Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. a preluat in primavara anului 2011 cazul socant al unei mame, care nu era lasata de fostul sot si de familia acestuia sa mentina legaturi personale cu propriul copil. Aceasta se lupta de aproape patru ani cu fostii socri din Rm.Valcea, sotii Cristache si Georgeta Ristea, si cu fiul acestora, Ristea Stefan Cristian, deoarece ii sechestrasera practic fiica si chiar ii interzisesera sa-si vada copilul.
Drama teribila a mamei si a copilului a fost mediatizata in 2011 si a adus in prim-plan o familie influenta nu numai in jud. Valcea, care-si ascundea cu mare grija activitatea infractionala. Faptul ca Ristea jr. se lauda cu faptul ca familia sa facea legea in Valcea si ca putea obtine “indulgentele” autoritatilor publice si justitiei din zona, faptul ca acelasi parinte iresponsabil etala o opulenta nejustificata de veniturile oficiale ale familiei sale, faptul ca Alianta T.A.T.A. a dus in prim-plan ororile si abuzurile familiei Ristea, toate acestea au atras in sfarsit atentia celor in drept sa-i aduca pe infractori in fata unei justitii deparazitate de influenta familiei penale.
ristea-cristache
In octombrie 2011 a explodat in sfarsit bomba penala, iar Directia Nationala Anticoruptie a demascat public o retea de infractori, care deturna fondurile europene accesate de Ministerul Muncii catre buzunare private coordonate de directorul Cristache Ristea din cadrul Agentiei Nationale de Ocupare si de Formare Profesionala (ANOFM).
ristea-si-bian
A fost retinut in urma unui flagrant chiar presedintele ANOFM, secretarul de stat Silviu Bian, insa “creierul” actiunii, directorul Ristea, a ramas in libertate, fiind insa trimis in judecata pentru acte de coruptie alaturi de complicii denuntati de acesta. In ziua flagrantului, sambata, 15 octombrie 2011, mama copilului a fost din nou la poarta “shogunului” Ristea, stiind ca este aniversarea fostului socru si sperand ca i se va permite sa-si vada fiica. Sarbatoritul era la Rasnov si comitea fapte penale, fiind in sfarsit dovedit de DNA pentru complicitate la luare de mita.
Începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, judeţul Braşov se derulează două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene şi intitulate „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare - PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România - ICAR”, pentru care a fost alocată finanţarea maxim admisă, în cuantum de cinci milioane de euro pentru fiecare proiect, din Fondul Social European (FSE).
cnfppp
În perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, directorul Ristea Cristache din Rm.Valcea a strans ilegal suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 de euro) şi 22.000 de euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR, sub forma unei “dijme” sau “taxe de protectie”. Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră (SC CROWNFORD SRL) în cadrul acestor proiecte.
SCHEMA RISTEA era simpla si eficienta, permitand colectarea ilegala a unor sume uriase de la expertii angajati in cadrul proiectelor cu finantare europeana. Inculpatul Ristea Cristache racola de regula someri dar si afini sau vechi prieteni, pe care ii incadra ca experti sau monitori extrem de bine platiti. Veniturile lunare ale acestora ajungeau si la 60.000 de lei noi (cca 15.000 euro), din care Ristea isi oprea intre 50% si 90%, fara a avea practic nici o temere ca va fi denuntat de niste fosti someri sau de oamenii sai de casa.
ristea
Se pare ca directorul Cristache Ristea a primit un pont conform caruia era avertizat ca se strangea latul DNA si ca era pe punctul de a cadea in plasa anchetatorilor. Si-a trimis feciorul si nepoata in Germania, acolo unde se deruleaza de altfel afacerile familiei Ristea cu banii castigati in Romania. A incercat apoi sa intoxice chiar DNA-ul, aruncand vina asupra presedintelui ANOFM si aratand chiar ca sumele uriase de bani se duceau integral la sefii sai din Ministerul Muncii. S-a oferit chiar sa coopereze cu DNA, fiind de acord sa adune probe necesare inculparii superiorilor sai din ANOFM si avand chiar o tentativa de a incrimina chiar PDL (prin secretarul general IOAN OLTEAN) drept beneficiar al spagilor uriase colectate de la subalternii sai.
