Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. saluta prima custodie comuna veritabila incuviintata de Justitia romana la Tribunalul Bucuresti, de la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil. Dupa ani de eforturi sustinute. T.A.T.A. a reusit sa convinga Parlamentul Romaniei sa reglementeze asa-numita CUSTODIE COMUNA, astfel incat “după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel. EXERCITAREA AUTORITATII PARENTALE IN COMUN POST-DIVORT a devenit regula, in timp ce CUSTODIA UNICA ramane doar exceptia. In felul acesta, tatii discriminati anterior si de lege si de justitie, care pierdeau aproape automat procesele de incredintare privind copilul, chiar daca dovedeau calitati parentale exceptionale, pot de la 1 octombrie 2011 sa fie confirmati si de justitia romana drept parinti suficienti de buni pentru a se ocupa de cresterea si de educarea minorilor si pentru a performa in plan parental in interesul superior al propriilor copii. Fenomenul discriminarii tatalui in justitie, in scoala, in spital va fi astfel mai usor de combatut de Alianta T.A.T.A. si de forurile competente.

Luni, 3 octombrie 2011, la Tribunalul Bucuresti a avut loc o sedinta de judecata istorica, in cadrul careia instanta a incuviintat IN PREMIERA in Romania o asa-numita custodie comuna conform prevederilor Noului Cod Civil, intrat in vigoare de la 1 octombrie. Cei doi parinti aflati in litigiu au prezentat judecatorilor o tranzactie incheiata intre parti la data de 30 septembrie 2011, iar instanta a stins litigiul prin consfintirea acelei tranzactii, care este postata INTEGRAL pe pagina web a T.A.T.A. (WWW.T-A-T-A.RO). Tatal este membru al T.A.T.A., fiind un suporter al custodiei comune.

Astfel, “parintii exercita autoritatea parinteasca cu privire la minori impreuna si in mod egal, numai cu respectarea interesului superior al copiilor, cu respectul datorat persoanei acestora si ii asociaza pe copii la toate deciziile care ii privesc, tinand cont de varsta si de gradul lor de maturitate”. Conform deciziei civile, ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori, avand dreptul si indatorirea de a creste impreuna minorii, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lor fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestora, potrivit propriilor convingeri, insusirilor si nevoilor copiilor.

Tranzactia statueaza ca “parintii au indatorirea de a creste minorii in conditii care sa asigure dezvoltarea lor fizica, mentala, spirituala, morala si sociala in mod armonios. In acest scop, parintii sunt obligati:

• Sa coopereze intre ei, dar si cu minorii si sa le respecte viata intima, privata si demnitatea;
  • Sa se informeze reciproc si util cu privire la orice eveniment sau actiune care priveste minorii, fiecare parinte pentru timpul petrecut singur cu minorii, informatii care, daca nu ar fi communicate celuilalt parinte, ar afecta exercitarea comuna a autoritatii parintesti;
  • Sa prezinte si sa permita informarea si lamurirea minorilor despre toate actele si faptele care i-ar afecta si sa ia in considerare opinia acestora, tinand cont de varsta si de gradul lor de maturitate;
  • Sa ia toate masurile necesare pentru protejarea si realizarea drepturilor minorilor;
  • Sa coopereze cu persoanele fizice si juridice cu atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a minorilor.

Cele doua parti au stabilit ca “masurile disciplinare nu pot fi luate de parinti decat cu respectarea demnitatii copilului, fiind interzisa luarea unor masuri precum si aplicarea unor pedepse fizice de natura a afecta dezvoltarea fizica, psihica sau starea emotionala a copiilor”. Parintii agreeaza prin tranzactie ca “minorii sa nu fie supusi niciunei forme de abuz emotional, fiecare dintre parinti avand obligatia de a sprijini relatia acestora cu celalalt parinte”.

Tatal si mama sunt obligati sa dea intretinere minorilor, asigurandu-le cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea profesionala (obligatie de intretinere in natura), fiecare parinte pentru partea sa de program. Textul integral al tranzactiei din instanta este postat la http://www.t-a-t-a.ro/ .

