Bărbaţii care au copii prezintă mai puţine riscuri de a muri din cauza unei boli cardiace, comparativ cu cei care nu devin părinţi. Aceasta este concluzia celui mai important studiu realizat până acum asupra legăturii dintre paternitate şi mortalitate masculină.

sara

Studiul, citat de Associated Press, a fost realizat de mai multe universităţi americane în colaborare cu Asociaţia americană a vârstnicilor şi Guvernul federal american. Cercetările au fost efectuate pe un lot de 138.000 de bărbaţi.

Studii anterioare au demonstrat că speranţa de viaţă a bărbaţilor este influenţată pozitiv de prieteni, căsătorie sau chiar un animal domestic. În acelaşi fel, şi copiii pot constitui pentru bărbaţi un bun motiv de a avea grijă de sănătatea lor. De la această premisă au pornit autorii studiului. Astfel, au ajuns la o concluzie importantă. Paternitatea îi protejează pe bărbaţi de boli cardiace, dar în acelaşi timp bărbaţii au nevoie de gene puternice pentru a concepe copii. Sterilitatea este asociată cu o vulnerabilitate genetică ce poate avea consecinţe asupra inimii, potrivit cercetătorilor.

„Există din ce în ce mai multe dovezi că infertilitatea masculină este un semnal de alarmă privind sănătatea bărbatului”, a explicat doctorul  Michael Eisenberg, profesor de urologie la Universitatea Standford, coordonatorul studiului.

Scăderea nivelului de testosteron care duce la infertilitate poate antrena scăderea colesterolului bun (HDL-colesterol), care este un factor-cheie în dezvoltarea bolilor de inimă, a explicat la rândul său doctorul Robert Eckel, fost preşedinte al Asociaţiei Americane de Cardiologie, în prezent profesor la Universitatea Colorado.

Autorii studiului au declarat că au făcut tot posibilul pentru ca rezultatele cercetărilor să fie cât mai obiective. Ei au studiat dosarele a peste 500.000 de membri cu vârste peste 50 de ani ai Asociaţiei americane a vârstnicilor. Subiecţii au participat la diverse anchete începând din 1990. De-a lungul timpului au selectat 137.903 bărbaţi cu o stare bună de sănătate. 92% dintre aceştia au devenit părinţi. După 10 ani, 10% dintre participanţi au decedat. Cercetătorii au calculat în cazul acestora rata de mortalitate în funcţie de numărul copiilor şi de factorii de risc cardiovasculari. Astfel au aflat că bărbaţii care nu au avut copii prezentau cu 17% mai multe riscuri de deces prin boli de inimă decât cei care au devenit părinţi.

JURNALUL NATIONAL