Infractorul RISTEA era insa teribil de incomodat de demersurile disperate ale fostei nurori si ale Aliantei T.A.T.A., care ii si adusesera activitatea infractionala sub lupa celor in drept sa-l prinda in sfarsit. Vila familiei Ristea din cartierul Raureni din Rm.Valcea s-a transformat ani de zile in CASA ORORILOR. Mama copilei a fost maltratata de nenumarate ori in imobil atat in timpul mariajului cu fiul influentului cuplu Ristea cat si ulterior, atunci cand a incercat sa-si vada fiica preaiubita. Mama fetitei descrie scene abominabile petrecute in conacul conf.univ.dr. Ristea Cristache, la care era martora si nepoata acestuia, fiind vorba chiar de batai crunte administrate de beizadeaua Ristea jr. si parintilor sai. Cu toate acestea, “stalpul” societatii valcene l-a protejat permanent pe feciorul sau, musamalizand scandalurile in care acesta a fost implicat si obtinand NUP-uri pe banda rulanta de la procurori si de la politistii care l-au anchetat penal. Beizadeaua calatoreste in strainatate pe cheltuiala programelor finantate din fonduri europene, fiindu-i furnizate alibiuri chiar de tatal sau, care ocupa functia de DIRECTOR al CENTRULUI NATIONAL DE FORMARE PROFESIONALA A PERSONALULUI PROPRIU (CNFPPP) din cadrul Ministerului Muncii.
Aproape saptamanal in 2011, politistii, executorii judecatoresti, functionarii de la Directia pentru Protectia Copilului (DGASPC) Valcea au venit la poarta conacului din Raureni, pentru a-i convinge pe cei trei (bunici si tata) sa respecte drepturile mamei si ale copilului, care nu a mai fost imbratisat de mamica sa o perioada indelungata.
Pentru a sabota legatura afectiva mama-fiica, Ristea jr. si bunicii i-au spus copilului ca a fost nascut de tata dintr-o cocoasa gestanta, din care a fost scos prin cezariana la finalul celor 9 luni de “sarcina”. Copilul a bulversat personalul gradinitei cu marturisiri tulburatoare, care nu au fost insa luate in seama de autoritatile competente sesizate de chinuita sa mama.
Dupa ce Ristea jr. a parasit Romania si a anuntat ca s-a stabilit cu fiica sa in Germania, justitia valceana si DGASPC Valcea l-au somat sa readuca copilul la Rm.Valcea pentru a fi in sfarsit evaluat psihologic si a-si intalni mama conform hotararilor judecatoresti, fiind luata in sfarsit in calcul si reincredintarea sa catre mama. Fiul directorului penal a refuzat categoric, cerand sa fie platit cu bani multi de catre statul roman pentru a da curs solicitarilor si pentru a respecta hotararile judecatoresti. Invatat de parintii sai zeci de ani ca se afla deasupra legilor si ca poate sfida autoritatile publice si justitia, Ristea Stefan Cristian continua sa-si traumatizeze propria fiica si refuza sa accepte ca realitatea cu care se obisnuise s-a schimbat radical in ultimele luni. Fosta sotie a cerut justitiei sa incuviinteze si expertizarea psihiatrica a acestuia.
Judecat pentru coruptie la Tribunalul Bucuresti (Dosar nr. 71322/3/2011 – Sectia I Penala – judecator TARTAU LUMINITA), inculpatul Ristea Sr. este obligat in sfarsit sa dea socoteala pentru blestematiile sale, fiind aproape de o condamnare privativa de libertate si de obligarea sa la restituirea unor sume uriase de bani. Dispus sa obtina reducerea pedepsei, directorul penal pare hotarat sa-i denunte pe toti cei care i-au fost complici sau carora li s-a cumparat bunavointa de-a lungul anilor cu banii negri obtinuti de Ristea Cristache. Multi demnitari, functionari, magistrati, politisti tremura probabil la gandul ca fostul “stalp” al societatii i-ar putea aduce si pe ei in binemeritata boxa a acuzatilor.
