecţiile de vioară şi nici de câte limbi străine ştii. Studiile arată că încurajările din copilărie şi numărul cuvintelor pe care le auzi când mergi de-a buşilea sunt cele care-ţi modelează reuşita. În timp ce un copil de 3 ani născut într-o familie bogată aude în medie 500.000 de încurajări şi 80.000 de avertismente, în cazul unuia cu părinţi săraci raportul este invers

Cât de mult contează deciziile părinţilor? Cei mai mulţi adulţi cred că orice gest părintesc pe care îl fac - de la grija zilnică pe care o poartă copiilor până la alegerea unui joc video - le va influenţa odraslelor profund viitorul. Copiii sunt ca un lut moale, iar noi suntem sculptorii. Totuşi, în teste care măsoară multe trăsături, pornind de la inteligenţă până la autocontrol, puterea mediului familial păleşte în comparaţie cu puterea genelor şi a grupurilor cu trăsături comune. Ne-am putea crede sculptori, însă lutul deja s-a întărit.

Un nou studiu sugerează că ambele metafore ar putea fi adevărate. Care dintre ele este mai relevantă depinde de statutul economic al familiilor, scrie The Wall Street Journal, care porneşte de la o cercetare publicată în Psychological Science. Aceasta analizează datele obţinute de cercetătorii a două universităţi americane care au testat 750 de perechi de gemeni, cărora le-au testat abilităţile mentale la vârsta de 10 luni, reluând cercetarea când aceştia au împlinit 2 ani. Studiind performanţele gemenilor identici comparativ cu ale gemenilor fraternali, oamenii de ştiinţă au putut determina importanţa relativă a unor factori precum moştenirea genetică şi mediul familial.

Deoarece copiii proveneau din familii care acopereau întregul spectru socio­economic, s-a putut vedea şi cum averea a influenţat rezultatele testului. Când li s-a testat abilitatea mentală la vârsta de 10 luni, mediul familial a fost un factor variabil, pe fiecare palier social. Când s-a reluat testarea la vârsta de 2 ani, rezultatele au fost total schimbate. La copiii provenind din familii sărace, alegerile părinţilor chiar au contat. De fapt, cercetătorii au estimat că mediul familial este responsabil pentru aproximativ 80% din variaţia individuală a abilităţii mentale la copiii în vârstă de 2 ani născuţi în familii sărace. Efectul geneticii însă a fost neglijabil.

Un rezultat diferit s-a înregistrat la gemenii de aceeaşi vârstă proveniţi din familii înstărite. Pentru aceşti copii, genele au determinat în primul rând performanţa, fiind responsabile de aproape de 50% din variaţiile în privinţa abilităţilor mintale. Mediul casnic a venit de departe pe locul doi. Pentru părinţi, corelaţia pare să fie clară: cu cât creşte averea, alegerile adulţilor joacă un rol mai mic în a determina abilitatea mintală a copiilor lor.
Avantajele banilor

Copiii proveniţi din familii bogate obţin toate avantajele pe care banii le pot cumpăra, de la lecţii de muzică la meditatori pentru colegii. Părinţii ar putea însă să uite de detalii precum ce e mai bine pentru copil să studieze - pian sau vioară - deoarece oricum sunt insignifiante. Bloggerul Razib Kahn scrie că “chiar dacă scoţi variaţia de mediu familial rămâne cea genetică”. Aceste rezultate arată inegalităţi de dezvoltare surprinzătoare care se instalează rapid, astfel încât capacitatea mentală a unui copil de 2 ani poate fi profund afectată de starea socio-economică a părinţilor lui. Ca rezultat, potenţialul lor genetic este ţinut pe loc. Deşi acest studiu nu speculează cauzele acestor diferenţe de clasă, cercetările anterioare au fost axate pe un cumul de factori precum bagajul variat de cuvinte folosit în discuţiile cu copilul (mai multe cuvinte duc la un scor mai mare la testări), numărul de cărţi din casă, dar şi raportul dintre remarcile de încurajare şi descurajările sau avertismentele pe care cel mic le primeşte. La vârsta de 3 ani, copiii din familiile bogate primesc în medie 500.000 de încurajări şi 80.000 de avertismente. În cazul copiilor cu părinţi săraci raportul este invers.

Aceste statistici i-au făcut pe mulţi cercetători să sublinieze importanţa creării unui mediu cât mai bun pentru copiii săraci încă de la o vârstă fragedă. Laureatul cu Nobel James Hackman pledează pentru creşterea investiţiilor în educaţia preşcolară, dar noua cercetare arată că intervenţia trebuie să se realizeze cât mai devreme. Un exemplu îl reprezintă “baby colegiul” - precum cel existent în Harlem, care încearcă să-i echipeze pe cei deveniţi de curând părinţi cu diferite abilităţi parentale. Eliminarea acestei inegalităţi în primii ani de viaţă ar duce la crearea uneia noi, determinată de genetică, dar, într-o astfel de lume, copiii ar putea fi lăsaţi să se apropie de potenţialul lor mental, fără a fi constrânşi de greşelile sau de nivelul financiar precar al părinţilor.

GANDUL