Violenţa fizică nu este singurul tip de agresiune la care un copil poate fi supus la şcoală. Injuriile, poreclele sau refuzul altor elevi de a comunica sau a se juca cu el pot avea efecte la fel de grave.

Micile răutăţi dintre copii sunt adesea ignorate de părinţi. În realitate, micuţii sunt expuşi fenomenului de bullying (comportament de hărţuire cronică). În cazul băieţilor apar acte de violenţă fizică, porecle, deposedare de bunuri, distrugerea proprietăţii victimei sau îmbrâncirea. Între fete, agresiunile constau în porecle, izolare socială a victimei, bârfe şi împrăştierea de zvonuri false.

Efectele sunt pe termen lung
„Bullyingul înseamnă a conduită constantă de a produce suferinţă fizică şi psihică unui copil de către un alt copil sau grup. Efectele sunt pe termen lung pentru că le afectează victimelor încrederea în ceilalţi. Ajung să se teamă de interacţiuni, ceea ce le poate afecta viaţa socială în viitor. Am văzut adulţi care păstrează şi etichete din perioada şcolară, copii care erau supraponderali şi care acum petrec o oră într-un magazin şi se uită câte calorii are fiecare aliment de teamă să nu ia în greutate”, ne-a explicat Andrei Chişcu, psiholog clinician şi psihoterapeut la Centrul de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copii.

”Studiile arată că elevii care au o experienţă repetată de victimizare sunt mult mai predispuşi către depresie, au stimă de sine scăzută şi alte probleme de sănătate mentală.”, Andrei Chişcu, psiholog

A pierdut un an pentru că râdeau de el

Hărţuirea în mod constant poate duce până la refuzul unui copil de a mai merge la şcoală. „Am avut un copil de clasa a IX-a care a pierdut un an pentru că la începutul şcolii copiii râdeau de el pentru că era mai timid, mai retras. Îl agresau constant, chiar au pus pe internet un film în care îşi băteau joc de el. Copilul ajunsese foarte frământat, şi îi era foarte teamă să se ducă la şcoală, iar după vreo zece zile de astfel de tratament chiar nu s-a mai dus. Am lucrat cu el şapte luni, iar anul următor a mers din nou la şcoală. Practic, dacă nu era tratat, el nu mai termina studiile deşi avea un bun potenţial. Anul următor a mers la olimpiade, unde a obţinut rezultate bune, şi a fost chiar selectat la un grup de teatru,” ne-a povestit psihologul.

Atenţie la comportamentul copilului
De cele mai multe ori, copiii care sunt agresaţi la şcoală evită să le spună părinţilor problemele lor, din diferite motive. Totuşi, există o serie de semne care arată că el este victima unei astfel de agresiuni. În primul rând, copilul are schimbări bruşte de atitudine, devenind chiar şi acasă mai introvertit. De asemenea, în timp, el va ajunge să arate tristeţe sau chiar frică atunci când pleacă spre şcoală. Părinţii care observă astfel de schimbări trebuie să vorbească cu cel mic, să determine dacă este victima unei astfel de agresiuni, şi apoi, cu ajutorul profesorilor şi a conducerii şcolii, să rezolve aceste probleme.
„Un copil hărţuit ajunge în unele cazuri să aibă probleme gastrice, dureri de stomac, de cap şi chiar teamă excesivă faţă de viitor, familie sau starea de sănătate.”, Andrei Chişcu, psiholog

RING