Ziarul “NECENZURAT” a reusit deja sa obtina aprobarea din partea Tribunalului Bucuresti privind studierea explozivului dosar penal, care a provocat din pacate si blocarea platilor din fonduri europene prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), prin care Romania beneficiaza de o finantare de 3,47 de miliarde de euro (la care se adauga o confinantare nationala de 612 milioane euro).
Proximul termen in Dosarul nr. 71322/3/2011 de la Tribunalul Bucuresti este MARTI, 21 FEBRUARIE 2012, ORELE 12, atunci cand vor fi audiati alti martori importanti si se anunta chiar ascultarea si vizionarea in sedinta publica a inregistrarilor audio-video din acest dosar exploziv. Judecatoarea Luminita Tartau a fost chiar surprinsa la ultimul termen ca mass-media a fost reprezentata in sala doar de “NECENZURAT”, ziarul maramuresean, in conditiile in care oribila afacere penala poate priva statul roman de cca 3,5 MILIARDE DE EURO.
Detaliile privind audierile martorilor care au venit in fata instantei pana in prezent sunt postate pe internet la www.t-a-t-a.ro si pe site la “NECENZURAT”, fiind disponbile cu obligatia privind citarea surselor respective.
Informatii suplimentare se pot obtine la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, de pe pagina web a T.A.T.A. http://www.t-a-t-a.ro/ .

PRESEDINTE,
Bogdan Draghici

Anexa:
MARTURII SOCANTE LA TRIBUNALUL BUCURESTI
Martorul-denuntator NEACSU ION (59 de ani, Rm.Valcea) a afirmat si in sedinta publica de judecata ca inculpatul Ristea Cristache, directorul CNFPPP, i-a spus ca trebuie sa plateasca “dijma” si ca banii vor merge “mai sus”. In Centrul de la Rasnov circula zvonul ca finantarea programelor era aprobata de Silviu Bian, presedintele ANOFM, asa ca lumea presupunea ca la acesta ajungeau banii, desi Bian nu era de regula indicat clar de Ristea drept beneficiarul spagilor. De altfel, martorul Neacsu nu a dialogat cu inculpatul Bian NICIODATA in cariera sa de expert.
Denuntatorul Neacsu a fost adus la “festinul” cu fonduri europene de catre inculpatul Ristea, cu care are relatii stranse de cca 32 de ani. Are incredere absoluta in inculpatul Ristea si s-a supus fara comentarii atunci cand acesta i-a indicat sumele pe care trebuia sa le plateasca pentru a ramane la “masa bogatilor”. “Platile” se faceau in biroul lui Ristea, banii fiind predati in plic deschis si nefiind verificati de directorul spagar. Doar la ultima plata, in preziua flagrantului organizat de DNA lui Silviu Bian la Rasnov, directorul Cristache Ristea i-a cerut sa scrie si suma pe plicul pregatit. Expertul Ion Neacsu “a cotizat” din salariile lunare aferente perioadei noiembrie 2010 – septembrie 2011, platind de fiecare data intre 10.000 si 14.000 lei (peste 2.500 euro lunar), adica o spaga totala de aproape 100.000 de lei.
Inculpatul Ristea era agitat cand colecta “dijma”, spunandu-le expertilor ca daca nu procedeaza cum le-a cerut, atunci vor pleca din proiectele finantate generos de Uniunea Europeana (75%) si statul roman (25%).

Cei zece “dijmuiti” au facut denunturi in dosarul penal BRUSC, dupa organizarea flagrantului si retinerea lui Bian, fiind chemati la sediul DNA pentru audieri si hotarandu-se PE LOC sa il denunte pe presedintele ANOFM, desi niciunul nu discutase vreodata cu Bian despre “colecta” penala si nu avea vreo dovada sau vreo confirmare ca acesta era beneficiarul IN TOT sau IN PARTE al “dijmuirii” fondurilor europene.
