Dirijorul şi pianistul în vârstă de 69 de ani, al cărui singur profesor a fost tatăl său, a povestit într-o conferinţă de presă din cadrul Festivalului „George Enescu“, că era un copil „neastâmpărat“. Într-un sacou albastru închis, Daniel Barenboim, de origine israeliano-argentiniană, care este directorul muzical al orchestrei Staatskapelle Berlin, a vorbit ieri despre importanţa muzicii în şcoli.

Daniel Barenboim a dat şi o cheie a stilului său şi a vorbit despre relaţia cu tatăl lui, de origine evreiască, cu care a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani. Tatăl i-a fost singurul profesor. „A fost o relaţie dificilă pentru el”, zâmbeşte muzicianul. „Eram un copil tare neastâmpărat. Erau elevi care repetau, şi repetau, şi repetau. Dar tata mi-a spus: «Nu, opreşte-te şi ascultă muzica, întreabă-te de ce pasajul ăsta trebuie să se audă încet, iar celălalt mai tare şi, mai ales, pentru cât timp!». Tata m-a învăţat să gândesc.”

Despre importanţa muzicii, Barenboim a punctat: „Muzica ar trebui studiată în şcoli, elevii ar trebui s-o înveţe aşa cum învaţă geografia sau literatura. Azi discutăm doar despre simptome: simptomele problemelor economice, culturale… Dar nu ne întrebăm ce putem învăţa din muzică, ce legătură există între muzică şi sensibilitate”.

Daniel Barenboim s-a născut la 15 noiembrie 1942, la Buenos Aires. A debutat ca pianist la vârsta de 7 ani. A dirijat cele mai importante orchestre simfonice europene şi americane. A fondat, în 1999, West-Eastern Divan Orchestra, cu tineri muzicieni arabi şi israelieni. A câştigat şapte premii Grammy. A fost căsătorit cu violoncelista Jacqueline du Pré care a murit în 1987, fiind diagnosticată cu scleroză în plăci. În prezent, este căsătorit cu Elena Başkirova, cu care are doi fii: David Arthur şi Michael. Deţine din 1992 funcţia de director muzical general al orchestrei Staatskapelle Berlin, iar în 2000 orchestra l-a ales ca dirijor pe viaţă. Cu o tradiţie de aproape 450 de ani, Staatskapelle Berlin este una dintre cele mai vechi orchestre din lume. Barenboim este, de asemenea, dirijor principal invitat la Scala din Milano. În anul 2002 a primit şi cetăţenia spaniolă, iar din ianuarie 2008 deţine şi paşaport palestinian.

ADEVARUL