Doi psihiatri, soţ şi soţie, Sylvia R. Karasu şi T. Byram Karasu, semnează „Arta menţinerii căsniciei”, publicată acum în variantă românească la Editura Trei (Colecţia Psihologie Practică). „După extaz, spălatul rufelor”, spune o vorbă zen citată în acest volum.
Pornind de la exemple culese din viaţa clienţilor pe care i-au întâlnit în activitatea de zi cu zi, cei doi autori urmăresc aspectele problematice ale unei căsnicii, de la transformările pe care le presupune oficializarea unei relaţii până la sensurile multiple ale conceptului de căsătorie: „Este o carte despre simţul căsătoriei, adică viaţa conjugală, viaţa de după nuntă. Este despre diferenţele psihologice dintre bărbaţi şi femei, care fac căsătoria atât de solicitantă”, spun psihiatrii.
casnicia-intoarsa-pe-toate-partile
Cele nouă părţi ale volumului invocă referinţe din literatura de specialitate pornind de la cazuri concrete, analizând tipurile de relaţii şi jocurile de putere sau comunicarea, dar şi sexul, copiii şi vârstele pe care le au partenerii. De asemenea, nu sunt pierdute din vedere referinţele la relaţiile între parteneri de acelaşi sex şi elementele specifice acestor căsnicii.
„Este bine să ne împăcăm cu noi înşine, cu cei dragi şi cu însăşi natura căsătoriei. Nu trebuie întotdeauna să ne dorim să fim altcineva sau să fim împreună cu altcineva. Astfel de lamentări frustrante nu fac decât să ne lase nemulţumiţi cronic. Nu există căsătorie perfectă, aşa cum nu există nici persoana perfectă”, susţin cei doi autori.

50% este procentul căsniciilor care se încheie cu divorţ.

RING, 9 august 2011

“Arta menţinerii căsniciei” (Sylvia R. Karasu, T. Bryam Karasu – Editura Trei, 2011) este o carte despre viaţa conjugală care începe o dată cu încheierea nunţii, despre diferenţele psiholo­gice şi biologice dintre bărbaţi şi femei, care fac căsătoria atât de solicitantă. Cine nu doreşte să afle cauzele pentru care pasiunea e în pericol să pălească în decursul căsătoriei, felul cum hormonii exacerbează comportamentul şi cum mintea noastră ne zăpăceşte uneori? Exemple clare, care sunt presărate pe parcursul cărţii, fiind “sarea şi piperul” ei, ilustrează cum sarcinile, naşterile şi creşterea copiilor mici şi a adolescenţilor împing de atâtea ori o căsnicie spre dezastru şi cum stresurile care apar la mijlocul vieţii, de pildă din cauza aventurilor amoroase şi a bolilor, contribuie la dezbinarea soţilor. Este, de fapt, o carte care transmite mijloacele esenţiale pentru arta atât de subtilă a menţinerii căsniciei.

Dar cine sunt autorii? Dr Sylvia R. Karasu este profesor de psihiatrie la Weill Medical College of Cornell University şi medic psihiatru la New York Presbyterian Hospital.

Dr T. Byram Karasu este cadru universitar şi preşedinte al Departamentului de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la Albert Einstein College of Medicine şi psihiatru-şef la Montefiore Medical Center. Cei doi sunt căsătoriţi de peste trei decenii.