Denuntatorul BENEA BOGDAN din Brasov este chiar administratorul SC CROWNFORD SRL, fiind adus la “festin” chiar de DIMITRIU IRINA, “mana dreapta” a directorului Ristea. Din surse apropiate cercului infractional, a iesit la iveala o legatura extrem de puternica intre Ristea Cristache si Dimitriu Irina, cei doi fiind cunoscuti drept un tandem sudat atat pe plan profesional cat si extraprofesional, ceea ce o acredita pe jumatatea feminina a tandemului drept confidenta inculpatului Ristea, care transmitea adesea ordinele acestuia catre expertii “dijmuiti”.
De altfel cei doi erau manageri de program si de proiect in cadrul Centrului de la Rasnov, fiind prezentati instantei de judecata de catre mama lui Benea Bogdan, adica martorul denuntator BENEA MARIA, drept adevaratii decidenti in cadrul SC CROWNFORD SRL. Ca si ceilalti experti, Benea Maria era angajata la Crownford, cotizand din castigurile lunare cu sume cuprinse intre 5.000 si 39.000 de lei. Spre exemplu, in vara lui 2011 i-a dat lunar lui Ristea Cristache cate 39.000 de lei, desi castigul ei net era de 44.000 de lei, ramanandu-i in mana cate 5.000 de lei. Desi “dijma” pare uriasa, martora Benea nu a ripostat niciodata, pentru ca fusese adusa in firma de Dumitriu Irina direct din somaj, asadar castigul lunar de 5.000 de lei era totusi motivant.
Fiul acesteia era administratorul SC CROWNFORD, iar Benea Maria era resposabilul financiar al firmei. Ambii au fost racolati de omniscienta Dumitriu Irina, care a facut cursurile de soferie la scoala patronata de Bogdan Benea si l-a considerat perfect pentru rolul de “om de paie” al tandemului din fruntea Centrului de la Rasnov, care le permitea celor doi sa ia deciziile in firma si sa evite eventuale conflicte de interese si situatii de incompatibilitate ca angajati ai Ministerului Muncii.
Martora Maria Benea a dezvaluit instantei de judecata ca tandemul Ristea-Dimitriu conducea neoficial si de facto SC CROWNFORD, luand toate deciziile in cadrul programelor cu finantare europeana, in timp ce administratorul Bogdan Benea era “omul de paie”, obligat de tandem sa semneze toate actele pregatite de cei doi. Pontajele erau trucate de Irina Dimitriu, ajungandu-se la sume aberante incasate de un expert de pana la 1000 euro zilnic (O MIE DE EURO IN FIECARE ZI).
Administratorul CROWNFORD, martorul Benea Bogdan, incasa bani lunar si ca expert in ambele programe cu finantare europeana (ICAR si PACSPO), fiind obligat sa il mituiasca pe inculpatul Ristea cu cca 110.000 de lei si 7.500 de euro in perioada iunie-octombrie 2011. Mama s-a a platit in perioada decembrie 2010 – octombrie 2011 o spaga totala de 132.000 de lei.

Martorul-denuntator SUVAR GABRIELA “cotiza” lunar cu 9.000 de lei, adica 50% din castigurile sale, asa cum i-a cerut inculpatul Ristea. “Contributia” era botezata “DIJMUIALA” de catre martora, care a dat timp de 8 luni o spaga totala de 72.000 de lei direct inculpatului Ristea Cristache in biroul acestuia. Din stenogramele dialogurilor inregistrate de DNA in biroul inculpatului Ristea se evidentiaza faptul ca directorul si experta Suvar aveau o relatie excelenta, cea din urma fiind familiara cu directorul si tutuindu-l intr-o interceptare (EX: il intreaba in soapta pe Ristea in biroul acestuia “CE VREI TU?”, incercand sa pacaleasca dispozitivele de interceptare ale DNA). In fata instantei de judecata, martora Suvar a fost singura care l-a acuzat vehement si direct pe inculpatul Bian, incercand sa il disculpe pe inculpatul Ristea, in disonanta evident cu marturiile celorlalti denuntatori. Se pare ca aceasta stia de la Ristea inclusiv de operatiunea DNA de filaj si de pregatire a flagrantului, fiind dispusa sa recite anumite dialoguri menite sa-l incrimineze pe Bian chiar in preajma retinerii sale de catre anchetatori.