Cei doi minori care au varstele de 6 si de 8 ani (baiat si fata) vor locui la parintii lor astfel:

· Exclusiv vacante sau sarbatori legale, de pe data de 1 pana pe data de 15 ale fiecarei luni, inclusiv, cu parintele caruia ii revine prima jumatate a lunii pentru tot anul in curs, iar de pe data de 16 pana in ultima zi calendaristica a fiecarei luni, inclusiv, cu celalalt parinte caruia ii revine a doua jumatate a lunii.

· Se stabileste ca anii impari sa fie cei in care minorii isi petrec prima jumatate a fiecarei luni cu tatal lor, iar anii pari sa fie cei in care minorii isi petrec a doua jumatate a fiecarei luni cu tatal.

· Se stabileste ca ora de schimb al domiciliilor minorilor sa fie ora 12 la pranz in cazul zilelor nelucratoare, iar pentru zilele lucratoare, parintele care isi incheie jumatatea de luna cu copiii ii duce pe acestia la ora de incepere a programului de la scoala, asa precum parintele care isi incepe jumatatea de luna ii preia pe acestia la ora de sfarsit a programului de scoala (after-school).

· Vacantele se impart in doua parti egale, prima parte fiind petrecuta de minori cu parintele la care se aflau in prima zi de vacanta prin programul de alternanta bi-saptamanala a anului scolar.

· Zilele de nastere si onomastice ale copiilor vor fi sarbatorite la domiciliul parintelui la care acestia se aflau la data cu pricina sau intr-un loc organizat public in cazul in care celalat parinte reclama acesta, astfel incat ambii parinti sa poata participa la evenimente.

T.A.T.A. face apel la toti taticii discriminati si jigniti de justitia romana in trecut sa solicite acordarea custodiei comune pentru copiii lor si sa apeleze la MEDIATOR, pentru ca MEDIEREA va fi folosita foarte des pentru solutionarea rapida si amiabila a acestor litigii.

Chiar Presedintele T.A.T.A., taticul Bogdan Draghici, i-a propus fostei sotii, medicul oftalmolog Angela Popa, ca impreuna sa exercite autoritatea parinteasca cu privire la fiica lor, Alexandra, in varsta de 7 ani, conform Noului Cod Civil. In prezent tatal are custodia fetitei, iar mama nu a solicitat justitiei un program de legaturi personale parinte-copil. In felul acesta, litigiile inter-parentale ar inceta, iar interesul superior al copilei ar fi protejat, fiind evitata traumatizarea ei.

Tatal Alexandrei a fost promotorul legiferarii custodiei comune in perioada 2007-2009, atunci cand fetita sa a fost incredintata mamei in ciuda probatoriului din dosarul de divort si a legaturii afective exceptionale dintre tata si fiica. Dupa ani de procese civile si dupa ce copilului i s-a interzis total de catre familia materna sa mai revina la domiciliul tatalui, sa-i mai vada pe membrii familiei paterne, fiind suprimate toate tipurile de comunicare, liderul T.A.T.A. a obtinut reincredintarea fetitei, adica o custodie unica, in luna martie 2011. In luna mai 2011, dupa ce copila a fost readusa in Romania de la Chisinau de catre mama sa, autoritatile competente au reusit sa puna sentinta civila in executare silita, iar copila a revenit in bratele taticului ei dupa 3 ani si 4 luni de absenta. In prezent, Alexandra este perfect reintegrata in mediul familial patern, a inceput cursurile clasei I, fiind colega de banca si de scoala cu surioarele ei, manifestandu-si ferm dorinta in fata psihologilor si a magistratilor de a ramane in familia tatalui si de a mentine legaturile personale cu mama ei.
Informatii suplimentare se pot obtine la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, de pe pagina web a T.A.T.A.
http://www.t-a-t-a.ro/ .

Textul integral al tranzactiei privind CUSTODIA COMUNA