Denuntatorul CATANOIU NICOLAE (55 de ani) respecta portretul-robot al “bidoanelor” pe care directorul-inculpat Ristea Cristache le-a folosit pentru a deturna fondurile europene si guvernamentale catre buzunarele sale. Asemenea majoritatii denuntatorilor, martorul Catanoiu lucre in ambele proiecte, pentru a incasa sume uriase cumulate, fiind adus de inculpatul Ristea direct din SOMAJ si cotizand la director in medie cu cca 10.000 de lei IN FIECARE LUNA.
Denuntatorul POINITEANU BOGDAN (25 de ani) a fost adus in firma si in proiecte de inculpatul Ristea Cristache, fiind angajat ca ASISTENT MANAGER la SC CROWNFORD SRL. In fata instantei de judecata s-a comportat lamentabil, siderand asistenta cu raspunsurile sale lipsite de coerenta si chiar inepte, evidentiind un nivel de inteligenta submediocru. Directorul Ristea l-a dijmuit lunar cu 8-10 mii de lei, dar martorul nu stie cat a castigat lunar. Protectorul sau i-a spus ca banii erau destinati campaniei electorale a lui Bian, iar martorul ii considera drept TAXA DE PROTECTIE.
Martora POP AURORA din Rm. Valcea a etalat niste recorduri incredibile, care au stupefiat judecatorul, avocatii, jandarmii din sala, intreaga asistenta. Fiind intrebata daca este fina lui Ristea Cristache, denuntatoarea s-a incurcat in explicatii, recunoscand ca inculpatul este “mosul” copilului ei, adica “l-a dat de grinda”. “Mosul” a profitat insa la maximul de statutul sau special si a dijmuit-o pe fina sa cu sume lunare care au variat de la 30.000 la 60.000 de lei. In total este vorba de o spaga totala de 429.000 de lei si 14.500 de euro.
Martora DIMITRIU IRINA, jumatatea feminina a tandemului penal din fruntea CNFPPP Rasnov, a contrariat instanta si asistenta din sala, pentru ca a negat toate acuzatiile pe care i le adusesera deja toti ceilalti denuntatori. A pozat in inocenta, inofensiva si imaculata, negand ca ar fi fost vreodata complicea sau confidenta directorului Ristea. S-a aratat chiar deranjata de trimiterile tot mai frecvente la legatura sa sentimentala cu directorul penal Ristea. Cu toate acestea, chiar in ziua flagrantului si a retinerii inculpatului Bian, “Nasul” Ristea i se plangea sefului ca are probleme in mariaj (“Cred ca ma lasa nevasta, domnu’ presedinte!”)
Desi are o dubla calificare – inginer si psiholog – a avut de departe cea mai penibila prestatie in fata instantei, fiind de o lasitate rar intalnita. Atenta sa scape basma curata si sa nu recunoasca nimic compromitator la adresa ei, cea care taia si spanzura la Rasnov in tandem cu inculpatul Ristea a incercat sa-si laude totusi partenerul. Este singurul denuntator care nu a platit spagi directorului Ristea, ramanand manager de proiecte. A povestit judecatorului ca inculpatul Ristea avea atacuri de panica, cand strangea spagile uriase de la ceilalti denuntatori, ceea ce s-a mai intamplat doar o data in alta situatie, adica atunci cand a auzit pe cineva afirmand ca romanii nu sunt patrioti. Si atunci Cristache Ristea a avut un atac de panica, fiind jignit ca el este acuzat laolalta cu compatriotii sai ca nu ar fi patriot. Devotamentul sau fata de patria sa nu l-a impiedicat sa deturneze UN MILION DE LEI din fondurile europene si romanesti catre buzunarul sau privat si “patriot”.

CROWNFORD SRL HIRWAUN-MAREA BRITANIE SUCURSALA SANPETRU-BRASOV RO

Judet :Brasov, Localitate :SAT SANPETRU, COMUNA SANPETRU
Numar de ordine in Registrul Comertului sub nr. J8/1028/2010 din 21.9.2010
Stare firma :
- functiune
Durata societatii: nelimitata.
Sediu :STR. MORII nr. 474 ap. 2 cod postal 507190
Data expirarii sediului:18-08-2014
Cod unic de inregistrare :27406117
Telefon :0722256620
Data ultimei inregistrari la RC :21-09-2010

Obiecte de activitate declarate conform CAEN Rev.2:
- principale:
7022 - Activitati de consultanta pentru afaceri si management
- secundare:
7021 Activitati de consultanta in domeniul relatiilor publice si al comunicarii
8559 Alte forme de invatamant n.c.a.

Date despre administratori/ lichidatori/ cenzori/ alte persoane imputernicite
1) Nume: BENEA BOGDAN CORNEL
Cetatenie :romana
Puteri: cf. dec. consiliului directorilor CROWNFORD LTD
Calitate / Functie:imputernicit / nespecificata
Data nasterii: 26-04-1979
Locul nasterii:Brasov
Data numirii: 08-08-2010
Durata mandatului: nelimitata.

DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE – DOSAR NR. 190/P/2011
Rechizitoriu din 9 noiembrie 2011 (Procurori: CLAUDIA ROSU & CARMEN TUNDREA)

- RISTEA CRISTACHE – cercetat in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita in forma continuata, pentru ca intre decembrie 2010 si octombrie 2011 a primit suma de 1.058.500 de lei si 22.000 euro.
- DNA s-a sesizat din oficiu la 5 septembrie 2011 cu privire la faptul ca BIAN SILVIU pretinde si primeste sume de bani de la functionarii din subordine in schimbul numirii si mentinerii lor in echipele de implementare a proiectelor si programelor destinate dezvoltarii resurselor umane, finantate din fonduri ale UE
- RISTEA CRISTACHE (RC) este directorul CNFPPP si managerul celor 2 proiecte care au primit finantare maxima admisa (5 milioane euro per proiect) pe perioada 1 iulie 2010 – 30 iunie 2013.
- ACORDUL DE PARTENERIAT nr. 795 din 6 august 2010 (partener principal – CNFPPF RASNOV, partener 1 – CROWNFORD LTD, alti 4 parteneri)
- Tribunalul Bucuresti a dispus la solicitarea DNA la 6 sept. 2011 in Dosarul nr. 1138/AT/2011 autorizarea pe 30 de zile pentru interceptarea si inregistrarea audio-video a discutiilor purtate in mediul ambiental, localizarea si urmarirea prin GPS, precum si luarea de imagini in legatura cu activitatea infractionala desfasurata de RISTEA CRISTACHE si BIAN SILVIU.
- 12 sept. 2011 – prima inregistrare a lui RISTEA dupa virarea in conturile salariatilor a retributiilor aferente lunii august.
- 13 sept. 2011 – RISTEA a formulat un denunt, aratand ca din feb. 2011, cca 50-60 % din salarii s-au colectat in vederea remiterii catre BIAN, activitatea de colectare fiind asigurata de RISTEA, la cererea expresa a lui BIAN.
- RISTEA arata in denunt ca intrucat pe 12 sept. s-au virat salariile aferente lunii august, el urmeaza sa colecteze banii de la persoanele care lucreaza in cadrul proiectelor, in zilele urmatoare trebuind sa vina BIAN pentru a-I ridica (suma colectata pentru sept 2011 – 19.000 lei si 22.000 euro)
- 17 sept. – convorbiri telefonice RISTEA-BIAN inainte de o intalnire la intrarea in Alba Iulia a celor doi
- inainte de intalnire, RISTEA monologheaza pentru DNA, descriind cum aranjeaza banii in pungi si cum apare masina SKODA a lui BIAN, urmand dialogul celor doi:
- BIAN: “CE FACETI, DOMNU’? SINGUR PLECATI? UNDE-I DOAMNA?
- RISTEA: “CRED CA MA LASA NEVASTA, DOMNU’ PRESEDINTE! V-AM ADUS ASTA!
- BIAN: “CE AVETI AICEA?”
- RISTEA: “SUNT AIA. .. II STITI DVS.
- BIAN: “AVETI GRIJA, DOMNU’ RISTEA! DOAMNE FERESTE! SA NU VA…”
13 oct. 2011 – Dupa virarea remuneratiilor aferente lunii septembrie, in conturile angajatilor, RISTEA a inceput, ca de obicei, colectarea banilor pentru inculpatul BIAN. Biroul sau este monitorizat de DNA.
Se pare ca GABI era in tema cu monitorizarea, incercand sa-l “albeasca” pe RISTEA (“STIU CA NICI DVS. N-ATI ACCEPTAT, NICI EU SI SUNTEM PRINSI IN CHESTIA ASTA DE NU MAI DORMIM NOAPTEA!”)
GABI vorbeste brusc in soapta, fiind singura in birou cu Ristea, si devine familiara cu acesta, intrebandu-l “CE VREI TU?”.
RISTEA le indica tuturor sa scrie numele pe plicuri si colecteaza astfel 82.000 lei, banii fiind pusi la dispozitia DNA, care a procedat la inscrierea si marcarea criminalistica a acestora.
15 oct. 2011 – la sediul CNFPPF RASNOV a sosit BIAN cu familia sa, urmand sa participle la o nunta in Brasov.
Ora 14.21 – soseste masina SKODA OCTAVIA
Ora 14.45 – familia lui BIAN a intrat in spatiul de cazare al Centrului.
Ora 15 – BIAN a revenit in biroul lui RISTEA, unde a stat cca 20 min. RISTEA afirma ca-I da “pachetul” cu ocazia zilei sale de nastere.
SOLUTII ALE DNA:
- Cu privire la martorii denuntatori se va dispune neinceperea urmaririi penale (NUP) sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita in forma continuata, intrucat acestia au denuntat faptele mai inainte ca autoritatile sa fi fost sesizate cu privire la acesta infractiune.
- Fata de DIMITRIU IRINA se va dispune NUP pentru savarsirea infractiunii de instigare la dare de mita in forma continuata, intrucat aceasta a denuntat faptele mai inainte ca autoritatile sa fi fost sesizate pentru aceasta infractiune.
- Extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de RISTEA pentru savarsirea a NOUA noi acte materiale ce intrunesc elementele constitutive ale complicitatii la infractiunea de luare de mita.
Pe parcursul cercetarilor, RISTEA recunoscut comiterea faptelor retinute in sarcina sa si a facilitat tragerea la raspunderea penala a inculpatului BIAN. Astfel, acesta – de la prima sa declaratie – a confiat maniera ilicita in care a relationat cu BIAN, indicand atat incalcarile legii savarsite de el, cat si de catre BIAN, si si-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu organelle de ancheta ale DNA, in vederea dovedirii activitatii infractionale a lui BIAN.
Aportul lui RISTEA la strangerea probelor necesare pentru a revela faptele de natura penala comise de catre BIAN a fost substantial si razbate din participarea sa la principalele acte de urmarire penala din dosar.
Avand in vedere conduita buna a lui RISTEA inainte de savarsirea infactiunii, rezultand din faptul ca nu poseda antecedente penale, precum si atitudinea acestuia dupa comiterea infractiunii de complicitate la luare de mita, concretizata in comportarea sa sincera si inlesnirea arestarii lui BIAN, situatii in care instanta urmeaza sa stabileasca daca aceste imprejurari pot constitui circumstante atenuante personale in favoarea lui RISTEA si pe cale de consecinta, daca se da eficienta prevederilor art. 76 Cod penal.